Karriere

Har du fået nok af le­derjob­bet?

Fordommene vil formentlig stå i kø, når du dropper at være leder: For det er nemmere at tage et skridt op ad karrierestigen end et skridt ned.

Du har måske en fornemmelse af, hvad du vil blive mødt med, når du dropper at være leder: Nu skal du overbevise andre om, at det nu også er det, du vil. Det er ifølge Susanne Teglkamp, der ejer Teglkamp & Co, som beskæftiger sig med karriererådgivning, ofte det scenarium, man vil møde, hvis man finder ud af, at man ikke længere vil være leder.

”Mange har en fordom om, at er man leder, så er man altid leder, og derfor kan det være meget sværere at kravle ned ad karrierestigen end op. Der er mange, der har svært ved at tro, at det nu også kan være rigtigt, at man gerne vil et trin ned,” siger Susanne Teglkamp og tilføjer, at det kan være svært at forstå for personer, der for eksempel selv har lederambitioner.

Søger du et job et niveau længere nede for at undgå lederstillinger, kan du også blive mødt af en leder, der ser dig som en trussel.

”Når du har været leder én gang, så vil nogle frygte, at du vil gå efter deres stol, og de vil derfor være meget forbeholdne i forhold til at ansætte dig,” lyder det fra Susanne Teglkamp, som derfor råder til, at du er meget klar i din ansøgning, når du søger et job, der er under dit nuværende niveau.

Nedton din ledelseserfaring

”Sørg for at kommunikere meget klart, hvorfor du nu gerne vil noget andet. At du har gjort op med dig selv, at det ikke længere er ledelse, du vil fokusere på, men hellere vil pejle hen imod det, du kan få i dette job,” siger Susanne Teglkamp og råder desuden til, at du nedtoner din topchef erfaring i dit cv og din ansøgning – ikke for at løbe fra dine erfaringer, men nedton det, så det hele ikke kommer til at handle om ledelse.

Susanne Teglkamp oplever mange ledere, som dropper lederjobbet, fordi de savner at arbejde med det, som oprindeligt var deres faglige speciale – de savner at fordybe sig – og vil samtidig gerne slippe for personaleansvaret.

”Andre synes, det er for hårdt at være leder og vil gerne geare ned. Det kan handle om alder og ens familiemæssige situation, men det behøver det ikke. Andre igen får fornemmelsen ”been there done that” – når de har været ledere – og har fundet ud af, at det ikke er noget, som giver dem arbejdsglæde, og så er det jo helt reelt ikke at ville det i det næste job,” siger hun.

Vær helt sikker

Susanne Teglkamp råder til, at du bliver 100 procent sikker på, at du nu vil droppe lederjobbet, inden du tager skridtet.

”Du skal personligt være klar over, at du mister noget indflydelse, og det skal du være indstillet på. Du skal være helt klar i mælet i forhold til, at du ikke længere vil være leder, når du søger et nyt job, for ellers vil du ikke kunne sælge dig selv ind i jobbet. Du vil falde igennem, hvis du ikke ved, hvad du vil,” siger Susanne Teglkamp og tilføjer:

”Dem, jeg har været i kontakt med, har været glade for at droppe deres lederjob. Ingen har valgt at gå tilbage til et lederjob senere. Når de først har været igennem en afklaringsproces, så ved de, hvad de vil, og så er lederjobbet ikke den rigtige vej for dem længere.”

Læs også