Jobsamtale

6 tips til vi­deo­in­ter­viewet

Skal du til videointerview? Stress ikke. Forbered dig med vores guide til et godt videointerview, og vær bare dig selv.

Videointerviews bliver gradvist mere udbredt, så sandsynligheden for, at du på et tidspunkt bliver inviteret til et videointerview er stigende. Det behøver du ikke være urolig over. Du skal nemlig bare være dig selv – præcis som til en almindelig jobsamtale. I Jobindex bruger vi selv videointerviews til visse stillinger, og vores erfarne konsulenter har efterhånden set MANGE interviews.

Vi har på den baggrund samlet 6 tips til dig:

1. Der er (næsten) ikke noget rigtigt eller forkert!

Et videointerview bruges som supplement til din ansøgning og dit CV, og der er derfor ikke noget rigtigt eller forkert. Videoen viser bare endnu mere om, hvem du er, og det eneste, du skal gøre, er at være dig selv.

Husk, der er et menneske på den anden side. Kig ind i kameraet og opfør dig præcis som du ville gøre, når du taler med en person, du står over for.

2. Sid eller stå op

Tænk på at være den bedste ambassadør for dig selv. Det lyder helt banalt, men hvis du ligger på sofaen og filmer dit svar, så virker du som en couch potato. Vil du det?

3. Påklædning, hår og make-up

Du skal ikke gøre noget særligt ud af videointerviewet, når det kommer til påklædning, hår eller eventuel make-up. Gør som du plejer på en arbejdsdag, eller sådan som du ville se ud, hvis du skulle til jobsamtale.

4. Brug 1-2 minutter på dit svar, evt. med et minutur

Det er din fremtoning og din måde at svare på, vi gerne vil opleve, så læs ikke op fra et stykke papir. Men det er en god idé lige at strukturere dine tanker, før du går i gang med at optage dit svar.

Du bliver stillet et spørgsmål, som du skal svare på. Og det er nok. Du behøver ikke finde på noget ekstra eller spille skuespil.

5. Du kan filme om

I det interviewværktøj Jobindex bruger, har du mulighed for at se din video igennem, inden du uploader den som svar. Hvis du ikke synes, videoen er god, kan du filme om. Måske opdager du, at du skal justere på kameraets højde eller rydde op bag ved dig. Og det er helt ok.

Jobindex kan først se din video, når du har trykket på ”Send”-knappen.

6. Chrome eller Firefox, ikke Explorer

Det er ikke alle browsere, der understøtter alle videointerviewprogrammer. Når vi fx videointerviewer i Jobindex, skal du helst bruge Chrome eller Firefox – Explorer kan nemlig drille.

Tips til det tekniske

  • Det er en god idé at optage og gennemse en testvideo, hvor du tjekker lyd, baggrund og din egen fremtoning.
  • Vær uforstyrret. Vælg et tidspunkt, hvor du ikke bliver afbrudt eller forstyrret, mens du filmer.
  • Sæt kameraet i øjenhøjde, og kig ind i det. Kan du få lidt af din overkrop og din mimik/gestikulering med i billedet, så det ikke kun er dit ansigt i billedet? Det hele giver nemlig et billede af, hvem du er.
  • Hvis du optager med tablet eller smart phone, så forsøg at stille den i en cirka 90 graders vinkel, når du filmer. Hvis du lægger dit device fladt på bordet og taler ’ned’ i den, viser du mest din hage og dine næsebor frem.
  • Kig på baggrunden, der hvor du filmer. Hvis der er noget forstyrrende eller for personligt med i billedet, kan du enten flytte det eller dreje kameraet, så det ikke tager opmærksomheden fra dig og dit budskab.
  • Tjek lyden. Baggrundsstøj og dårlig akustik kan gøre, at dit svar er svært at høre - undgå så vidt muligt, at hunden gør, eller ungerne råber i baggrunden samt at filme på badeværelset. Hvis du optager udendørs, er det fx blæst i mikrofonen eller trafikstøj, du skal være opmærksom på.

Læs også