KarriereØvrigt

Danmarks ener­gi­me­tro­pol vil skaffe job til hele familien

Energisektoren har kronede dage i Esbjerg. Virksomhederne i byen er sultne efter ingeniører, maskinmestre og andre tekniske profiler. Men energimetropolen har også fokus på de medfølgende partnere, så hele familie kan skabe sig et liv i Jyllands tredjestørste by.

Esbjerg markedsfører sig som Danmarks energimetropol. Og byen har brug for ingeniører, maskinmestre og andre specialister, som har mod på at rykke til havnebyen mod vest. Ifølge Esbjerg Erhvervsudvikling er der omkring 250 energivirksomheder i byen, og organisationen anslår, at cirka 13.500 personer arbejder inden for området.

”Vi har en masse åbne stillinger i byen. Esbjerg er verdensmester inden for energisektoren, og det gælder både den grønne og sorte energi. Branchen vækster, og vores prognoser viser, at den også vil vokse i fremtiden,” fortæller Birgit Bech Jensen, som er marketingchef i Esbjerg Erhvervsudvikling.

Hun forklarer, at virksomhederne især mangler tekniske specialister, men at byen har stort fokus på at skabe job generelt og gøre det attraktivt for andre at flytte til området. ”Vi arbejder med at tiltrække hele familier og ikke kun ingeniører. Vi gør en kæmpe indsats for at få ægtefæller og partnere i job, og kommunen har en til flytterservice med mange tilbud med hensyn til bolig, arbejde, netværk, institutioner og meget mere,” forklarer marketingchefen.

Ifølge hende medfører energivirksomhedernes vækst også et behov for blandt andet økonomer, cand.merc.er og andre profiler. Og i skrivende stund er der omkring 250 ledige stillinger inden for alle brancher opslået på karrieresiden Energimetropol.dk.

"Vores bosætningskoordinator er helt nede og kigge på den enkelte til flytters profil. Hun arbejder tæt sammen med virksomhederne og ser på, hvor en medfølgende partner kunne komme i job i Esbjerg,” fortæller Birgit Bech Jensen.

Fra øst til vest

Byen arbejder på at tiltrække dygtige medarbejdere fra hele Danmark og hele verden. Erfaringen er dog, at det kan være lettere at lokke udlændinge til end folk fra de største danske byer. Birgit Bech Jensen mener, at Esbjerg – ligesom mange andre områder i Danmark – kæmper med nogle fordomme, som ikke har hold i virkeligheden.

Tim Rørstrøm er en af de, der har taget turen fra hovedstaden til energimetropolen. Han arbejder som kemiingeniør med fokus på risikovurdering hos Rambøll, og han har ingen planer om at flytte fra Esbjerg igen. ”Mens jeg boede i København, så jeg løbende flere jobopslag derovrefra. Jeg søgte og kom til samtale ved Rambøll i 2011, og jeg har på ingen måde fortrudt min beslutning om at forlade hovedstaden,” siger han.

Tim har købt lejlighed i Esbjerg, og det er her, han ser sin fremtid. Han mener byen, er et epicenter for energisektoren og fremhæver, at der er karriere- og udviklingsmuligheder i området, som rækker langt udover et par enkelte større virksomheder.

Samtidig gik overgangen til livet som jyde lettere, end han havde troet. ”Jeg er blevet ret glad for tilværelsen i Esbjerg. Den første uge, jeg var her, spurgte en af mine kolleger, om jeg ville med ud og have en øl, og jeg fi k hurtigt et netværk,” fortæller han.

Byliv og unik natur

Både marketingchefen og kemiingeniøren fremhæver Esbjerg som en by med et spændende og rigt kulturliv. Her er både teater, festivaler, kunst og meget mere, og Birgit Bech Jensen ser alsidigheden som unik for området.

”Esbjerg er Danmarks femtestørste by. Her bor 75.000 borgere, og vi har en lang række storbyinstitutioner som konservatorium, en balletskole, to universiteter og en international skole med 200 elever. Samtidig er du aldrig mere end 15 minutter fra natur i verdensklasse, da vi har fx Vadehavet lige om hjørnet,” forklarer hun.

Tim Rørstrøm bruger også byen flittigt.

”Esbjerg er et dejligt sted. Kommunen er virkelig god til at skabe gode tilbud til borgerne, og der foregår meget over hele året. Samtidig kan jeg godt lide at cykle, og jeg er aldrig langt fra naturen her,” siger han.

Ifølge Tim mangler virksomhederne i Esbjerg konstant ingeniører og mange andre profiler, og han vil gerne være med til at mane fordommene om byen i jorden. ”Jeg har ikke haft en tilpasningsperiode eller nogen form for kulturchok. I bund og grund er der ikke megen forskel på Esbjerg og København. Vi har de samme butikker her. Der er bare lidt flere i hovedstaden.

Jeg vil faktisk sammenligne livet her lidt med at bo i en københavnsk forstad eller bydel,” slutter han.