JobsamtaleJobsøgning

5 spørgsmål, du kan få til job­sam­ta­len og 5 svar, du kan give

At gå til jobsamtale er en kunst. Men med et velovervejet svar på 5 klassiske spørgsmål kan du lettere vinde jobbet. Se her, hvad du kan svare, og hvad svarene fortæller rekrutteringskonsulenten om dig.

Når du sidder til en jobsamtale, og I har overstået opvarmningsspørgsmålene som ”kunne du finde herind uden problemer” og ”fortæl lidt om dig selv”, vil rekrutteringskonsulenten – eller lederen – bevæge sig over i nogle af de mere komplekse spørgsmål. Her er det en stor fordel, hvis du viser, at du rent faktisk har gjort dig nogle overvejelser – også selvom det er svære spørgsmål.

Vi har spurgt 3 af vores erfarne rekrutteringskonsulenter, der ansætter for landets store og små virksomheder, om 5 spørgsmål, de selv stiller, hvorfor de stiller dem, og hvad svarene fortæller om jobansøgeren.

1. Hvad kan du som medarbejder tilføre vores virksomhed, og hvorfor skal vi ansætte dig?

Hvorfor: Rekrutteringskonsulenten vil vide, om du har tænkt over, hvordan du med dine kompetencer passer til jobbet.

Svar: Her er det vigtigt, at du har forberedt dig hjemmefra. Fortæl, hvordan din viden og erfaring kan komme i spil.

For hvis du virker som om, du slet ikke har tænkt over dig selv i jobrollen, samt hvad du kan gøre for virksomheden, står du ikke godt. Især ikke, hvis der er 4 andre til samtale, der HAR tænkt over det og perspektiveret deres egne kompetencer i forhold til jobbet.

2. Har du andre ansøgninger ude nu?

Hvorfor: Det hjælper konsulenten til at danne sig et indtryk af, hvor du er lige nu samt en idé om, hvor hurtigt han eller hun skal rykke.

Svar: Hvis du er virksomhedens topkandidat, men har 3 andre ansøgninger ude, kan konsulenten godt haste dig igennem i systemet for ikke at miste dig. Samtidig fortæller det konsulenten, at du søger aktivt og gerne vil have et nyt job.

Omvendt behøver du ikke lyve, hvis du ikke har søgt andre stillinger. Det er fair nok at sige, at du kun har denne ene ansøgning i omløb nu. Det giver også et billede af, hvor højt prioriteret dette job er for dig.

3. Kan du give mig 3 referencer, jeg kan ringe til?

Hvorfor: Rekrutteringskonsulenten vil vide noget om, hvordan du er som medarbejder og få afklaret eventuelle uklare områder. Det giver også et fingerpeg til din kommende leder om, hvordan lederen skal fastholde dig.

Svar: Kan du ikke diske op med 3 referencer, er der måske gode grunde. Og så kan det være helt i orden, så længe du har en god forklaring. Det kan fx være, at din nuværende chef ikke må vide, du søger videre, og du afsluttede på dårlig fod med din tidligere chef. Så kommer du hurtigt nogle år tilbage. Men tag alligevel tidligere chefer med på referencelisten, for de kan trods alt sige noget om dig som menneske, selvom du har udviklet dig professionelt.

Ellers kan kunder eller samarbejdspartner måske være en idé, hvis du ikke har tidligere chefer at bruge som referencer. At bruge en kollega bør være din sidste løsning, da han eller hun ikke vil kunne sige noget om de ting, rekrutteringskonsulenten søger afklaring på.

Som nyuddannet har du måske ikke 3 ansættelsesforhold bag dig. Her kan du bruge din specialevejleder eller lederen fra dit fritidsjob.

4. Hvad har du tænkt omkring det at pendle fra Hørsholm til Aabenraa/relokere hjem til Danmark?

Hvorfor: Det kan være, du ikke synes, det er et problem at rejse 2½ time hver vej for at komme på arbejde, men på længere sigt vil det nok tære på dig og måske vil du ende med at sige op. Derfor vil mange arbejdsgivere hellere have en kandidat, der ikke bor så langt fra arbejdspladsen.

Svar: Hvis du fx er parat til at flytte for jobbet - det kan jo være, du har færdiggjort din uddannelse i København og søger job i Århus – er det en god ide at sige det til samtalen, hvis du ikke allerede har skrevet det i ansøgningen (for du kan blive fravalgt på den baggrund). Hvis du fx allerede er vant til at pendle langt og har indrettet dit liv på det, så kan du sige det. Men hvis du slet ikke har gjort dig nogle tanker omkring en rejsetid på længere end cirka en time, fremstår du som useriøs.

Det samme gælder, hvis du er på vej tilbage til Danmark fra udlandet. Her er det også en god idé, at du har tænkt over, hvor du vil bosætte dig, og hvad en eventuel partner skal lave. For hvis du siger op i Kina den 15. januar og sidde parat til første arbejdsdag i Danmark den 1. marts kl. 9, så er der en del ting, du skal nå at ordne inden – arbejdsgiveren er nemlig ikke interesseret i, at du bruger den første måned i din nye stilling med at ringe til ejendomsmæglere eller at få flyttelæs transporteret til landet. Hvis du siger, at du fx allerede har undersøgt lejeboliger i en for dig passende radius fra arbejdspladsen og aftalt, at din partner kommer til Danmark senere, så er det nok til at give en rekrutteringskonsulent ro i maven.

5. Nu er vi ved at være færdige, har du nogle spørgsmål her til sidst?

Hvorfor: Her kan konsulenten have to bagtanker. Den ene er helt regulær høflighed/service – altså, har du nogle ubesvarede spørgsmål. Den anden ses oftest i forbindelse med lidt mere komplekse stillinger og består af et dybere lag, nemlig at vurdere om du har sat dig ind i, hvad du skal lave i virksomheden.

Svar: Du kan stille alle typer af spørgsmål, samtidig med at det er helt OK, at du ikke har spørgsmål. Det kan også være, at de spørgsmål, du havde på forhånd, er blevet besvaret i løbet af samtalen. Så siger du bare det.

Men hvis du har hørt eller læst noget om fx en fremtidig strategi og stiller spørgsmål til din rolle i forhold til det, så giver du rekrutteringskonsulenten et billede af, at du er engageret og har sat dig ind i tingene. Det er altid et plus.