Karriere

Seniorer stor­tri­ves med se­ni­o­r­ord­ning

For virksomheden Babcock & Wilcox Vølund i Esbjerg betyder en seniorordning, at vigtige kompetencer bliver i virksomheden – og seniorerne trives formidabelt.

”Der er kun positive ting at sige om ordningen. Den koster os ikke noget, vi har ingen udfordringer med den og den fastholder vigtige kompetencer på virksomheden,” siger Gitte Hougaard til Metalmagasinet.

Hun er HR Business Partner hos Babcock & Wilcox Vølund, og hun er slet ikke i tvivl om, at seniorordningen er win-win for både virksomheden og de ansatte. Ifølge Metalmagasinet går seniorordningen ud på, at alle der skal på pension bliver tilbudt en uforpligtende etårig forlængelse af deres aftale. Hvis de siger ja, vil de blive tilbudt at komme på arbejde, når virksomheden har brug for dem. B&W Vølund har i alt 19 personer tilknyttet seniorordningen – deriblandt Hans Peter Hadulla på 68 år. Han har været på B&W Vølund i 44 år.

”Jeg har været på seniorordningen, siden jeg blev 62. Jeg er her færre timer end før. Jeg kan jo godt mærke, at jeg er blevet ældre, men min fysik har det fint. Jeg går lidt og passer mig selv, og jeg rydder op og løser småopgaver. Hvis jeg skulle være fortsat som smed, var jeg holdt op,” siger Hans Peter Hadulla til Metalmagasinet.

Seniorordningen er blevet en selvstændig ret

Ifølge 3F har mange af fagforeningens medlemmer mulighed for at gøre brug af den såkaldte seniorordning.

”En stor gruppe 3F’ere kan veksle en del af pensionsbidraget til løn, som man så får udbetalt for fridage. Reglerne varierer dog en smule alt efter, hvilken 3F-gruppe du hører til. Som de eneste giver overenskomsterne for offentligt ansatte ret til seniorfridage, som du ikke selv skal finansiere,” lyder det på 3F’s hjemmeside.

Tidligere i år indgik CO-industri og Dansk Industri en ny overenskomst – gældende fra den 1. marts – hvor seniorordningen blandt andet indgik med en ret til 32 seniordage om året. Ifølge JydskeVestkysten sagde formand for 3F Industri, Mads Andersen, i den forbindelse:

”Det har været vigtigt for os at diskutere seniorordningen. Det, der var interessant for os, var, at der stod i overenskomsten, at der skulle ligge en lokal aftale til grund for sådan en seniorordning. Det gjorde, at blandt andet store virksomheder modarbejdede at indgå seniorordningen, fordi de ikke vil indgå en lokal aftale. Derfor gik vi efter, at seniorordningen skulle være en selvstændig ret, og det har vi fået,” siger han til Jydske Vestkysten og tilføjer, at de lokale arbejdspladser ikke kan snige sig uden om.

”De (ansatte, red.) skal sådan set bare bede om at få fridagene. Det skal de gøre en gang om året til april måned. Så skal de sige, at det kommende år vil jeg gøre brug af min seniorordning, og så er det jo arbejdsgiverens opgave at få det tilpasset i produktionen – at de har nogle medarbejdere, som er til stede eller fraværende på grund af en seniorordning,” siger Mads Andersen til Jydske Vestkysten.

Ifølge Arbejderen skal de 32 seniordage om året hentes helt eller delvist fra den ansattes fritvalgskonto og pensionsbidrag. Det mener Martin Engelbrechtsen, der er 3F’er og arbejder på Evapco Air Solutions, ikke er i orden.

”Det er igen dem, der har det hårdeste og mest nedslidende arbejde, der vil blive ramt. Mange vil være tvunget til at bruge retten til seniordagene, fordi det giver dem et tiltrængt hvil fra en presset arbejdsdag. De kan så holde seniordagene uden at få penge, når de holder fri, eller de kan bruge af deres pensionsopsparing og have færre penge, når de stopper helt på arbejdsmarkedet,” siger han til Arbejderen.