Rekruttering

Ansæt en nydansker og få succes

Virksomheden Daintel har haft betydelig succes på det brasilianske marked, og det skyldes langt hen ad vejen, at de har ansat en herboende dansk-brasilianer.

Der er mange veje til succes, men når det gælder eksportvirksomheder, der satser på fjerntliggende markeder, så kan ansættelsen af en nydansker være guld værd. Daintels direktør Troels Bierman Mortensen peger på mange ting, som dansk-brasilianeren Gustavo har tilført virksomheden.

”Brasilien er en netværksbaseret økonomi, og i og med at vi kommer med en brasilianer, er vi på forhånd langt fremme ift. et brasiliansk netværk. Gustavo har netværk og evnen til at kunne udvide det i den retning vi har brug for. Og han kan skabe tillid. På alle de møder vi har været, bliver han som noget af det første spurgt ’er du virkelig ægte brasilianer?’,” siger han.

Direktøren forklarer, at det er noget af det første, de skal have bekræftet.

”Den egentlige forhandling finder sted, når mødet er slut, og man står ude ved elevatoren. Det er der, man laver aftaler og kommer videre. Så Gustavo har tilført hele den kulturelle måde hvorpå, vi skal gebærde os. Og netværk og tillid,” siger han.

Hvilke udfordringer stod i over for inden i ansatte Gustavo?

”Vi har en høj markedsandel i Danmark, men en af vores udfordringer var, at vi ønskede at afprøve produktet på et fjerntliggende marked. Vi vil gerne vise over for os selv og vores samarbejdspartnere, at vores produkt kan sælges i et BRIK-land, som ligger langt væk fra vores eget marked. Det er en syretest at prøve det brasilianske marked af. Så nu hvor det er lykkedes, så har vi vist, at vores produkt kan sælges rigtig mange steder i verden,” siger Troels.

Hvad er dit råd til virksomheder, der gerne vil ansætte en nydansker?

”Vi har haft held med at finde en god mand men også at lave en kontrakt og et ansættelsesforhold som afspejler vores formåen og den risiko, der var forbundet med projektet. Vi har været i stand til at dele risici mellem os og Gustavo. Og justere kontrakten i takt med, at det blev mere og mere konkret. Hvis du har fat i den rigtige person, og vedkommende er villig til at tage en risiko, så kan man sagtens lave en kontrakt, der kan håndtere de risici,” siger han og fortsætter.

”Og det viste sig, at vi fik en underskrevet kontrakt hurtigere i Brasilien end det i gennemsnit tager at indgå en kontrakt på dansk jord. Så det gælder om at åbne øjnene og være villig til at springe ud i det. Risiciene behøver ikke at være større. Selv et lille firma kan få succes på et eksotisk marked,” siger han.

Troels Bierman Mortensen mødte tilfældigt Gustavo i en elevator og det blev startskuddet til et samarbejde og et eksporteventyr. Det er ikke alle, der er lige så heldige at finde deres næste medarbejder i en elevator men Jobindex´ nye eksportjobportal, gør det nemt at finde relevante kandidater.

Vil du også øge eksporten i din virksomhed? Søg din næste eksportmedarbejder på www.eksportjob.dk.

Læs også