Kommende studiemesser

Guide til ansøgning og CV for nyuddannede

Er du nyuddannet? Og er du i tvivl om, hvad din kommende chef gerne vil se i din ansøgning og dit CV? Hør vores rekrutteringskonsulents bud på, hvad du skal lægge vægt på, når du er ny i jobsøgningsverdenen og skal skrive ansøgning og CV uden erfaring.

Som kommende nyuddannet har du sikkert ikke meget arbejdserfaring at prale med på dit CV. Derfor skal du gøre lidt ekstra ud af din ansøgning. Men hold den til 1 side, og fokuser på det vigtigste, nemlig din motivation for at søge elevpladsen. Her viser vi dig, hvordan du kan skrive din ansøgning og dit CV.

Løsningsorienteret ingeniør med interesse for BIM

Brug en fængende og præcis overskrift, der fortæller, hvad du kan.

Byggeriets fremtid er digital. Og jeg kan hjælpe jer godt på vej på jeres rejse mod at udvikle nye BIM-initiativer. Jeg har fulgt jeres firma i længere tid, og da jeg så jeres stillingsopslag som BIM-koordinator, satte jeg mig straks til tasterne.

Lad mig slå det fast med det samme: Jeg er nyuddannet, ung og ivrig efter at starte min karriere et sted, hvor jeg kan blive fagligt udfordret. Og med min viden om BIM kan jeg bidrage til at forbedre det digitale byggeri og understøtte jeres vision om at udvikle morgendagens bæredygtige bygninger.

Nu kommer den vigtigste del: din motivation for at søge. Din kommende arbejdsgiver vil vide, hvorfor de skal ansætte netop dig. Fang arbejdsgiverens opmærksomhed ved at fortælle om det, du kan bidrage med – nu og i fremtiden. Teknologier ændrer sig hurtigt, og ofte ved virksomheder ikke, hvor de er om 3 år. Undersøg, hvad virksomhedens planer er, og fortæl, hvordan du vil bidrage til den rejse. Med andre ord: mindre fokus på dig, og mere fokus på hvordan du med din faglighed kan bringe virksomheden ind i fremtiden. På den måde hjælper du virksomheden til at se, hvad de skal bruge dig til som nyuddannet.

Uddannet fra DTU og indsigt i de nyeste teknologier

Inddel afsnittene efter emne, og brug en overskrift, der beskriver afsnittets indhold – det gør din ansøgning let at læse.

Jeg er i gang med at afslutte min ingeniøruddannelse i byggeri fra DTU, Danmarks Tekniske Universitet, hvor jeg har specialiseret mig i bl.a. BIM og det digitale byggeri. Igennem min uddannelse har jeg udviklet mine evner til at identificere tekniske problemstillinger, og jeg forstår at sætte mine analytiske evner i spil, for at finde de helt rigtige løsninger.

I kraft af min uddannelse er jeg opdateret på de nyeste IT-redskaber og -teknologier, og jeg har brugt Revit til at opstille bygningsmodeller for at udveksle digitale informationer og udtrække data – fx for at frembringe økonomiske overslag.

Slå på de styrker, du har som nyuddannet – du er nok med på de nyeste teknologier, teorier eller metoder eller noget helt fjerde inden for dit felt. Vis, hvad du kan tilbyde arbejdspladsen.

Det kan gøres bedre

Jeg er den strukturerede type – ham, der laver adskillige undermapper til feriebilleder på sin Mac og sætter bøgerne alfabetisk i bogreolen derhjemme. Den side tager jeg med mig på arbejde, fx når der skal effektiviseres og automatiseres processer eller udarbejdes kvalitetssikring af 3D-projekter. Jeg har et godt overblik og sætter en ære i at levere god kvalitet hver gang.

Gode kolleger er vigtige for mig, og jeg sætter pris på gode samarbejdsrelationer og en hverdag, hvor man hjælper og lærer af hinanden.

Så hvis I leder efter en fagligt velfunderet, men også energisk og ambitiøs ingeniør, der er sprængfyldt med nye ideer til, hvordan vi sammen kan forbedre fremtidens digitale byggeri – så er jeg klar.

