Karriere

Ville du også vælge en anden ud­dan­nel­se i dag?

Ville du træffe et andet uddannelsesvalg, hvis du fik muligheden for at gå tilbage i tiden? Det ville halvdelen af danskerne.

Halvdelen af danskerne ville vælge en anden uddannelse, hvis de fik chancen for at træde tilbage i tiden. Det viser en undersøgelse fra det internationale rekrutteringshus Randstad. Helt konkret ville deres valg falde på en uddannelse inden for naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik, hvis de stod som 18-årige og skulle vælge. Resultatet af undersøgelsen overrasker ikke direktør i Randstad i Danmark, Nima Astanehdost.

"Vi er alle sammen klar over, at det samfund, vi bevæger os ud i, bliver et videnssamfund uden lige. Vi kan allerede nu se, at de unge, der kommer ud med uddannelser inden for ingeniørvidenskab, naturvidenskab osv., har meget nemmere ved at komme i jobs end andre nyuddannede. På den måde giver det god mening, at mange ville vælge den type uddannelse, hvis de kunne gøre deres uddannelsesvalg om," siger han og tilføjer, at det er inden for de nævnte fag, at Danmark virkelig gør en forskel.

"Det er her, vi er dygtigst - også til at holde knowhow i landet - og det betyder noget for arbejdspladserne. Når store virksomheder flytter arbejdspladser ud af Danmark, så er det sjældent knowhow jobbene, de flytter ud. De vil stadigvæk være i Danmark, og det vil fortsat være sådan," siger Nima Astanehdost, der samtidig mener, at det er positivt, at flere flytter deres produktion tilbage til Danmark efter at have haft den i udlandet i nogle år.

På trods af det mener han stadigvæk, at der er mere sikkerhed i de andre fag end i dansk produktion fremadrettet.

Vælg uddannelse efter interesse

Mens omkring halvdelen af danskerne i den internationale undersøgelse ville vælge en uddannelse inden for naturvidenskab, ingeniørvidenskab, teknologi eller matematik - er det tal knap to tredjedele på verdensplan. Randstads kvartalsvise undersøgelse er baseret på svar fra lønmodtagere i 34 lande med stikprøver på mindst 400 respondenter i alderen 18-65 år.

Står man som ung og skal vælge uddannelse, kan undersøgelsen give en stærk indikation af, hvor de største muligheder er fremadrettet, men hvad gør man så, hvis ens interesse ikke er i nærheden af de "fremtidssikre" muligheder?

"Vi ved ikke, hvor verdenen er om fem år, og derfor skal man som ung efter min mening holde fast i det, man er interesseret i. Man skal ikke vælge uddannelse, bare fordi det tyder på, at der er jobmuligheder nogle år ud i tiden. Kigger vi bare fem år ud i tiden her i Danmark, er der formentlig meget, som har ændret sig, så det er svært at spå om fremtiden," lyder det fra Nima Astanehdost.

Vær omstillingsparat uanset uddannelse

Han mener ikke, at løbet er kørt for de danskere, som egentlig gerne ville have taget et andet uddannelsesvalg. Han råder til, at man tager noget efteruddannelse inden for den retning, man gerne vil - for at prøve af, om det reelt er interessant for en.

"I det hele taget er vi gået væk fra, at når man har truffet et uddannelsesvalg og har fået et arbejde, så skal man være der de næste 40-50 år. Sådan er det ikke mere. Tingene bevæger sig så hurtigt i øjeblikket, at det i langt højere grad handler om at være omstillingsparat, uanset hvilken uddannelse man har taget. Om 8-10 år kører vi måske alle sammen i førerløse elbiler og har et helt andet arbejdsmarked, og derfor kan man ikke sidde og planlægge særligt mange år ud i fremtiden," siger Nima Astanehdost.