Øvrigt

Nu kan man starte på ma­skin­mester­ud­dan­nel­sen på Bornholm

For første gang nogensinde er det nu muligt at tage første del af maskinmesteruddannelsen på Bornholm. Med både bolig- og praktikgaranti.

I august startede 12 nye studerende på første del af maskinmesteruddannelsen på Bornholm – en helt ny mulighed, der er blevet til i samarbejde mellem Maskinmesterskolen København og Campus Bornholm i Rønne.

Efter ni måneders skoleforløb skal de studerende i praktik i en virksomhed, og vælger de, at den skal foregå på Bornholm, er de garanteret en plads:

”Vi har været rundt til virksomhederne på Bornholm og har 12-15 garanterede praktikpladser. Samtidig har vi her på Campus Bornholm skaffet seks studieboliger, og så håber vi, at kommunen fremadrettet også kan være med inde over i forhold til at finde flere studieboliger,” siger Jens Peter Kofoed, der er afdelingsleder for Håndværkerafdelingen på Campus Bornholm.

Seks af de nye studerende kommer fra Bornholm og seks kommer ”ovrefra.” Jens Peter Kofoed ser både praktik- og boliggarantien som en god måde at sælge Bornholm på.

”Det gør os mere attraktive i forhold til andre steder. De seks elever, der er kommet hertil, har været meget glade for boliggarantien,” siger han og tilføjer, at man på Campus Bornholm lige har skullet vænne sig til, at de nye studerende er en anden type, end de er vant til, fordi de er mellem 18 og 38 år, hvorimod de andre studerende er fra 16 år og op og normalt kommer direkte fra folkeskolen.

Nyt hold i august næste år

De første uger af uddannelsen er ifølge Jens Peter Kofoed forløbet rigtig godt, og han forventer, at uddannelsen kører videre til næste år.

”Vi vil se på, hvordan det her år forløber, men vi satser på et nyt hold til august næste år med 16-20 studerende på,” siger han.

Efter de ni måneder på Campus Bornholm fortsætter de studerende som nævnt videre ud i virksomhedspraktik, som enten kan foregå på Bornholm eller et andet sted i Danmark. Derefter går de videre til anden del af uddannelsen, som foregår på Maskinmesterskolen København. Hvis man har en gymnasial baggrund og ikke nogen erhvervsuddannelse, er uddannelsen normeret til fire og et halvt år – inklusive de ni måneder på værkstedsskolen og de ni måneders praktik.

Mange muligheder med uddannelsen

Ifølge Campus Bornholm giver uddannelsen til maskinmester adgang til mange forskellige titler og brancher:

”De styrer og administrerer grundlæggende systemer, som vores samfund bygger på såsom el, vand, varme. De arbejder også som tekniske ledere eller med rådgivning og salg, og de arbejder i produktions- og industrivirksomheder, på kraftværker, rensningsanlæg, i energiforsyningsselskaber samt offshore med vind-, olie- eller gasproduktion.”

Til søs arbejder maskinmestre i moderne handelsskibe, passagerskibe og i marinen.

Læs også