CVJobsøgning

Overvej nøje om dit billede skal på cv'et

For nyligt kunne man læse, at smukke kvinder ifølge et forskningsprojekt bliver indkaldt til færre samtaler end dem, der ser mindre godt ud. Smukke mænd bliver derimod kaldt oftere til samtale. Uanset om du er smuk, mand eller kvinde – skal du nøje overveje, om du vil have dit foto på cv’et. Vælger du at lægge et foto ved din ansøgning, skal du desuden sørge for, at det ser professionelt ud.

5.300 cv’er til 2.650 ledige stillinger – to til hver stilling – det ene med et billede af en smuk kvinde eller mand, og det andet med en mere almindeligt udseende mand eller kvinde. Det var ifølge det britiske HR-magasin People Managements udgangspunktet for et israelsk forskningsprojekt. Resultatet? De smukke kvinder blev kaldt ind til færre samtaler end deres knap så smukke kvindelige konkurrenter, mens de smukke mænd blev kaldt oftere til samtale end de andre mænd.

Det giver et helt konkret råd til henholdsvis smukke mænd og kvinder, men ellers er vandene godt delte, når det kommer til spørgsmålet, om man skal have et billede på cv’et eller ej.

Hos Akademikernes A-kasse anbefaler man ofte et billede på cv’et:

”Mange medlemmer overvejer, om de skal sætte deres billede på cv’et eller ansøgningen. Det er naturligvis dit eget valg, om du synes, det er fornuftigt i netop dit materiale, men som udgangspunkt kan det være en fin detalje. Der lægges i rekrutteringsprocessen vægt på det første indtryk. Typisk bruger en arbejdsgiver 20 sekunder på at skimme den første side af dit cv – og her tages beslutningen om, hvorvidt du er interessant nok at bruge yderligere tid på. Og netop i den situation kan et billede være en nem måde at få hurtig opmærksomhed på,” lyder det fra Akademikernes A-kasse.

Undgå frasortering

Stifteren af Jobindex, Kaare Danielsen, har tidligere skrevet på sin blog her på siden, at han mener, det er bedst helt at udelade billedet af følgende årsager:

”Formålet med en ansøgning er ikke at få jobbet, men alene at blive kaldt til jobsamtale. Det gælder med andre ord om ikke at blive sorteret fra. Og uanset om man er tyk eller tynd, smuk eller mere almindelig, så vil der være nogen, der har en holdning til ens udseende. Men man har ikke en jordisk chance for at gætte, hvad disse holdninger er. Så hvis man udelader billedet, er der en ting mindre, man kan blive frasorteret på. Undtagelsen er, hvis man søger et job som for eksempel model, hvor udseendet har betydning, så bør man naturligvis vedlægge et flot billede.”

Nikoline Meyer, der er Ledelsesrådgiver hos Lederne mener, at det er en god idé med et foto i cv’et, men at man skal bruge det med omtanke og være opmærksom på, hvilke signaler det sender.

Vælger man at tage et billede med på cv’et giver hun på Ledernes hjemmeside fem gode råd til, hvordan du bruger billedet rigtigt.

Nikoline Meyers 5 gode råd

Tænk professionelt

Se ud på billedet, som du vil se ud på jobbet. Fotoet skal være en del af dit professionelle image, så undgå at bruge et feriebillede.

Placer fotoet i cv’et

Fotoet er et tillæg til dine personlige oplysninger i cv’et og skal derfor ikke være i ansøgningen. Desuden vælger arbejdsgiveren ofte at læse cv’et først.

Send i pdf-format

Det holder på layoutet. Hvis du sender cv og ansøgning i for eksempel Word-format, risikerer du, at billeder bliver forvrænget.

Brug sort/hvid billede

Fotos i farver bliver hurtigt uskarpe og uklare, hvis de kopieres meget eller printes ud på mindre heldige printere.

Brug en fotograf

Billedet skal repræsentere dig i dit professionelle liv. Så brug pengene på en rigtig fotograf, hvis du ikke kender en, som er ferm med et godt digitalkamera.

Hos Akademikernes A-kasse bakker man op omkring vigtigheden af at have et godt billede. Her mener man, at én af barriererne for at sætte ansigt på cv’et ofte er et praktisk spørgsmål om at skaffe et godt billede.

”Nogle tøver, fordi facebookbilledet fra sommerferien er for useriøst, LinkedIn-profilen for småt – eller også ender man med et opstillet billede med et let stivnet smil. Det er dog en rigtig god idé at investere din tid i at få taget et pænt billede til lige netop din jobsøgning. Så er du præsenteret på bedst mulig vis fra første øjekast,” lyder det.

Så er det op til dig selv at overveje, om du rent faktisk præsterer allerbedst blandt de andre ansøgninger i bunken - med eller uden foto i cv’et.