Jobglæde

Slip din ska­ber­trang fri og opnå sublim ar­bejds­glæ­de

Form din nuværende og fremtidige arbejdsglæde ved selv at byde ind med nytænkte kreative løsninger med afsæt i den digitale verden.

Hånden på hjertet: Hvad byder du selv ind med for at opnå personlig arbejdsglæde? Forventer du, at den kommer boblende af sig selv? Eller tager du den i et fast greb i hånden som en følgesvend, når du lader din hjerne få frit løb i jagten på løsninger? Det er, når du tager ansvar for din egen arbejdsglæde og helt konkret finder tid til at eksperimentere mere – og her kan digitale løsninger spille en stor rolle – at netop arbejdsglæden opstår. Det mener 35-årige Stine Mølgaard, der er forfatter, digital rådgiver og COO i startup virksomheden Radiobotics.

”Det er en stor tilfredsstillelse at bringe en løsning til bordet, som ingen andre kender til. Det giver stor arbejdsglæde at være med til at sætte sit aftryk på den måde,” siger Stine Mølgaard, der de seneste 10 år har beskæftiget sig med digital udvikling – og helst der, hvor det ifølge hende bliver rigtig svært.

Hun mener, at de fleste af os gerne vil være med til at forme fremtiden, og at vi på vores arbejde har mulighed for at gøre det, hvis vi tænker kreativt med digitale løsninger.

”Selvfølgelig er der forskellige niveauer af skabertrang, fordi folk er forskellige, men det vigtige her er, at du finder det, der tilfører værdi for netop dig. Lige nu vrimler +60-årige til Facebook, fordi de har et klart incitament til det: Det er her, billeder af deres børnebørn bliver postet. Find frem til incitamentet for dig: Kan en simpel digital løsning gøre dine arbejdsopgaver meget nemmere? Kan det dermed resultere i ekstra stor arbejdsglæde hos dig? Teknologien skal berige dig, og det behøver ikke at være i store forkromede millionprojekter – de ender ofte galt – nej, det skal være i gode succeser for dig,” lyder det fra Stine Mølgaard, der mener, ledere har et særligt ansvar over for ældre på eksempelvis 60 år og derover i forhold til at hjælpe dem med at finde det incitament, som kan kickstarte deres teknologiske nysgerrighed.

Eksperimentér i det små derhjemme

Hun råder til, at man starter med at eksperimentere med teknologien derhjemme, før man bringer sin viden med ind på arbejdspladsen.

”Vi skal ikke alle sammen lære at kode, men vi må godt vide, hvad det handler om. Det kræver ikke så meget at eksperimentere med de forskellige digitale muligheder i det små og blive klogere på det i en lille skala. Det vil give dig et godt indblik i, hvad der er relevant og nyttigt i dit daglige arbejde,” siger Stine Mølgaard og understreger, at man ikke skal hoppe med på alt, men selvfølgelig kun dér, hvor det giver mening.

Hun kender til holdningen om, at det hele går lidt hurtigt i dag, og om det nu er nødvendigt for lige præcis mig at orientere mig om de nye digitale muligheder.

”Jeg har aldrig lyst til at stille skræmmebilleder op, fordi det her handler om at være nysgerrig og finde frem til det, der giver værdi for dig. Samtidig kan man da godt have liggende i baghovedet, at vil du ikke være med her, så er der 20 andre, der er klar til det,” siger hun og uddyber, at hun også selv kan føle, at hun halser efter de helt unge, når hun er rundt i verden og høre oplæg inden for den digitale verden.

Senest skete det, da hun var på et Web Summit i Lissabon, hvor 16-årige Ananya Chadha fra Canada viste på scenen, hvordan hun havde bygget en legetøjsbil, hun kunne styre med hjernen.

”Hun var så dygtig og rutineret, da hun holdt sit oplæg. Jeg tænkte med det samme: Jamen, jeg eksperimenterede da ikke med den slags teknologi, da jeg var 16 år! Der er så mange nye teknologier, at man ikke kan være ekspert i dem alle, men så må man bare tænke: Fuck det – det er aldrig for sent, og jeg bliver ved med at udforske, selv om jeg måske allerede nu er lidt bagud.”

Hvad gør du, når du bliver mødt af et nej?

Det er selvfølgelig nemt at sige, at man selv er ansvarlig for sin egen arbejdsglæde, og at en af vejene dertil er gennem de digitale muligheder, for man kan blive mødt af modstand, når den ellers helt geniale idé er fundet – og hvad gør man så?

”Vær velforberedt, hvis du møder nogen, der siger nej. Et nej kommer tit af usikkerhed – det er det nemmeste at sige, men det er ikke sikkert, det er det bedste,” lyder det fra Stine Mølgaard, der desuden råder til, at du sætter dig ind i det menneske – formentlig din chef – og hvad det er, der får ham eller hende til at være en succes på jobbet.

Det er det, du ifølge Stine Mølgaard skal kommunikere til – det handler ikke om at please – men om at anskueliggøre værdien af din digitale idé. Derudover skal du selvfølgelig give udtryk for, at du ved, hvad du laver.

”Du skal ikke lade dig slå ud af et nej – du skal bide dig fast, hvis du mener, det er en god idé. Hvis du taler med kollegaer, hvor svaret er nej, kan du for eksempel blive nødt til at bede din chef om at tale med kollegaens chef og gå den vej,” siger Stine Mølgaard, der mener, at vi hver især skal tænke over, hvad der giver os arbejdsglæde, men hun er sikker på, at netop dette med at være med til at skabe noget og forme fremtiden har stor indflydelse – og det er netop her de teknologiske muligheder kan være vejen til mere arbejdsglæde for mange.

Stine Mølgaard har sammen med den danske iværksætter Jacob Bøtter netop udgivet boget ”Fuck it, Ship it – 69 digitale muligheder du kan bruge i dag – og implementere i morgen.”

Læs også