KarriereØvrigt

Sydfynsk men­ta­li­tet fostrer mange iværk­sæt­te­re

Svendborg overgås kun af København og Århus i antallet af kreative mennesker, og nu får byen og store dele af Sydfyn og Det Sydfynske Øhav formentlig en millionstøtte, der gerne skulle give endnu flere kreative iværksættere.

Der er masser af tradition for at dyrke det kreative i det sydfynske. En analyse fra Copenhagen Business School viste for nogle år siden, at Svendborg følger lige i hælene på København og Århus, når det kommer til andelen af kreative mennesker i arbejdsstyrken. Nu får Svendborg og store dele af Sydfyn og Det Sydfynske Øhav formentlig støtte i millionklassen, fordi Syddansk Vækstforum har vedtaget at støtte projektet ”Fremtidsfabrikken”. Vækstforum støtter sammen med EU’s socialfond projektet, og lige nu venter folkene bag Fremtidsfabrikken kun på den endelige godkendelse, som formentlig falder på plads i løbet af et halvt års tid. Det er Sydfyns Udviklingssamarbejde, der står bag idéen om Fremtidsfabrikken, og her sidder sekretariatsleder Ebbe Lund og glæder sig over beslutningen.

”Hvis vi fortsat skal have et stort antal iværksættere, så skal der være endnu flere muligheder for dem, end der er nu. Lige i øjeblikket foregår udviklingen omkring de store byer, og det skal vi være opmærksomme på,” siger han.

Han mener, at det blandt andet er den sydfynske åbenhed, der har banet vejen for områdets mange kreative og iværksættere.

”Sydfyn har en god appeal – det er sjældent, man hører noget negativt om Sydfyn. Desuden er der en tradition for åbenhed, som kommer fra tilknytningen til havet. Mange har erfaringer fra den store verden, og det har givet et udsyn i for eksempel Svendborg og på Ærø, som der ikke er mange andre steder,” siger Ebbe Lund og fortæller, at Svendborg for eksempel tidligere havde de samme ungdomsbevægelser, som ellers kun eksisterede i København.

Vilje til forandring
Sidste år lavede Kaospiloterne en undersøgelse i området for at finde ud af opfyldte og uopfyldte behov blandt iværksætterne. Her fremgår det blandt andet af konklusionen:

”Vi har under vores analyse og i mødet med menneskerne i det sydfynske – og her taler vi både kommunalt ansatte, erhvervslivet og entreprenørerne oplevet en ualmindelig stor interesse for at ville udvikle Sydfyn og Øerne til et bemærkelsesværdigt sted i Danmark. Vi har oplevet en vilje, en bevidst- og stolthed over at være fra Sydfyn og Øerne.”

Der står desuden: ”Vi har oplevet en vilje til at skabe og forandre og ikke mindst en passion, der under hele arbejdsprocessen har skinnet igennem.”

Med udgangspunkt i undersøgelsen og egne erfaringer mente Sydfyns Udviklingssamarbejde, at de ville prøve at skabe bedre vilkår for kreativiteten, som altså er endt ud i Fremtidsfabrikken.

”Det vil vi gøre dels ved at tilbyde en entreprenør uddannelse for entreprenører i de fire sydfynske kommuner. Det kan dreje sig om kreativ produktion eller kreative processer. Samtidig vil vi gå ind i efteruddannelse af kommunalt ansatte – og så skal dem på erhvervskontorerne også efteruddannes,” fortæller Ebbe Lund.

En af konklusionerne i Kaospiloternes undersøgelse gik netop på, at en del af de kommunalt ansatte – i lighed med en del af entreprenørerne – sad fast i et lønmodtager-mindset, der er en hindring mod handlekraft og dermed også vækst.

Landsbymentalitet hæmmer
Kaospiloterne konkluderede desuden:
”Vi ser det som nødvendigt, at man på Sydfyn og Øerne giver slip på sit lillebrorsyndrom i forhold til de store byer i Danmark, og at man i takt med dette også opgiver den landsbymentalitet, der ifølge flere af de adspurgte eksisterer i området.”

Den landsbymentalitet genkender Ebbe Lund udmærket, for selv om den kreative klasse i høj grad har fundet vej til det smukke Sydfyn, så eksisterer der også en anden mentalitet.

”Landsbymentaliteten og kreativiteten trives givetvis side om side. Kigger man ud på nogle af øerne, så er der nogle, der har boet der altid – og andre der lige er flyttet dertil for at skabe sig en helt ny kreativ tilværelse.”

Målet med Fremtidsfabrikken er at få iværksætterraten i de fire sydfynske kommuner til at stige fra 90 til 110 nyetablerede virksomheder pr. 10.000 indbyggere, og Fremtidsfabrikken vil komme til at uddanne 250 kreative entreprenører, der skal udvikle erhvervslivet på Sydfyn.

Du kan læse mere om Fremtidsfabrikken på www.sydfynsudviklingssamarbejde.dk.