Opsigelse

5 grunde til, at jobbet slutter – og hvad du kan gøre

Hvad er de typiske grunde til, at man bliver opsagt? Få indblik i fem af de mest almindelige årsager – og hvad du selv kan være opmærksom på.

Der kan være mange grunde til, at et ansættelsesforhold stopper – og det er langt fra altid noget, du selv er skyld i. Men der er nogle gennemgående årsager, som arbejdsgivere ofte peger på, når de må sige farvel til en medarbejder.

Her får du fem af de mest almindelige.

1. Økonomiske nedskæringer og omstruktureringer

Det sker desværre indimellem, at gode medarbejdere må gå, fordi virksomheden skal spare eller omorganisere. Det handler sjældent om den enkelte person, men om forhold som lavere omsætning, fusioner eller nye strategier, der betyder, at stillinger bliver nedlagt. Det kan føles uretfærdigt – og det er det ofte også – men ikke nødvendigvis personligt.

2. Utilfredsstillende arbejdsindsats

Hvis man gennem længere tid ikke helt lever op til de forventninger, der er til jobbet, kan det få konsekvenser. Det kan for eksempel være, hvis deadlines ofte bliver overskredet, opgaver afleveres med fejl, eller samarbejdet halter. Ofte er der dog mulighed for en god dialog undervejs, så man kan rette op – men det kræver, at man er åben og modtagelig over for feedback.

3. Upassende adfærd eller brud på virksomhedens regler

De fleste arbejdspladser har klare rammer for, hvordan man opfører sig – og dem skal man selvfølgelig overholde. Illoyal adfærd, fx at dele fortrolige oplysninger, tale dårligt om kolleger eller modarbejde beslutninger, kan skabe utryghed og dårlig stemning. Og det kan i sidste ende føre til en afskedigelse, hvis det ikke bliver løst i tide.

4. For højt fravær

Vi kan alle blive syge – og det skal der være plads til. Men hvis fraværet bliver meget omfattende, kan det blive svært for arbejdspladsen at få opgaverne til at hænge sammen. Langvarigt eller hyppigt fravær kræver ofte lægelig dokumentation, og her er det vigtigt, at både du og din arbejdsgiver følger de gældende regler og får en god dialog om, hvordan situationen håndteres.

5. Manglende samarbejdsevner

Godt samarbejde er en hjørnesten på de fleste arbejdspladser. Hvis man ofte havner i konflikter, har svært ved at samarbejde eller ikke bidrager til fællesskabet, kan det skabe udfordringer for både kolleger og ledelse. Det betyder ikke, at man skal være ekstrovert eller snakkesalig – men det er vigtigt at kunne indgå i et respektfuldt og konstruktivt samarbejde.