Karriere

”Jeg kunne ikke lade være med at søge”

37-årige Mette Rolan Kjærsgaard var egentlig glad for sin freelancetilværelse. Men da hun så et opslag til en bestemt stilling, kunne hun ikke lade være med at søge den.

Mette Rolan Kjærsgaard er klar til at træde ud i omvæltningen: Hun går nu fra at være freelancejournalist til at blive fastansat redaktør på en ny universitetsavis på RUC.

”Jeg har været rigtig glad for min tid som freelancer, og jeg følte egentlig ikke, at jeg var færdig med at være det, men der dukkede en stilling op, som jeg ikke kunne lade være med at søge,” fortæller Mette Rolan Kjærsgaard, der har været freelancejournalist siden 2010.

Hendes ansøgning blev valgt ud, hun kom til samtale og fik jobbet. Det lyder nemt, og sådan føltes det også, for Mette Rolan Kjærsgaard kunne mærke, at her var det helt rigtige match.

”Jeg glæder mig rigtig meget til at komme i gang med opgaven. Jeg har været redaktør som freelancer på nogle forskellige projekter, og nu er jeg klar til noget nyt,” fortæller hun kun et par dage før, hun skal starte som redaktør.

Mette Rolan Kjærsgaard har ud over at være redaktør, arbejdet meget med kulturstof, tv-fiktion og amerikansk kultur og politik.

Det kan være tungt at freelance

Hun kom tilbage til freelance-tilværelsen for otte-ni måneder siden efter sin barsel, og har siden da arbejdet ret fast som ekstern lektor for RUC, hvor hun nærmede sig en almindelig fastansættelse. Derfor er hverken RUC eller et fast job ukendt for hende, selv om hun alligevel mener, at hun nu for alvor siger farvel til freelancelivet på godt og ondt.

”Jeg havde en rigtig god start som freelancer og har haft et fedt arbejdsliv, men jeg må også erkende, at det nogle gange kan være tungt,” siger Mette Rolan Kjærsgaard og uddyber:

”Man kan bruge rigtig lang tid på noget – en pitch for eksempel – som man selv synes er fed, men hvis man ikke er inde i den kultur, som man forsøger at sælge idéen ind til, så kan det være svært. Du får ingen penge for idéudvikling, og det kan være utaknemmeligt – samtidig med, at der kan komme noget godt og kreativt ud af det. Jeg tror, at freelancere er nogle af dem, der har den fedeste idéudvikling.”

Hun glæder sig til, at der kan komme en karrieremæssig udvikling udefra, nu hvor hun starter på RUC.

”Den skal man hele tiden selv sørge for, når man er freelancer, og den kan være svær at opnå, fordi man skal hanke op i sig selv hele tiden for at opnå den. Kunderne giver tit en de samme opgaver, så det kan være svært at blive udfordret med mindre, man gør det selv. Der glæder jeg mig til at komme ind i et redaktionelt miljø, hvor karriereudvikling er en naturlig del af hverdagen,” siger hun.

Stilstanden kan være hæslig

Hun har prøvet stilstand i løbet af sine syv år som freelancer, og det kan være hæsligt – det kan det samtidig også, hvis der pludselig er alt for meget at lave.

”Så har man sagt ja til alt for meget, fordi man er for grådig, og så sidder man med for mange opgaver. En af grundene til, at jeg blev freelancer, var for at få tid med mine unger og for selv at kunne bestemme, hvornår jeg henter dem, men når man så har sagt ja til tre store opgaver, så kan man ikke gøre det. Der tror jeg, der kommer en bedre balance nu,” siger Mette Rolan Kjærsgaard og tilføjer, at en freelancekollega har beskrevet det at være freelancer som at tage heroin: Det er mega fedt, når det hele spiller, og noget man selv har fået idéen til bliver til virkelighed, men når det hele så er overstået og kørt, kan det føles lidt tomt.

Den form for tomhed – og de til tider alt for mange opgaver, der lander oven i hinanden – vinker Mette Rolan Kjærsgaard nu farvel til: Hun startede den 14. august som redaktør på den nye universitetsavis, som hun i samarbejde med resten af hendes hold skal bygge op helt fra grunden.

Læs også