JobsøgningKarriere

Sådan navigerer du på det globale ar­bejds­mar­ked

Det behøver ikke at være svært at tage til udlandet og arbejde som ingeniør. Bliv guidet her.

Mere end 3.000 danske ingeniører har ifølge Ingeniørforeningen, IDA, allerede pakket deres kufferter og arbejder nu i udlandet. Det er helt almindeligt, at ingeniører udstationeres, når danske virksomheder etablerer sig i udlandet, men ifølge IDA oplever man en stigende interesse for at arbejde i udlandet på arbejdslandets lokale vilkår.

”Interessen skyldes ikke kun den fremadskridende internationalisering, men også at mange medlemmer har suppleret deres danske ingeniøruddannelse med studier i udlandet. De kan herigennem have fået et lokalt netværk eller andre forudsætninger for – og måske endda tilbud om – at arbejde i udlandet,” lyder det i en artikel på IDA’s hjemmeside – som fortsætter:

”Og udtryk som hjerneflugt kan godt bruges her – ifølge IDA’s udlandsrundspørge trives danske ingeniører og deres familier fint i udlandet – og en tredjedel siger direkte, at de ikke regner med at komme tilbage til Danmark for at arbejde.”

Vil du gerne til udlandet og arbejde, så er der ifølge IDA nogle ting, du lang tid før afrejse skal overveje.

Forberedelse er altafgørende

  • Hvordan er arbejdsvilkårene generelt, og hvilken levestandard kan du forvente?
  • En ting er at undersøge omkostningsniveauet i det pågældende land, men hvad med skatter – og er der udgifter, som vi i Danmark ikke plejer at tage højde for (for eksempel har en husstand i USA sædvanligvis større udgifter til forsikringer, end vi er vant til i Danmark, og dér må man også spare op for at have råd til børnenes uddannelse).
  • Har du overhovedet en chance på arbejdsmarkedet, hvis du ikke behersker landets nationalsprog (det er jo ikke sikkert, at dine kollegaer kan tale engelsk)?
  • Har du uddannelsesmæssige forudsætninger for at kunne varetage et arbejde i det pågældende land – og har din ægtefælle/samlever det også? Erfaringsmæssigt er det svært for en hidtil selverhvervende dansk m/k pludselig at blive hjemmegående i et fremmed land.
  • Hvordan får du fat i en ordentlig bolig, er der tilfredsstillende institutioner/skoler til børnene, og kan du/I – på trods af alle de kommunikationsformer, der eksisterer i dag – overhovedet klare at være væk fra Danmark, slægt, venner og hele netværket i lang tid?

Det er vigtigt, at du forbereder dig så godt som muligt for at øge chancerne for et succesfuldt ophold i udlandet.

Udlandserfaring bliver mere og mere afgørende

Ifølge Rambøll vil omfanget og intensiteten af tværnationalt samarbejde øges markant frem mod 2025, og her råder Managing Director, Ib Enevoldsen, på virksomhedens hjemmeside til, at man allerede som studerende har fokus på at få udlandserfaring.

”Udlandserfaring bliver mere og mere afgørende. Er du studerende, så tag et semester i udlandet. Brug også mere tid med dine udenlandske studiekammerater – både til hverdag og i forbindelse med projekter. Er du allerede færdiguddannet, så sørg for at blive udstationeret mindst et halvt år og bliv inspireret af, hvordan de gør tingene i andre lande. Det vil øge din værdi, og styrke din evne til at tænke internationalt i en verden, der konstant bliver mindre,” lyder det fra Ib Enevoldsen.

Kristine Pilegaard er havneingeniør og har været udstationeret i Singapore for Rambøll. Hun fortæller på Rambølls hjemmeside:

”Mødet med denne farverige kontrast til mit liv i Danmark har styrket min evne til at lytte og indgå en fordomsfri dialog med andre kulturer – og det er en evne, jeg bruger hver dag i mit arbejde på Rambølls internationale projekter, som jeg lige er vendt hjem til, også selv om jeg nu fysisk har base i 2300 København S.”

Læs også