JobsøgningKarriere

Skab overblik over dit ar­bejds­liv med japansk filosofi

Med ikigai-modellen kan du identificere hvor dine lidenskaber og kompetencer overlapper med de ting, som verden har brug for og er villig til at betale for.

Det, der giver livet mening.

Ikigai (udtales “i-kii-gaij”) er et japansk ord, som bedst oversættes med ”det der giver livet mening”…

Begrebet stammer fra øen Okinawa, som i øvrigt er det sted i verden, hvor der bor flest mennesker på over 100 år. Alle mennesker har deres egen ikigai, som naturligt ændrer sig i takt med livets faser. Det er et centralt begreb i japansk kultur og handler altså om at finde nøglen til et rigt, meningsfuldt og godt liv, fyldt med arbejdsglæde og den helt rigtige work-life balance.

Lev af det du brænder for

Det fine ved ikigai-modellen er, at den kombinerer det, du brænder for med den måde, du kan udtrykke denne lidenskab på. Således kan du betragte dit arbejdsliv som et middel til at udleve din passion og mission, skabe værdi i verden og samtidig tjene penge.

For at gøre det lettere for jobsøgende at bruge modellen, har vi tilpasset den originale ikigai-model. Indenfor Genstart dit arbejdsliv-konceptet benytter vi altså ikke ikigai-modellen helt sådan som den oprindelig er tænkt, men på en måde, der er tilpasset konceptets formål og proces, som er at bistå folk med at designe deres ideelle arbejdsliv.

Ikigai-modellens elementer

Modellens elementer kan kort sammenfattes som følger: Dine værdier handler om det, der er vigtigt for dig i livet og det, du prioriterer ud fra, mens dine kernekompetencer handler om dine unikke færdigheder og talenter. Det, der efterspørges, handler om, hvordan du giver verden noget, den har brug for, mens det, du kan få penge for, handler om, hvad folk er villige til at betale dig for.

Find frem til din mission, ambition, passion og profession

Når du efter grundige overvejelser har udfyldt de fire yderste felter i modellen, kan du udskille dit personlige ikigai ved at udfylde fællesmængderne: Din mission (dit personlige formål), din ambition (det du ønsker at opnå), din profession (dit job eller speciale) samt din passion (det du brænder for).

Dit personlige ikigai statement

I centrum af modellen – der hvor passion, mission, profession og ambition mødes i en fællesmængde definerer du som det sidste din personlige ikigai-sætning. En slags one-liner der sammenfatter det, der for dig giver livet mening.

En person, der gerne vil bruge sit arbejdsliv på lederudvikling kunne fx have et personligt ikigai der lyder cirka sådan her: ”Jeg vil hjælpe og udvikle dygtige, modige, robuste ledere, der kan skabe og drive bæredygtig innovativ, udvikling og forandring til gavn for virksomheder og samfund”.

Overblik og afklaring

Alt det hårde arbejde du typisk laver, når du i løbet af din jobsøgning kortlægger dig selv, dine kompetencer og din omverden, bringes sammen i ikigai-modellen. Modellen hjælper dig således til at skabe et overblik, som det ellers kan være svært at få. Med alle elementer i ikigai på plads, kan du som jobsøger meget lettere træffe en kvalificeret beslutning i forhold til at skabe dig et arbejdsliv med work life balance og arbejdsglæde: Dit ideelle arbejdsliv.

Ikigai er altså frem for alt en model, der hjælper dig til at balancere det værdibaserede med det praktiske. Den optimale balance findes i krydsfeltet, hvor dine lidenskaber og kompetencer overlapper med de ting, som verden har brug for – og er villig til at betale for. Udstyret med dette overblik og fuld afklaring kan du se frem til at arbejde med noget, du virkelig brænder for således at du i fremtiden kan leve dit ideelle arbejdsliv.

Hør os forklare, hvordan du udfylder din personlige ikigai. Se med her: video

Har du brug for hjælp med at tage næste skridt i dit arbejdsliv, kan du kontakte karrierecoach og tekstforfatter Sophie Dam. Se mere på www.engagecph.dk

Har du brug for at hjælpe medarbejdere godt videre i outplacementforløb eller selv at udvikle dig i din ledergerning, kan du kontakte Rolf Bangsgaard. Se mere på www.raform.dk

Rolf og Sophie har sammen skrevet bogen Genstart dit arbejdsliv – en proces, som giver dig empowerment, afklaring, overblik og en konkret plan, hvis du har brug for at komme videre. Se mere på www.genstartditarbejdsliv.dk

Læs også