Øvrigt

Ingen grund til at forlænge ar­bejds­li­vet

Det kan blive mange penge værd for en HK’er at blive længere på arbejdsmarkedet, men det ser HK ikke som noget godt argument for at hæve pensionsalderen.

Som en del af 2025-planen vil statsminister Lars Løkke Rasmussen hæve danskernes pensionsalder med et halvt år. Det vil ifølge Sampension være forbundet med en god, økonomisk gulerod for en typisk HK’er, hvis pensionsalderen bliver hævet fra 67 til 67,5 fra den 1. januar 2025:

”Det er nok ikke alle, som synes, det er et plus, at de skal blive længere på arbejdsmarkedet. Men der er en trøst i det, nogle ret substantielle beløb, og jeg tror, at mange vil blive overrasket over, hvor stor en effekt det kan have at blive længere på arbejdsmarkedet,” siger Hasse Jørgensen, administrerende direktør i Sampension på finans.dk.

Hvis en 40-årig HK’er, der har en pensionsordning fordelt på livrente og ratepension i markedsrentemiljøet, går på pension, når vedkommende er 67,5 i stedet for 67 år, så vil han eller hun ifølge Sampensions beregning kunne se frem til en stigning i sine årlige udbetalinger på 15.000 kroner. Hvis den 40-årige HK’er derimod vælger at blive på arbejdsmarkedet, indtil han eller hun fylder 70 år, så vil den årlige udbetaling blive boostet med næsten 100.000 kroner – fremgår det af finans.dk.

Mange kan ikke holde til det

Kim Simonsen, der er forbundsformand i HK, giver ikke meget for hverken Lars Løkke Rasmussens forslag om at hæve danskernes pensionsalder eller den økonomiske gulerod, der ville være forbundet med det.

”Vi har i forvejen en høj tilbagetrækningsalder i Danmark, og den er der ingen grund til at forlænge. Der er rigtig mange, som allerede i dag ikke kan holde til at arbejde så længe,” siger Kim Simonsen og tilføjer, at det selvfølgelig står alle frit for at arbejde så længe, de vil, hvis de har lyst til det.

Men det gælder ifølge formanden langt fra, at alle har lyst til det, og for de medlemmer, der er slidt og ikke har det særligt godt, vil det udelukkende være negativt at skulle blive længere tid på arbejdsmarkedet.

Sådan kunne man jo blive ved …

Han ser heller ikke den økonomiske gevinst som noget attraktivt for hans medlemmer.

”Det kan godt være, at man får 100.000 kroner ekstra hvert år, hvis man arbejder, til man er 70 år, men så kunne man jo bare fortsætte og sige, at det ville være endnu bedre, hvis vi arbejdede, til vi var 100 år,” siger Kim Simonsen og fortsætter:

”Vi har indrettet pensionsordningerne til, at man får et godt beløb, når man går på pension, og derfor er et højere beløb ikke nødvendigvis mere attraktivt for vores medlemmer. Vi mener ikke, at man bør røre ved den tilbagetrækningsreform, der eksisterer lige nu.”

I Lars Løkke Rasmussens 2025-plan vil lønmodtagere født i 1958 eller derefter skulle blive seks måneder mere på arbejdsmarkedet. Lønmodtagere født i 1957 eller før vil ikke blive berørt af ordningen.