Karriere

Sådan kommer du ud i verden og arbejder

Mærker du en sitrende og ikke mindst tiltagende udlængsel? Der er masser af muligheder ude i den store verden, hvis du arbejder inden for samfunds- og økonomiområdet, men inden du kan tage det første skridt derud, er det vigtigt, at du er afklaret på nogle særdeles vigtige områder.

Hvorfor holde sig til Danmark, når verden ligger lige derude med masser af job? Mulighederne er der, men hvor er de geografisk placeret, hvis man arbejder inden for økonomiområdet - det spørgsmål bliver Lone Rank, der er chefkonsulent og karriererådgiver i Djøf, ofte stillet.

"Vi starter ofte et helt andet sted med en snak om, hvad du kan, hvad du vil - både nu og på lang sigt - og så taler vi derefter om, hvilke muligheder der er på arbejdsmarkedet ude i verden. Det er oplagt at tænke over, at der er vækst i Kina inden for et særligt område, og at der eksempelvis er mangel på arbejdskraft i Norge, men det skal også matche din profil, ellers er du ikke en oplagt kandidat til jobbet," siger Lone Rank.

Hun rådgiver blandt andre de Djøf-medlemmer, der gerne vil til udlandet, og hun mener, at den form for karriereafklaring har en høj grad af kompleksitet.

"Allerførst er du nødt til at komme helt tæt på dig selv. Lad være med udelukkende at se på vækst og mangel på arbejdskraft. Koncentrér dig om det, du er god til - og find derefter frem til, hvad det er for en kultur, du vil bruge din kunnen i. Det nytter ikke noget, at du gerne vil til Sydamerika, og at vi gør dig fuldstændig spilbar i Sydamerika, hvis du for eksempel ikke kan spansk," siger Lone Rank.

Benyt dagpengemuligheden i udlandet

Hun mener afgjort, at det er en god mulighed, at man som ledig benytter sig af mulighederne i udlandet og er opmærksom på, at man kan tage sine dagpenge med i tre måneder. Hun understreger dog vigtigheden af at vide, hvad man vil, inden man tager det første skridt, for rigtig mange vil bare gerne "ud i verden".

"Nogle vil bare gerne til Paris og arbejde - og til det kan jeg sige - ja, hvem vil ikke gerne til Paris? Man skal lige et niveau længere ned i sin afklaring og desuden fokusere på, hvad ens ophold skal give en. Begynd at tænke i netværk, til når du kommer hjem igen - for der er også nogle her i Danmark, der skal mene, du får et eftertragtet cv, når du returnerer."

Hvor stort et telt sover du i?

Ifølge Lone Rank er det også værd at tænke over, hvordan ens familiesituation er. Selv om folk kommer til hende for at få karrieremæssig sparring, så skal der også være fokus på familien.

"Det er der nogle, der bliver meget overraskede over, fordi det nu handler om deres karriere, men der er stor forskel på, om man bor i et enmandstelt, tomandstelt eller et stort familietelt," siger Lone Rank.

Har man en partner, er man også nødt til at fokusere på, hvilke muligheder der er for ham eller hende, og børnene skal også tænkes ind i den store kabale.

For et par år siden udarbejdede Djøf et verdenskort, hvor Djøf'ere i hele verden er koblet sammen via et LinkedIn-netværk, og her er der mange gode råd at hente, hvis man har spørgsmål til konkrete lande.

Ifølge Lone Rank er der mange måder at komme til udlandet på i arbejdsregi. Du kan søge via internationale jobdatabaser, men du kan også tænke strategisk og få ansættelse i en international virksomhed i Danmark og dermed bane vejen for en international karriere. Brug også dit eget netværk, og tjek LinkedIn eller tag afsted til udlandet og fortæl din forhåbentlig kommende arbejdsgiver om, hvad du kan bidrage med.

Du kan finde dit drømmejob i Norge på www.jobbsafari.no og i Sverige på www.jobbsafari.se.