Jobglæde

Mit job er kedeligt – hvordan får jeg jobglæden tilbage?

Arbejdet kan blive så kedeligt, at det bliver stressende. Det kaldes boreout. Men der er måder at håndtere kedsomheden på og vinde arbejdsglæden tilbage.

Til at starte med var jobbet som lønningsbogholder en udfordring – Ann Schødt havde aldrig prøvet at lave løn for så stort et firma – men efter tre måneder havde hun luret fintet og optimeret arbejdsgangene. Derefter var jobbet ren rutine.

”Jeg sad foran den samme computerskærm og lavede de præcis samme ting hver eneste dag, måned for måned. Aldrig har jeg kedet mig så meget som i det job. Det er klart det værste, jeg har gjort mod mig selv,” siger hun.

”Fordi jeg havde med løn at gøre, hørte jeg kun fra mine kolleger, når noget gik galt. Det var ekstremt utilfredsstillende.”

Det kunne Ann Schødt leve med i starten, det var trods alt kun et midlertidigt vikariat. Men så blev stillingen forlænget med et halvt år, og kedsomheden satte for alvor ind.

”Jeg tog en snak med en af mine kolleger, som var erhvervspsykolog. Han opfordrede mig til at finde en hobby. Jeg har altid gerne villet være forfatter, og hans råd var, at jeg skulle skrive en time hver dag. Jeg begyndte at skrive noveller, og det gjorde en tydelig forskel. Det gav mening, og jeg blev glad igen,” siger Ann Schødt.

Senere skiftede hun job til projektkoordinator i en anden afdeling – faktisk på opfordring af sin chef, der gerne ville hjælpe.

I dag er Ann Schødt blevet selvstændig konsulent med firmaet Potentialefabrikken, der arbejder med personlig udvikling for højt begavede mennesker og blandt andet har specialiseret sig i at hjælpe andre, der keder sig så meget på jobbet, at det bliver et decideret problem – såkaldt boreout.

Kedsomhed dræber jobglæden

Boreout rammer især tre grupper på arbejdsmarkedet, forklarer Ann Schødt. Folk der arbejder foran computeren, de bedst begavede og personer med lang anciennitet og høj løn.

”Dem, der laver pseudoarbejde foran computeren – altså job som i bund og grund er ligegyldige – bliver oftest ramt af boreout. Det samme gælder de bedst begavede, som lærer så hurtigt, at når først de har løst en opgave én gang, så har de lært fidusen, og hvad er så udfordringen næste gang?” siger Ann Schødt.

”Boreout rammer også dem, der har siddet i samme job i lang tid og samtidig er godt betalt. Den gode løn gør, at man er mere tilbøjelig til at blive, selv om det er kedeligt, fordi man ellers står til at gå ned i løn. Det er de gyldne håndjern,” forklarer hun.

Konsekvenserne er til at føle på. Et kedeligt arbejde dræber jobglæden og kan føre til udbrændthed.

”Det er den dårlige samvittighed, der stresser. Ikke at føle sig effektiv, ikke at blive udfordret, ikke at være til nytte og sin løn værd – alt det kan være ekstremt drænende,” siger Ann Schødt.

Kedsomheden skaber ofte en negativ spiral, hvor de dårlige følelser forstærker sig selv, forklarer hun. Mange vil ofte ende med at udskyde deres opgaver eller strække dem ud for at få dem til at vare længere. Andre vil måske lade som om, de har enormt travlt, for eksempel ved at camouflere private telefonopkald som arbejde.

"Det værste er, at det kan gå ud over selvtilliden. Når de ikke bliver udfordret eller får lov til at bringe deres kompetencer i spil, mister de troen på, at de kan noget. De mangler energien til at søge andre jobs, og hvis de endelig kommer til samtale, brænder de slet ikke igennem," uddyber Ann Schødt.

Sådan håndterer du kedsomheden

Der er imidlertid flere ting, man selv kan gøre for at håndtere boreout og få jobglæden tilbage, siger Ann Schødt.

1. Tal med din chef

”Det første, du skal gøre, er selvfølgelig at tale med din chef. Hvis du keder dig, har du sandsynligvis brug for nogle andre opgaver. Det kan føles som en svær samtale, men det er i alles interesse at tage den. I virkeligheden byder du jo bare ind med dine kompetencer, og måske har din chef faktisk nogle uløste opgaver, der trænger til at blive taget hånd om.”

2. Led efter udfordringerne

”Kan du udføre dine opgaver hurtigere eller smartere? Kan du bryde rammerne og udvide dine ansvarsområder? Skabe nye opgaver, der forbedrer virksomheden?"

”Det kan være en hjælp at udfordre dig selv, hvis du keder dig på jobbet. Se på det, du laver i dag, og tænk på, hvordan det kan gøres bedre eller anderledes. Er der en mulighed for at blive klogere, for at udvikle dig eller for at lave noget meningsfyldt?”

3. Mød nye mennesker

”En del af kedsomheden hænger sammen med en oplevelse af isolation. Det er derfor vigtigt at skabe sig gode sociale relationer. Det kan du blandt andet gøre ved at udvide dit netværk. Det kan være på LinkedIn, ved at engagere sig i nogle nye grupper på arbejdspladsen eller måske ved at tage til flere gå hjem-møder. Det har den ekstra bonus, at du samtidig øger sandsynligheden for at finde et nyt job, der er spændende.”

4. Kom på videreuddannelse

"Tag på alt, hvad du kan komme af videreuddannelse – hvad end det er faglige kurser eller forløb i personlig udvikling. Det kan også være en idé at blive tillidsrepræsentant. Det gør, at du kan bruge hovedet på en ny måde og udvider dine muligheder for at tage andre opgaver på jobbet.”

5. Find en hobby

”Italiensk madlavning, middelalderkunst eller modelfly… Hvis du finder en passion i privatlivet, giver det energi til arbejdet – og du kommer ud blandt andre mennesker, der også har noget, de finder meningsfuldt og spændende.”

6. Gå på jagt efter det næste job

”Det kan være svært at komme ud af en negativ spiral af kedsomhed, men én vej er ved ganske enkelt at finde et nyt job. Du kan starte med at lave en plus-minus-liste i forhold til opgaver, kolleger og chefer. Hvad giver dig energi og glæde? Hvad er kedeligt, drænende, negativt? Ud fra det kan du lægge en plan for, hvad du gerne vil lave i dit næste job.”

7. Sig op!

”Det kan være en kæmpe lettelse at vide, at kedsomheden holder op på en bestemt dato. Derfor kan det til tider være nødvendigt at sige jobbet op, før man har noget andet. Det gør det lettere at fokusere på noget nyt, og hvis du siger op med forlænget varsel – for eksempel seks måneder før – giver det både dig og arbejdsgiveren en god afslutning,” siger Ann Schødt.

Hvis du selv føler, at du har mistet jobglæden og keder dig på arbejdet, kan du tage Ann Schødts boreout-test her.

Læs også