CV

Skal jeg have billede på mit CV?

Der er mange uskrevne regler, og vandene er godt delte, når det kommer til spørgsmålet, om du skal have et billede på CV’et eller ej.

Vores seneste undersøgelse af knap 300 arbejdsgivers brug af CV og ansøgning afdækker blandt andet, om arbejdsgiverne mener, at et CV bør indeholde et billede.

64% af arbejdsgiverne mener, at et CV bør indeholde et billede, mens det for 30% er helt uden betydning, om et CV indeholder et billede eller ej. Kun 6% mener ikke, at et CV bør indeholde et billede.

Billede på CV afhænger af flere faktorer

Resultaterne efterlader dig muligvis stadig med spørgsmål om, hvorvidt du bør sætte et billede på dit CV eller ej. Rekrutteringschef fra Jobindex, Jacob Perstrup Matyjasik, mener, at det er en afvejning fra stilling til stilling:

”Først skal du som afsender vurdere, om et billede er et element, der er relevant for den givne stilling, du søger. Såfremt stillingen fordrer, at du skal repræsentere virksomheden eksternt, du får en stor berøringsflade internt eller lignende, kan du overveje at inkludere et billede,” indleder han.

Samtidig mener Jacob Perstrup Matyjasik, at det er vigtigt, at billedet både udstråler professionalisme og samtidig er repræsentativt, og derfor kan det være nødvendigt at få hjælp til at tage et godt billede.

”Udover at gøre sig overvejelser omkring stillingens karakter, kan modtageren også have betydning for, hvorvidt det giver mening at vedhæfte et billede,” påpeger Jacob Perstrup Matyjasik.

Der er eksempelvis forskel på, om det er en erfaren rekrutteringskonsulent, der er vant til at modtage mange ansøgninger – og ofte fokuserer på faglige kvalifikationer – eller om det er en person, der ikke har ansat før.

Ligeledes er der forskel på at søge inden for et område, hvor der forventeligt kommer mange eller få ansøgninger, da billedet i den forbindelse kan være med til at skille en ud fra mængden, fortæller Jacob Perstrup Matyjasik og afslutter:

"Så det er i min optik en afvejning af, om det giver værdi i forhold til den stilling, du søger, hvorvidt du har et repræsentativt og professionelt materiale, du kan sende, og slutteligt hvem modtageren er, der er afgørende for, om du skal inkludere et billede.”

Hvad er et godt billede på CV'et?

Har du besluttet dig for at sætte et billede på dit CV, er det essentielt, at du vælger et ordentligt og velproduceret foto. Brug det med omtanke og vær opmærksom på, hvilke signaler det sender.

Ligesom det er til din fordel, at du fremsender et gennemarbejdet CV, skal du også tænke over, hvilket billede der bruges. Vælg aldrig et feriebillede, hvor du sidder med en drink i hånden i et festligt lag. Det sender sjældent et godt signal.

6 tips til billede på CV'et

  1. Vælg et professionelt billede: Billedet af dig skal virke professionelt. Vær imødekommende og smilende. Vælg en påklædning, du forventer matcher virksomheden/afdelingen. Brug ikke et feriebillede.
  2. Brug en fotograf: Brug eventuelt penge på en rigtig fotograf. Det kan været godt givet ud, hvis du gerne vil skille dig ud fra mængden og fremstå professionel.
  3. Brug et sort/hvidt billede: Mange arbejdsgivere printer ansøgninger ud uden farver, og derfor vil dit billede vil stå skarpest, hvis du bruger et sort/hvid-billede på dit CV. Billeder i farver bliver hurtigt uskarpe, hvis de kopieres et par gange eller printes ud i dårlig kvalitet.
  4. Billede i CV eller ansøgning? Fotoet er et tillæg til dine personlige oplysninger i CV’et og skal derfor ikke være i ansøgningen. Desuden vælger arbejdsgiveren ofte at læse CV’et først. Og husk kun ét foto i materialet. Forfald ikke til at lægge foto ind på alle siderne i ansøgning og CV.
  5. Sørg for, at hele dit ansigt er synligt på billedet og ikke beskæres: Kig ind i kameraet. Du behøver ikke nødvendigvis tage billedet lige forfra – at vinkle krop og ansigt kan gøre, at billedet føles mere naturligt og afslappet. Men sørg for, at hele dit ansigt er synligt.
  6. Billedet skal være tidssvarende: Sørg for, at du ligner dig selv på billedet og brug ikke et gammelt billede. Hvis du bliver kaldt til samtale, skal arbejdsgiveren kunne genkende dig.