Employer brandingRekrutteringUnge og talenter

Svært ved at få besat din elevplads? Få 3 tips til en god ele­van­non­ce

Aldrig har det været så svært at rekruttere elever, som det er lige nu. Fra januar 2020 til januar 2022 er der sket en stigning i online elevjobannoncer på 50 %. Det betyder, at flere virksomheder end før konkurrerer om det samme antal elever.

Så hvad kan du gøre, for at finde elever til dine elevpladser? Det får du svaret på her.

Om undersøgelsen

I maj 2022 foretog Jobindex en elevundersøgelse blandt 232 studerende på Niels Brock og Aarhus Business College.

Undersøgelsen viser, hvad eleverne synes er vigtigt – og mindre vigtigt – hos en kommende arbejdsgiver. Vi har samlet de centrale iagttagelser her, så du ved, hvad du kan fokusere på, når du skal til at skrive din elevannonce.

#1: Elevernes top 3: Arbejdsmiljø, karrieremuligheder og godt omdømme

Undersøgelsen viser, at de unge har en klar top 3, når de skal vurdere, om en arbejdsplads er noget for dem eller ej. De går op i, at virksomheden har:

  1. Et godt socialt arbejdsmiljø – 58 %
  2. Gode karrieremuligheder – 56 %
  3. Et godt ry og omdømme – 47 %

Så fortæl gerne i jobannoncen, hvad der er særligt ved jeres sociale arbejdsmiljø, og hvilke karrieremuligheder man får. Det kan være sværere at italesætte, at man har et godt ry og omdømme, men her kan du overveje at bruge employer branding som et kerneværktøj.

En lille forskel på mænd og kvinder

Der er en lille nuanceforskel i elevernes top 3. Hvor både mænd og kvinder er enige om, at både et godt socialt arbejdsmiljø og karrieremuligheder er vigtige, så prioriterer de disse 2 forskelligt. For de kvindelige elever er et godt socialt arbejdsmiljø vigtigst, og for de mandlige elever er det de gode karrieremuligheder.

#2: Den støttende chef er vigtig

Derudover nævner 35 % af eleverne, at en støttende chef er vigtig. Man kan antage, at de unge gerne vil have en voksen at læne sig op ad. Så nævn gerne i jobopslaget, at der er én, der tager hånd om eleven.

#3: Fokus på work-life balance

For eleverne er en god balance mellem arbejde og fritid lige så vigtig som den støttende chef. De har ikke lyst til at arbejde ekstratimer. De vil gerne vide, at de får det godt på deres nye arbejdsplads, og at virksomheden passer på deres medarbejdere – også når man er elev.

Klima og miljø er mindre vigtigt

Endnu en interessant iagttagelse er, at kun 7 % af de adspurgte angiver, at det var udslagsgivende, at virksomheden gør en forskel for klima og miljø. Det betyder ikke, at det ikke er vigtigt for dem. Det er bare ikke det, som er afgørende i deres jobsøgning. Derfor behøver du ikke at skrive side op og ned om jeres grønne tiltag – et par sætninger vil være nok.

Har du brug mere inspiration til at skrive en god jobannonce?


Fakta om undersøgelsen:

  • Elevundersøgelsen er udført i maj 2022.
  • De adspurgte går på Niels Brock og Aarhus Business College.
  • I alt har 232 studerende deltaget i undersøgelsen. De er ved at uddanne sig inden for kontor, handel, detail og event samt EUD Business, EUX og EUS.
  • 79 % af besvarelserne er fra unge mellem 15-19 år, og 42 % er fra mænd og 58 % fra kvinder.

Læs også