JobglædeØvrigt

Pædagoger bryder loven hver dag

Pædagoger må ikke bruge fysisk magt mod børn, men det gør de alligevel hver dag. Forsker mener, at der er brug for tydeligere regler.

Hvis flyverdragten er det sidste i verden det fire-årige barn foran dig har tænkt sig at iføre sig – og termometeret melder om minusgrader, så kan det forekomme, at du som pædagog er nødt til at tvinge barnet i flyverdragten. Det er ifølge en artikel på Videnskab.dk ulovligt.

”Hvis man ikke har forældremyndighed, må man ifølge kommunale retningslinjer kun anvende magt over for børn, hvis man handler i nødværge, eller hvis barnet er i overhængende fare,” siger Nicolaj Sivan Holst på Videnskab.dk.

Han er ph.d. i strafferet på Aarhus Universitets Juridiske Institut, og ifølge ham står der intet sted i lovgivningen, at pædagoger eller andre, der arbejder med børn, har hjemmel til at bruge magt – eksempelvis i ovennævnte tilfælde.

”Så hvis barnet ikke gør skade på sig selv eller andre, når det går ud i kulden uden flyverdragt, må pædagogen i princippet ikke bruge magt til at tvinge ham i dragten. Det vil sige, at pædagoger og andre, der arbejder med små børn, overtræder loven konstant for at få hverdagen til at fungere,” siger Nikolaj Sivan Holst på Videnskab.dk.

Socialrådgivere vil have samme magt som forældre

Sidste år var det fremme på DenOffentlige.dk i artiklen ”Socialpædagoger vil have samme magt som forældre”, at socialpædagogerne, som overskriften på artiklen antyder, vil have udvidet deres regler.

”Som reglerne er i dag, er det kun muligt at føre et barn væk rent fysisk eller holde om det, hvis der er tale om en uforsvarlig situation, eller hvis barnet er til fare for sig selv. Vi mener, at det i den slags situationer bør være muligt at tage hensyn til fællesskabet,” siger formanden for Socialpædagogerne, Benny Andersen i artiklen.

Han ønsker ifølge artiklen, at reglerne for magtanvendelse fremover også kommer til at gælde for plejefamilier. Også Lisbeth Zornig Andersen, fra Huset Zornig, efterlyser større klarhed i lovgivningen:

”Socialpædagoger kan føle sig magtesløse, hvis ikke de må gøre det, forældre gør i almindelige hjem,” siger Lisbeth Zornig Andersen på DenOffentlige.dk.

Tydeligere regler vil gøre det nemmere

I en anden artikel på DenOffentlige.dk – ”Børns Vilkår: Mere magtanvendelse mod børn duer ikke” - fra sidste år lyder det fra Børns Vilkår, at pædagogerne i endnu højere grad bør forebygge, at barnet kommer i situationer, der tilspidses. Forebyggelse og fokus på pædagogiske redskaber er altid bedre end at udvide muligheden for at bruge fysisk magt over for børn, lyder det fra Børns Vilkår.

I artiklen "Pædagoger bruger ulovlig magt mod børn hver dag" på Videnskab.dk forklarer Nicolaj Sivan Holst, at det er særligt problematisk, at der ikke er klare regler for, hvornår voksne må bruge magt over for børn, når sagerne ender i retten eller hos de sociale myndigheder.