CV, Jobsøgning
Læg mest krudt i dit CV, ikke din ansøgning

Hvis du nørkler længere med din ansøgning end med dit CV, bruger du krudtet forkert. Tal viser, at 80 procent af arbejdsgiverne læser CV’et først. Og hvis de ikke finder dit CV interessant, læser halvdelen slet ikke din ansøgning.

Du har måske et standard-CV, du lavede for fire år siden. Det vedlægger du din ansøgning, som du har brugt flere aftener på at researche til, formulere, sparre med en ven, gennemlæse igen og endelig stavetjekke. Men CV’et har du ikke rørt ved. Det kan være en skæbnesvanger prioritering for at få dit drømmejob.

For 80 procent af arbejdsgiverne læser dit CV før din ansøgning. I store private virksomheder er det næsten 9 ud af 10 arbejdsgivere, der læser CV’et først, viser en undersøgelse gennemført af Ballisager. Derudover læser halvdelen af virksomhederne slet ikke din ansøgning, hvis dit CV ikke er interessant. Så det er en god investering at lave et knivskarpt CV.

10 tips

Her får du 10 tips fra Jobindex’ rekrutteringskonsulenter Jannie Jensen og Thomas D. Carlsson, der har set tusindvis af CV’er igennem.

Deres bedste tip er:

  1. Lav et unikt CV til det job, du søger. Det vil sige, du skal tilpasse dit CV til det aktuelle job, så du fremhæver de af dine kompetencer og erfaringer, der matcher jobbet. Du må gerne have et langt brutto-CV. Men kig kritisk på det – alt efter hvad hver enkelt stilling har af krav – og vælg de informationer, der er relevante om dig i netop denne stilling.
  2. Et CV på 2-3 sider er passende for de fleste. Vi vil se: Hvor har du arbejdet? Hvad var din funktion? Hvilke opgaver har du løst?
  3. Se på dit CV som et udstillingsvindue for dig selv. Skab nysgerrighed, så vi har lyst til at kigge ind i butikken, som er resten af din ansøgningspakke.
  4. Lad os forstå, hvad du kan gøre for virksomheden, og hvad virksomheden får ud af at ansætte dig – helst i profilteksten/resuméet øverst på dit CV.
  5. Kig i jobannoncen og se, hvilke ord og udtryk virksomheden bruger der. Måske er det ikke netop de ord og udtryk, du selv havde valgt at bruge – men ved at gentage virksomhedens egne ord i stedet for dine i dit CV, gør du det lettere at blive valgt til.
  6. Hvis der fx er en kompetence, der bliver fremhæver som vigtig i jobannoncen, så sørg for at nævn den tidligt i dit CV, gerne allerede i fagprofilteksten. Prioritér i dine kompetencer og erfaringer, og præsentér de mest relevante hurtigt. Du har ikke mange minutter til at fange vores opmærksomhed, og måske kommer vi aldrig helt om på side 5.
  7. Et billede af dig vil vi meget gerne se. Vælg et billede, hvor du ser professionel ud – undlad partybilledet eller billedet af dig i badebukser på en elefantryg i Thailand.
  8. Opstil dit CV kronologisk med de nyeste erfaringer øverst og ikke efter kompetencer. Når du har været 3+ år på arbejdsmarkedet, kan du fjerne folkeskole og gymnasiet fra dit CV, samt samle dine første job i en kort sætning som fx ’1996-2000: Diverse studiejob’. Skiller noget fra din fortid sig ud og har en relation til jobbet – fx at du skrev 2.g.-opgave om netop det, jobbet handler om – så kan du med fordel tage det med.
  9. De bedste CV’er er dem, hvor vi ikke sidder tilbage med spørgsmål. Så hvis der er noget, der stritter i dit CV, så italesæt det. Vi kan ikke regne ud, at du hvis du bor i Åbenrå og søger job i København, så er det fordi din kæreste bor i København, og du er klar til at flytte. Eller hvis du kun nåede at være ansat det sidste sted i 6 måneder, fordi din afdeling blev flyttet til Polen, så skriv det gerne til os.
  10. Vi er ikke så interesserede i, hvad din hund eller din børn hedder (eller hvad de laver nu). Det er nok at fx skrive, at du har 3 børn, som alle er flyttet hjemmefra, eller 2 børn på 5 og 7 år.