Få din personlighed til at skinne igennem, og vis, hvem du er, og hvad du vil. For som nyuddannet er det i høj grad også din personlighed, du får job på.

Jeg ser frem til at høre fra jer

Med venlig hilsen
Søren Petersen

Afslut ansøgningen med en sætning, der lægger op til en jobsamtale, fx: ”Jeg ser frem til at høre fra jer”. Så er du godt på vej.

CV

Virksomhederne bruger ikke lang tid på at læse dit CV, så gør det kort og præcist – max 1-2 sider. Og inden du sender ansøgningen afsted: Læs korrektur og få gerne en ven til at læse den igennem og give dig feedback.

Navn: Søren Petersen
Fødselsår: 1990
E-mail: sørenpetersen@mail.dk
Mobil: 22 22 22 22

Indsæt navn, e-mail, fødselsår og telefonnummer, og hvis det er relevant for stillingen, kan du tilføje et vellignende billede.

Løsningsorienteret ingeniør med interesse for BIM

Brug den samme overskrift som i ansøgningen. Det skaber sammenhæng og binder CV og ansøgning sammen.

Jeg er diplomingeniør i byggeri fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) per 24. august 2018 med ekspertise i BIM og digitale bygningsmodeller. Mine faglige styrker ligger især inden for kvalitetssikring af 3D-projekter samt projektering af bygninger som overholder bl.a. statiske krav samt brand- og energikrav. Med mit drive og gode koordineringsevner kan jeg hjælpe jer godt på vej på jeres rejse mod at udvikle nye BIM-initiativer.

Lav et resumé på max 5 linjer, der fortæller, hvorfor du er skabt til jobbet. Nogle virksomheder læser kun CV’et, og derfor er det vigtigt at give et hurtigt indblik i, hvorfor de skal vælge dig. Vis dit engagement og dit drive: Hvorfor netop denne virksomhed? Hvorfor lige dette job? Og husk at lave en kobling mellem din faglige viden og det job, du søger.

Uddannelse

2014-2018: diplomingeniør i byggeri fra DTU

Udvalgte kurser:

  • Planlægning og styring af byggeprojekter inkl. projektøkonomi, jura og kvalitetssikring
  • Digitale bygningsmodeller
  • Projektering og udførelse af bygninger – dimensionering og praktisk udførelse.

Som nyuddannet vil de fleste arbejdsgivere høre om din uddannelse som noget af det første. For det er i høj grad din viden fra uddannelsen, du får job på. Nævn ikke samtlige kurser, du har haft, men udvælg de vigtigste, og sæt dem ind i jobbets kontekst.

Erhvervserfaring

Juni 2016-maj 2018: studiejob hos DGA Ingeniører

Som student hos DGA Ingeniører var jeg med til at lave projektering af bygninger og fik indblik i BIM og det digitale byggeri.

Januar-maj 2016: praktik hos Formativ Byg

Som ingeniørpraktikant lavede jeg kvalitetssikring af tidsplaner, byggetegninger og jeg stod for kommunikation med underleverandører.

Oplist de seneste job, studiejob og eventuelle praktikker, du har haft, i kronologisk rækkefølge. Overvej, om det har relevans for det job, du søger – er det fx et job som maskiningeniør, behøver du ikke nævne, at du været flaskedreng i Brugsen i 2 måneder, da du var 15.

IT-værktøjer

AutoCad
Revit
MATLAB
ANSYS
Microsoft Office-Pakken

Nævn de IT-programmer, du mestrer – især hvis du har en teknisk profil.

Sprog

  • Dansk: modersmål
  • Engelsk: flydende på skrift og i tale

Fortæl også om dine sprogkundskaber og hvilket niveau, du er på.

Interesser og fritid

I min fritid nørder jeg min interesse for ingeniørvidenskab og teknologi. Derudover går jeg til floorball, og jeg rejser i mine ferier gerne til udlandet sammen med venner og familie.

Nævn gerne lidt om dine interesser i fritiden – det giver din kommende chef et indblik i, hvem du er som person. Og det er i høj grad personligheden, du bliver ansat på som nyuddannet.