CVJobsøgning

Sådan skriver du vikarjob på dit CV

Hvordan skriver man sine vikarjob på sit CV, så de ikke ligner en rodet telefonliste, men signalerer erfaring og kompetence?

At have mange vikarjob kan udstråle viden og succes, men også blive misforstået som manglende lyst - eller evne - til at binde sig til én arbejdsplads. Så hvis man en dag beslutter sig for at søge en fast stilling, er det en fordel at tænke over, hvordan man bedst muligt præsenterer sin vikarerfaring på CV'et.

Der er flere forskellige måder at liste sin vikarerfaring på CV'et. Find selv den du foretrækker, fra de følgende muligheder og (fiktive) eksempler.

Du kan få - især kendte og respekterede - virksomheders brand til at booste dit CV, hvis du skriver navnene på de virksomheder, du rent faktisk arbejdede på, og ikke kun vikarbureauets navn.

Det kan se sådan her ud:

2005 - 2006 Produktionstekniker, DK Adventure A/S, Aarhus - vikariat via Adecco Danmark A/S.

Har man haft et vikariat, der resulterede i en fastansættelse, kan man evt. skrive det på sådan her:

2005 - 2006 Produktionstekniker, DK Adventure A/S, Aarhus - vikariat via Adecco Danmark A/S, fuldtidsansat af DK Adventure fra januar 2006.

Det er altid et plus, når CV'et beviser, at man kan være ansat længere tid ad gangen samme sted. Fx et år, eller mere. Men hvis man er blevet sendt ud til mange korte job, kan man fokusere på langtidsplaceringen, som var hos vikarbureauet, og så opremse de mange kompetencer, man indhentede, eller fik brug for, i perioden:

2001 - 2004 Assistance Personaleservice A/S vikariater - Produktkontrol og kvalitetssikring for diverse IT-virksomheder heriblandt Bjørn IT, DataMakro A/S, Wiredane m.fl.

Ønsker man at liste flere færdigheder, og nævne nogle af de mest interessante/velrenommerede virksomheder man har arbejdet hos, kan man stille det op sådan her:

2001 - 2004 Assistance Personaleservice A/S - Diverse vikariater for virksomheder med behov for kompetencerne: PowerPoint, database og reception. Virksomhedserfaring fra bla.:

- Danekontor A/S
- Rebild Rederi
- Vindex Mediagroup

Det er også vigtigt, at gøre sig klart, at det ikke er nødvendigt - eller måske hensigtsmæssigt - at skrive alle vikariater på sit CV - især hvis der er mange af dem. Man risikerer at drukne de mest relevante i mængden; så for at holde det overskueligt, og give læseren et godt overblik, er det vigtigt at kunne fravælge og sortere i oplysninger. Det vigtigste er, at nævne de vikariater der er tættest på det job man søger, hvad angår branche og relevante arbejdsopgaver.

Efterhånden som man bliver ældre, og erfaringen vokser, skal man huske at luge ud i CV'et så det hele tiden er de bedste og vigtigste ting der er i fokus. Det er synd hvis en fortravlet læser overser at man har et halvt års gylden erfaring fra virksomhedens største kunde, fordi afsnittet var klemt inde mellem 13 andre vikarjob i andre, helt irrelevante brancher.

Husk at tilpasse de vikarjob du nævner på dit CV, til den ansøgning du sender ud.

En anden måde at lave sit CV på, som kan være særligt hensigtsmæssigt for folk med mange korte vikariater, er at liste sine vikarjob efter funktioner - evt. kronologisk. Det kunne fx se sådan her ud:

Online markedsføring:
Erfaring med online markedsføring fra vikariater via Adecco A/S hos bla. Bainer Group A/S, Ocean Frontline, Rasmussen ADhouse. Stillingserfaring som: projektassistent, markedsføringskonsulent og kommunikationsmedarbejder. Periode: 2005 - nu.

Optimering af hjemmesider:
Erfaring med optimering af hjemmesider fra vikariater via Assistance Personaleservice A/S og Adecco A/S hos bla. Danekontor A/S, Bjørn IT, DK Adventure. Stillingserfaring som: Markedsføringskonsulent, Websupporter og projektassistent. Periode: 2000 - 2005.

Projektstyring:
Erfaring med projektstyring fra vikariater via Adecco A/S hos bla. Rasmussen ADhouse, Vindex Mediagroup. Stillingserfaring som projektkoordinator og projektkonsulent. Periode: 1998 - nu.

Du kan også, i dit CV, vælge at inkludere særligt positive aspekter ved dine vikarjob fx:

- Særligt gode resultater du har opnået i en stilling.
- Beskrivelser af noget ekstra du har ydet for en virksomhed - (fx at du tog initiativ til at organisere et nyt og mere effektivt arkiveringssystem på kontoret, eller organiserede en hyggelig filmklub i firmaet).

Har du vikarerfaring som faglært eller uddannet, fx revisor, er det også en god idé at fremhæve i CV'et, evt. sådan her

Revisor, vikariater via Adecco A/S. Periode: marts 2006 - nu. Diverse revisionsopgaver for virksomheder med behov for kortvarig revision, herunder: DataMakro A/S, Vindex Mediagroup, Rasmussen ADhouse m.fl.

Når du bliver indkaldt til jobsamtale, er det vigtigt, at du er åben og positiv omkring din vikarerfaring.

Husk at præsentere din brede og mangfoldige baggrund som et aktiv. Hvis du klager og brokker dig over at have arbejdet som vikar, vil du falde i en offerrolle og fremstå som et svagt individ uden styr på sin karriere. Fremhæv i stedet at du valgte at arbejde som vikar, fordi det gav dig mulighed for, at udvikle en lang række kompetencer, samtidig med at du fik en masse erfaring.

Held og lykke med jobsøgningen!

Kilde: Katharine Hansen, Ph.D. "Life After temping: How to Portray Your Temping Experiences", Quintcareers.com.

Læs også