JobsøgningKarriere

Vi søger nyt job efter ferien

Tal fra Jobindex tyder på, at færre danskere bruger ferien på at søge nyt job. Vi venter derimod, til vi er tilbage på arbejde, før vi begynder at undersøge mulighederne.

I løbet af ferien tager mange danskere deres arbejdsliv op til revision. Det ses tydeligt, når man sammenligner besøgstallene på Jobindex før og efter de traditionelt store ferieuger. For eksempel steg besøgene på jobindex.dk med mere end 50 procent fra en mandag midt i juli til den første mandag i august umiddelbart efter industriferiens afslutning.

Line Lou Mortensen er underviser og coach ved Teknologisk Institut. Hun afholder kurser i personlig planlægning, herunder hvordan man overlever, at ferien slutter.

”Jeg tror, at mange bruger deres ferie på at gøre status over deres arbejdsliv, og nogle mærker måske, at de slet ikke har lyst til at komme tilbage på arbejde,” siger hun.

Hun understreger dog, at post-ferie-melankolien er meget udbredt, og ikke kun er forbeholdt de, der er på vej videre i karrieren.

”Selv folk der ikke søger nyt job, bliver ofte nedtrykte, når de skal tilbage på arbejde. Det er lidt som at hoppe i en kold pool – det tager lidt tid, før det bliver behageligt, og nogle kommer så frem til, at de simpelthen trænger til et nyt job,” siger hun.

Ferien er hellig

Der opstår desuden et moralsk dilemma, idet mange tilsyneladende venter med at søge, til de er tilbage på deres pind. Og måske er det endda arbejdstiden og arbejdscomputeren, vi bruger til at lede efter nye udfordringer.

”Grunden til, at nogle venter med at søge, indtil de igen er på kontoret, kunne være, at det er her, du mest mærker behovet for forandring. Samtidig vil man jo slappe af og ikke bryde hyggen under ferien. At søge job minder jo meget om at arbejde, hvor man skal være omhyggelig, struktureret og velformuleret, og det vil man ikke ødelægge ferien med,” siger Line Lou Mortensen.

Hun understreger, at det typisk er i den sidste del af ferien, at man gør status. Det er, når arbejdslivet nærmer sig igen, at folk reflekterer over, hvorfor de bliver nedtrykte ved tanken om deres job, og hvorfor det er, de måske slet ikke har lyst til at komme tilbage igen. Coachen anbefaler dog, at man overvejer situationen en ekstra gang.

”Måske du lige skal slå koldt vand i blodet. Det kan være, du bare skal op i gear igen. I ferien mærker vi jo livet, når det er bedst. Her bestemmer vi 100 procent over vores egen tid, og når vi starter på jobbet igen, bliver den frihed taget fra os, og jeg tror, det er derfor, man ikke går i gang med at søge job, før ferien er slut,” siger hun.