CVJobsøgning

Læg mest krudt i dit CV, ikke din ansøgning

Hvis du nørkler længere med din ansøgning end med dit CV, bruger du krudtet forkert. Nye tal viser nemlig, at 79 % af arbejdsgiverne læser CV’et først.

Du har måske et standard-CV, du lavede for fire år siden. Det vedlægger du din ansøgning, som du har brugt flere timer på at researche til, formulere, sparre med en ven omkring, gennemlæse igen og endelig læse korrektur.

Men CV’et har du ikke rørt ved. Det kan være en skæbnesvanger prioritering for at få dit drømmejob.

For 79 % af arbejdsgiverne læser dit CV før din ansøgning, viser en ny Jobindex-undersøgelse fra 2022, der afdækker arbejdsgiveres håndtering og brug af CV- og ansøgningsmateriale. Derfor er det vigtigt, at du lægger krudt i dit CV – og her får du vores bedste tips til det.

Opret dit CV hos Jobindex og lad jobbet finde dig

Du kan også oprette et online CV direkte her på Jobindex. Tusindvis af personer bliver hvert år fundet af arbejdsgivere og rekrutteringskonsulenter i vores CV-database og tilbudt job.


10 tips til dit CV

1. Lav et målrettet CV

Tilpas dit CV til det aktuelle job, så du fremhæver de kompetencer og erfaringer, der matcher jobbet. Du må gerne have et langt brutto-CV, men kig kritisk på det. Alt efter, hvad hver enkelt stilling har af krav, udvælger du de informationer, der er relevante om dig i netop denne stilling.

2. Længden på dit CV

Et CV på 1-2 sider er passende for de fleste, men for hele 59 % af arbejdsgiverne har længden ingen betydning, så længe den matcher dit erfaringsniveau. Arbejdsgiverne vil egentlig bare gerne vide, hvor du har arbejdet, hvad din funktion var, og hvilke opgaver du har løst.

3. CV som et udstillingsvindue

Se på dit CV som et udstillingsvindue for dig selv. Skab nysgerrighed, så arbejdsgiveren har lyst til at kigge ind i butikken, som er resten af din ansøgningspakke.

4. Fremhæv fordelene

Lad arbejdsgiveren forstå, hvad du kan gøre for virksomheden, og hvad virksomheden får ud af at ansætte dig – helst i profilteksten/resuméet øverst på dit CV.

5. Lad dig inspirere af jobannoncen

Kig i jobannoncen og se, hvilke ord og udtryk virksomheden bruger. Måske er det ikke netop de ord og udtryk, du selv havde valgt at bruge, men ved at bruge virksomhedens ord i dit CV i stedet for dine egne, gør du det lettere at blive valgt til.

6. Prioritér dine kompetencer

Hvis der fx er en kompetence, der bliver fremhæver som vigtig i jobannoncen, så sørg for at nævn den tidligt i dit CV. Prioritér dine kompetencer og erfaringer – og præsentér de mest relevante hurtigt. Du har ikke mange minutter til at fange vores opmærksomhed. Faktisk bruger hele 61 % af arbejdsgiverne 1-5 minutter på at læse et CV, mens 11 % bruger mindre end 1 minut.

7. Billede på dit CV – eller ej?

64 % af arbejdsgiverne vil gerne se et billede. Husk at vælge et billede, hvor du ser professionel ud. For 30 % af arbejdsgiverne er det uden betydning, om et CV indeholder et billede eller ej, mens kun 6 % ikke mener, at et CV bør indeholde et billede.

8. Opsætning af dit CV

Opstil dit CV kronologisk med de nyeste erfaringer øverst og ikke efter kompetencer. Faktisk foretrækker hele 63 % af arbejdsgiverne netop et kronologisk CV. Når du har været mere end tre år på arbejdsmarkedet, kan du med fordel fjerne folkeskole og gymnasiet fra dit CV samt samle dine første under fx ”1996-2000: Diverse studiejob”.

9. Efterlad ingen spørgsmål

De bedste CV’er er dem, hvor arbejdsgiver ikke sidder tilbage med spørgsmål. Er der noget, der stritter i dit CV, så italesæt det. Bor du fx i Åbenrå og søger job i København, fordi din kæreste bor der, og du er klar til at flytte, så skriv det gerne.

10. Vær varsom med detaljerne

Når du beskriver dit privatliv og fritid, er det nok at skrive, at du fx har tre børn, som alle er flyttet hjemmefra, eller to børn på fem og syv år.

Opret dit CV hos Jobindex og lad jobbet finde dig

Du kan også oprette et online CV direkte her på Jobindex. Tusindvis af personer bliver hvert år fundet af arbejdsgivere og rekrutteringskonsulenter i vores CV-database og tilbudt job.