LedelseRekruttering

Virk­som­he­dens bedste me­d­ar­bej­de­re er ofte in­tro­ver­te

Nogle af vores største tænkere, er/var introverte mennesker. H.C. Andersen, Mahatma Gandhi, Charles Darwin og Steve Wozniak for at nævne nogle stykker. Men alligevel tager samfundet mere hensyn til ekstroverte end til introverte. Det siger Susan Cain i en TED-talk. Hun har lagt sin karriere som advokat på hylden og dedikerer sin tid til at skabe bedre rammer for introverte.

Det moderne samfund tager mere hensyn til ekstroverte. Vores uddannelser og arbejdspladser fokuserer på, at vi skal lære og arbejde i hektiske miljøer og konstante forstyrrelser, siger Susan Cain.

”Vores skoler og arbejdspladser bevæger sig i stigende grad mod åbne arbejdslandskaber og gruppearbejde. Det er der ikke noget galt i”, siger Susan Cain. ”Det der er vigtigt at huske er bare, at for nogle mennesker er sådanne miljøer ikke optimale.”

Introverte samler energi alene

Ifølge Susan Cain er forskellen på en ekstrovert og introvert, at ekstroverte samler energi ved at være sammen med andre, mens introverte samler energi ved at være alene. Det betyder ikke, at introverte ikke kan være udadvendte eller, at ekstroverte ikke kan lide at være alene. Det er der mange der kan, og nogle der ikke kan. Men introverte sætter i højere grad pris på fordybelse og har brug for at koble af fra gruppearbejdet – og nogle vil helst undgå det, forklarer Susan Cain.

Susan Cain pointerer i sin TED Talk, at vi alle ligger et sted på introvert/ekstrovert-spektret. Du er ikke enten/eller, men vil have både ekstroverte og introverte træk:

”Carl Jung, psykologen som først publicerede de her begreber, sagde, at der ikke findes en 100 % ekstrovert eller introvert person. Han sagde, at sådan en person, hvis han havde fandtes, ville være på den lukkede,” forklarer Susan Cain.

Gør plads til folks forskelligheder

Hun forklarer, at det ikke handler om at lave to grupper af os og dem, men at gøre plads til vores forskelligheder. Med andre ord skal introverte kræve sin ret til at fordybe sig i stilhed for at give plads til de store tanker. Store tanker, der f.eks. fik Steve Wozniak til at bygge den første Macintosh og H.C. Andersen til at skrive sine eventyr.

Tre gode råd til at leve med vores forskelligheder

Susan Cain kommer med tre opfordringer, der gør det nemmere at være introvert.

1. Det vil komme både introverte og ekstroverte til gode, hvis vi lærer vores børn og hinanden både at arbejde i grupper og at fordybe sig i et emne.

2. Tag dig tid til at få klarsyn – også hvis du er ekstrovert. Brug tid på at være alene og lade tankerne flyve. Det er der, de gode ideer opstår.

3. Lær dig selv at kende. Gør dig klart om du er overvejende introvert eller ekstrovert og brug det til at vide, hvordan du fremmer dine og andres evner.

Hvis vi alle giver plads til hinanden, kan vi udnytte hinandens styrker og skabe store resultater – både på vores arbejde og i vores privatliv.

Læs også