JobglædeKarriere

Uendelige ar­bejds­ti­der slider på dit helbred

Er du djøf’er, så er der stor sandsynlighed for, at du arbejder om aftenen. En ny undersøgelse viser, at selv lidt arbejde om aftenen efter din officielle fyraften eller i weekenden kan give problemer med helbredet.

Du har måske en følelse af, at du er mindre stresset til i morgen, hvis du lige får tjekket dine mails og forberedt det sidste til en præsentation, når børnene er lagt i seng, og din arbejdsdag officielt er sluttet. Sandsynligvis er det dog ikke godt for dit helbred – det viser en ny tysk undersøgelse, som den svenske hjemmeside www.duochjobbet.se beskriver.

Undersøgelsen, der er foretaget blandt 57.000 EU-borgere viser, at dem, der arbejder om aftenen og i weekenden har flest problemer med helbredet i forhold til dem, der holder helt fri, når de går hjem fra arbejdet. Gruppen, der arbejder uden for normal arbejdstid, lider i højere grad af hjerteproblemer, søvnløshed, hovedpine, træthed, angst, maveproblemer og ondt i muskler og led.

At kunne koble helt af fra jobbet er nødvendigt for, at kroppen skal restituere. Til og med kan en lille dosis af arbejde ved siden af de almindelige arbejdstimer føre til helbredsproblemer. Det kan man se meget tydeligt, siger forskningsleder Anna Arlinghaus ifølge duochjobbet.se til Daily Mail.

I seng med arbejdet

I Djøfbladet kan man læse, at djøf’ere ofte er blandt dem, der arbejder videre, efter de har forladt arbejdspladsen. Ifølge Djøfs stress- og balanceundersøgelse fra 2012 arbejder halvdelen af djøf’erne i nogen eller i høj grad om aftenen, og mere end en tredjedel arbejder også i weekenden.

Anne Helene Garde, der er professor ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, mener dog ikke, at det er noget problem at være udsat for stress og arbejdspres en gang imellem, og at det ikke nødvendigvis er skadeligt at arbejde hjemme en aften.

”Det afgørende er, at der er tid til at restituere bagefter. Men hvis man ofte arbejder om aftenen og i weekenden, er det spørgsmålet, om man når at restituere tilstrækkeligt,” siger hun til Djøfbladet.

I artiklen udtaler professor Helge Hvid fra forskningsgruppen Bæredygtigt Arbejdsliv ved Roskilde Universitet sig også. Han gør opmærksom på, at en tidligere undersøgelse, som han har været med til at gennemføre, viser, at de medarbejdere, der står til rådighed uden for normal arbejdstid, er blandt de medarbejdere, som er mest glade for deres arbejde – de er til gengæld også den gruppe, der er hårdest ramt af stress.

Skru ned for arbejdstiden

I en tidligere artikel her på Jobindex.dk Google-topchef: Derfor bør vi skrue ned for arbejdstiden udtaler Googles topchef Larry Page, at der ikke er grund til at bruge alle sine vågne timer på at arbejde, og han siger blandt andet:

"Hvis du spørger en forsamling om, hvor mange der gerne vil have en ekstra uges ferie, ville de alle stikke hånden i vejret. Eller en arbejdsuge på to dage i stedet for fire dage? Alle ville stikke hånden i vejret. Vi bør udvikle en fælles måde til at kunne koordinere arbejdsugen på,” mener han.

Selv om hans holdning er i god tråd med den tyske undersøgelse, som dog udelukkende fokuserer på arbejdet ud over den almindelige arbejdstid, så er den langt fra populær i USA, hvor den stenrige Google-stifter beskyldes for at have mistet jordforbindelsen og slet ikke have blik for den økonomiske situation, som langt de fleste almindelige mennesker er i.

Læs også