LønØvrigt

In­ge­ni­ør­man­gel sender lønnen til vejrs

Mange steder i Danmark er der mangel på ingeniører og naturvidenskabelige kandidater, og det har fået ingeniør-lønnen på det private område til at stige med i gennemsnit 3,9 procent i 2015.

For andet år i træk steg lønnen for Ingeniørforeningen – IDA’s – medlemmer. I 2015 steg lønnen på det private område med 3,9 procent, og baggrunden skal findes i de særdeles gode tider for de fleste ingeniører og naturvidenskabelige kandidater på arbejdsmarkedet. Ledigheden ligger ifølge IDA på et stabilt lavt niveau på 2,5 procent.

”Det er gode tider for højtuddannede med naturvidenskabelig og teknisk indsigt. Ledigheden er lav, og alle prognoser viser, at der også vil være efterspørgsel på deres kompetencer i en rum tid fremover. Vi uddanner simpelthen for få, og vi formår heller ikke at tiltrække og fastholde nok vidensarbejdere udefra. Det slår igennem på lønudviklingen, som igen i år giver en solid reallønsfremgang for vores medlemmer på det private område,” siger Morten Thiessen ifølge ida.dk.

Morten Thiessen er formand for Ansattes Råd i IDA, og han forudser, at ingeniørmanglen også vil påvirke lønudviklingen i de kommende år.

Særligt nogle ingeniører er efterspurgte

Sidste år talte jobindex.dk med Morten Thiessen til artiklen - Dér finder du ingeniørjobbene - hvor han fortalte, at det særligt er inden for nogle retninger, at ingeniørerne bliver støvsuget.

”Det gælder især inden for afløbsteknik, fordi de store infrastrukturprojekter er ved at gå i gang og især inden for jernbaner og broer. Indenfor offshore mangler man også folk, fordi der ikke bliver uddannet særligt mange inden for det i Danmark,” siger han i artiklen og fortsætter:

”Der er endnu ikke kommet en ekstrem efterspørgsel på ingeniører endnu, men hver eneste gang vi hører om massefyringer med ingeniører indblandet, så er der rigtig mange, der er nået at komme i arbejde, inden de har fået meldt sig ledige,” siger Morten Thiessen.

Hvorfor går nyuddannede ledige?

I artiklen på IDA’s hjemmeside undrer Morten Thiessen sig over, at der er dimittender, som må gå ledige i et år eller længere – når manglen på ingeniører er så stor.

En virksomhed, der er på udkig efter nyuddannede ingeniører, er LM Wind Power, som man kan læse om i artiklen, virksomheder kæmper om ingeniørerne.

”Vi deltager i forskningsprojekter og har dermed berøring med uddannelsesinstitutioner og har løbende Ph.d.-studerende, så vi forsøger at være synlige for nye ingeniører. Derudover etablerede vi for nogle år siden et kontor på DTU i Lyngby. Dels for at være tæt på forskningsmiljøet og den nyeste viden og dels for at blive mere attraktive for potentielle medarbejdere i hovedstadsområdet,” siger Allan Riber, der er direktør for LM Wind Power.

Også virksomheden HOFOR er ifølge artiklen aktiv i forhold til de unge – og potentielle kandidater generelt:

”Vi arbejder mere målrettet med employer branding end nogensinde før. Vi er aktive på messer, vi holder foredrag på uddannelsesinstitutioner, og vi profilerer vores medarbejdere i diverse medier og i forbindelse med forskellige begivenheder,” siger Søren Dreyer, der er afdelingschef for projektressoucer i HOFOR, der ved artiklens offentliggørelse manglede mindst 15-20 ingeniører.

Han oplever, at der er færre ansøgere til de opslåede stillinger, og at der er skarp konkurrence i mediebilledet og på de sociale medier, hvor ingeniørtunge virksomheder ifølge ham er meget aktive i forhold til at promovere deres fortræffeligheder.