JobsøgningKarriere

Nyt job som 67-årig: ”Du får ikke job i den her alder uden netværk”

Henning Saabøll kunne egentlig gå på pension nu, men han er lige startet som chef konsulent hos Niras. Opgaven lød så spændende.

”Det er så spændende at arbejde inden for det område, som jeg gør, og når nogen stadigvæk har brug for min viden, så sætter jeg stor pris på det. Der var ikke nok arbejde i min gamle stilling, så jeg begyndte at se mig om i mit netværk. Jeg ville gerne fortsætte lidt endnu, selv om jeg har nået pensionsalderen,” siger 67-årige Henning Saabøll, der er uddannet ingeniør.

Han har i en stor del af sin karriere arbejdet inden for vandforsyning, og det er også det, han arbejder med i sit nye job, hvor han er freelanceansat på nogle konkrete opgaver.

”Mine mange år i branchen gør, at jeg har et godt netværk og er et kendt navn blandt dem, der har noget at skulle have sagt i forskellige brancheorganisationer. Det gør det nemmere at komme i kontakt med de rigtige, når man er på udkig efter et nyt job, og det har jeg udnyttet. Hvis man står helt blank uden noget netværk og for eksempel bliver fyret i min alder, så er det ikke nemt,” siger Henning Saabøll og fortsætter:

”Man får ikke et nyt job i den her alder uden erfaring og uden et netværk. Derfor er det så vigtigt, at man hele tiden holder fast i det netværk, man har, og benytter de kanaler,” siger han.

Fascination af vand er fortsat

Lige da Henning Saabøll stod som nyuddannet ingeniør tænkte han, at han skulle arbejde med broer, men tilfældigt blev han sporet ind på vandforsyning, og fascinationen af det område er bestemt ikke aftaget med årene.

”Man tager det ofte for givet i Danmark, at der kommer rent vand ud af hanen, og vi er også dybt privilegerede, at vi har rent vand. Man skal ikke langt sydpå, før de tilsætter klor for at slå bakterierne ihjel, og store dele af verdens befolkning har ikke adgang til rent drikkevand,” fortæller Henning Saabøll, der blandt andet har arbejdet i Vietnam og hjulpet dem med at få adgang til rent drikkevand.

Han har igennem sin karriere både været ansat i det private og det offentlige, og hans erfaring er, at man som ung ingeniør skal huske at skifte job efter fire-fem år for at prøve noget forskelligt af.

”Senere hen i karrieren kan man så tage stilling til, om man vil være generalist eller specialist inden for sit faglige område. Hvis man vælger at blive generalist, så går man formentlig ledervejen, og ellers dykker man endnu længere ned i sit faglige område. Hvis man er leder, vil man sikkert fortsætte med at skifte stilling omkring hvert femte år, mens man som specialist ofte vil blive i langt flere år – for eksempel 15-20 år,” siger han og tilføjer, at meget selvfølgelig afhænger af situationen og af ens arbejdsplads.

Selv har han været direktør i 15 år det samme sted, fordi han befandt sig så godt der, men ellers har han været omkring fem år hvert sted i sin karriere.

”Der er normalt ikke så meget gejst tilbage efter fem års tid, og så vil man prøve kræfter med noget nyt. Man giver ikke så meget fra sig på det tidspunkt, og så skal man se sig om efter nogle andre græsgange, så man kan udvikle sig og er fri til at se tingene på en anden måde,” lyder det fra Henning Saabøll, der synes, det er et stort privilegium, at han stadig kan arbejde med sin store interesse efter så mange år.

Læs også