Karriere

Ren­gø­rings­as­si­sten­ter bevarer deres an­cien­ni­tet, når de skifter job

En ny overenskomst for rengøringsassistenter betyder, at deres anciennitet ikke forsvinder, når de skifter job.

”Det er en landvinding. Hidtil er rengøringsassistenterne gået ned i løn hver eneste gang, deres job er blevet udliciteret, og de har fået en ny arbejdsgiver. Det har store økonomiske konsekvenser for vores medlemmer. Nu følger deres anciennitet med, selv om de skifter arbejdsgiver,” siger Tina Møller Madsen, der er formand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration – til Fagbladet 3F.

Den nye overenskomst, som blev forhandlet på plads tidligere i år, betyder – som noget nyt – at der indføres brancheanciennitet, og at rengøringsassistenterne med andre ord derfor ikke går ned i løn, når de skifter arbejdsgiver. Det er ifølge Tina Møller Madsen ikke udsædvanligt, at rengøringsassistenterne på det private rengøringsområde skifter job hvert andet år – på grund af det offentliges udliciteringer.

Ifølge Fagbladet 3F har den store udfordring i forhandlingerne været, hvor længe en rengøringsassistent kan bevare sin anciennitet, når han eller hun bliver fyret eller siger op – og det er blevet aftalt, at rengøringsassistenterne først mister deres anciennitet, når de ikke har arbejdet i branchen i tre år.

Risikerede at gå ned i løn hvert tredje år

I Frederikssund har rengøringsassistenterne tidligere mærket, hvad det har betydet, at de ikke har kunnet tage deres anciennitet med over i en ny ansættelse:

”Vi ved fra Frederikssund, hvor galt det kan gå. Her blev rengøringen udliciteret, til ISS i øvrigt, allerede i 2010, hvorefter der i 2013 blev lavet en ny kontrakt med Forenede Service. Her har vi for alvor mærket forskellen. Forringelsen,” sagde Poul Andersen til Halsnæs Avis i 2016.

Han er faglig sekretær i den lokale afdeling 3F Frederiksværk-Frederikssund – og han tilføjer:

”Personalet mister anciennitet og går 4,65 kroner ned i timeløn, hvis et nyt firma overtager rengøringen uden firmaoverdragelse. Med mindre kommunen skriver ind i udbudsmaterialet, at der skal ske firmaoverdragelse, så risikerer personalet at gå ned i løn hvert 3. år.”

Det er altså det scenarie, man nu vil undgå fremadrettet med den nye overenskomst.

Genansat med nyansat-vilkår

I en artikel fra Ugebrevet A4 fra 2014 fremgår det, at det på det tidspunkt er helt normal praksis, at rengøringsassistenter, buschauffører, skraldemænd og omsorgs- og køkkenpersonale bliver fyret i to-fem års intervaller – og at de – hvis de bliver genansat i deres gamle stilling – får løn som en nyansat uden anciennitet og rettigheder ved opsigelse, ferie, sygdom og barsel.

”Vi har set det længe i restaurationsbranchen. Men med den voldsomme udliciteringsbølge, der skyller ind over landet, oplever vi nu stadigt flere tilfælde af blandt andet løndumping i kommunerne. Titusindvis af danskere bliver rutinemæssigt fyret eller får deres løn- og ansættelsesvilkår voldsomt forringet – til trods for de passer deres arbejde til punkt og prikke,” sagde Lizette Risgaard, der dengang var næstformand i LO – i dag er hun formand.

Den nye overenskomst for rengøringsassistenterne indebærer også det, der i forvejen er forhandlet hjem på normallønsområdet og betyder, at: Normaltimelønnen steg 2,50 kroner pr. time 1. marts 2017, at den vil stige 2,50 kroner pr. time 1. marts 2018 og 2,50 kroner pr. time 1. marts 2019.