Jobsøgning

Hvordan skal dit næste job se ud?

Du ved, at du skal videre til det næste job, men ved du også, hvilket job du vil videre til? Bliv guidet på rette spor her.

Er udfordringerne på jobbet blevet færre i takt med din anciennitet? Sidder 99 procent af arbejdet på rygraden? Så er du måske på vej til at bevæge dig ud i et jobskifte.

Følelsen af, at man gerne vil noget nyt er fuldstændig håndgribelig, men det kan ifølge karriererådgiver, Lise Kirketerp Rubak, være svært at få en præcis afklaring af, hvad det næste job egentlig skal være. Der er dog noget, du kan gøre, for at blive klogere på, hvordan dit næste job skal se ud.

”De fleste har en formodning om, hvad de godt kunne tænke sig i det næste job. De kan sætte nogle overskrifter på, og det er vigtigt, man får gjort det. Hvis man laver et resumé ud fra ens cv, hvor man skriver om de to-tre ting, man er allerbedst til, så får man bevæget sig hen imod, hvilket job man godt kunne tænke sig,” siger Lise Kirketerp Rubak, der desuden råder til, at man fortæller en god ven om, hvilke tanker - man har gjort sig - for at få noget sparring.

Det skal ifølge Lise Kirketerp Rubak helst være en person, der ikke er i den samme branche som en selv, fordi vedkommende kan stille nogle gode spørgsmål, som man måske ikke selv har tænkt over.

Hvad har du været mest glad for?

En hjælp til at finde de to-tre væsentligste kernekompetencer, som er vigtigst for dig, når du skal skifte job, kan desuden være, at du tænker tilbage på det, du har lavet tidligere: Hvad har du været mest glad for at arbejde med? Det er formentlig også det, du er dygtigst til, lyder det fra karrierecoachen.

”Når du får sat overskrifter på dine kompetencer, så bliver du mere skarp på, hvad du gerne vil. Hvis du ikke gør det – hvis du blot tænker, at du bare godt kunne tænke dig et nyt arbejde – så kommer du til at søge meget diffust. Det vil også give dig nogle diffuse resultater. Tag dig tid til at finde ud af, hvad du vil,” understreger Lise Kirketerp Rubak.

Hvis du benytter dig af den diffuse og lidt tilfældige tilgang i din jobsøgning, så vil din manglende afklaring formentlig ramme dig som en boomerang senere i jobsøgningsforløbet.

Du skylder dig selv at blive konkret

”Hvis du ikke helt har truffet en beslutning om, hvor du gerne vil hen, men du alligevel søger og kommer til jobsamtale, så vil du heller ikke være i stand til at fortælle, hvad du vil, når du sidder til jobsamtalen – og du vil heller ikke udstråle, at det her job er dit mål. Derfor skylder du dig selv at finde ud af, hvad du vil, inden du starter på din jobsøgning,” siger karriererådgiveren og tilføjer, at det gælder både for dig, som er ledig og for dig, der er i job.

Enkelte gange oplever hun, at nogle helt åbent viser deres tvivl i forhold til det næste job frem over for deres netværk, men det forekommer ifølge Lise Kirketerp Rubak oftest på lederniveau. Hun mener, at det kræver en god portion mod, men at øvelsen selvfølgelig kan gøres efter af andre end ledere.

Når du har styr på, hvad du vil rent fagligt, så sørg også for at tænke over, hvilke værdier der generelt er vigtige for dig i dit arbejdsliv: Hvad skal der til for, at du kan gå glad på arbejde i dit næste job?

”Det kan være, at det er vigtigt for dig, at du har dit eget kontor, at du har mulighed for at arbejde hjemme nogle dage, at du får en høj løn, har en høj grad af selvbestemmelse osv. Hvilke værdier er vigtige for dig? Hvis du har gjort dig klart, hvad der er vigtigt for dig i dit næste job – ud over det faglige – så er der større sandsynlighed for, at du får det,” siger Lise Kirketerp Rubak.

Brug også Jobindex’ persontypetest til at finde ud af, hvilken type du er – det kan også lede dig i retning af dit nye job.

Gå til persontypetesten