AnsøgningJobsøgning

Reagér hvis du ikke får svar på din ansøgning

Du har håbefuldt sendt din ansøgning afsted, og ventetiden på svar er lang. Pludselig er den alt for lang, og datoen for, hvornår du skulle høre noget, er overskredet. Forklaringerne på det manglende svar kan være mange, og derfor er det vigtigt, at du reagerer, hvis du ikke hører noget.

Måske svæver din ansøgning stadig rundt ude i cyberspace og er aldrig havnet i den rigtige indbakke. Måske er det ren sjusk, at du ikke har fået en tilbagemelding. Måske har du sendt en uopfordret ansøgning til en lille friskole, som slet ikke har et apparat klar til at kunne give dig et svar.

Uanset forklaringen, så er det ifølge Hans Aagaard, der er a-kasse konsulent i Lærernes A-kasse vigtigt, at du reagerer på det manglende svar.

”Der kan være gode grunde til, at man ikke har hørt noget. Det kan for eksempel være, at arbejdsgiveren er blevet forsinket i processen, eller at ansøgningen slet ikke er nået frem, og det er rart at vide. Man har ret til at få et svar, selv om man ikke kan påberåbe sig noget rent juridisk. Det er efter min mening etisk forkert, hvis man ikke giver svar til jobsøgere,” siger Hans Aagaard.

Forskellige indgangsvinkler

Han mener, at man er nødt til at se på et manglende svar gennem to forskellige typer briller. Der er nemlig forskel på, om du har sendt en ansøgning uopfordret og på, om du har sendt den ud fra en opslået stilling.

”Vi råder vores medlemmer til at ringe og høre nærmere, hvis de har søgt en opslået stilling men ikke har hørt noget. Hvis man har søgt uopfordret, så vil jeg råde til, at man allerede i ansøgningen skriver, at man kontakter arbejdsgiveren inden for en uge efter modtagelsen,” siger Hans Aagaard og tilføjer, at mange søger opslåede stillinger via et online skema, hvor man får et automatisk genereret svar om, at man vil høre nærmere.

Her mener han, at det samme gør sig gældende: Man har krav på et svar, hvis man ikke har hørt noget.

Ekstra indsats hvis du har søgt uopfordret

Hvis man har søgt uopfordret, så har man i højere grad selv bolden og skal derfor gøre noget ekstra for at få sat gang i spillet.

”Der kan man ikke nødvendigvis forvente, at eksempelvis en lille friskole har et apparat, der automatisk kører ved uopfordrede ansøgninger. Det har de måske ikke overskud til. Men ring alligevel – det viser også noget om ens engagement, at man kontakter dem,” siger Hans Aagaard, der sagtens kan forstå, at nogle ledige sidder med en stor afmagtsfølelse, når der ikke kommer noget svar, og de i forvejen sidder i en stressende situation.

Vi har her på Jobindex.dk tidligere beskrevet, at virksomheder forsømmer jobansøgere. En undersøgelse foretaget af Jobindex blandt 589 kandidater viste, at 69 procent af kandidaterne gerne ville modtage mails om, hvor langt virksomheden er i processen, mens de venter på svar på deres ansøgning. I artiklen fremgår det også, at op mod 50 procent af kandidaterne, som ikke modtager noget svar på deres ansøgning, ikke ønsker at søge job igen hos det pågældende firma, og at det altså kan skade virksomhedens omdømme.

Lærernes A-kasse har ikke nogen statistik på, hvor mange medlemmer der ikke modtager noget svar, når de søger job, så Hans Aagaard kan kun holde sig til det, han generelt hører fra medlemmerne.

”Hvis man søger et job i en folkeskole, så vil man generelt få et autogenereret svar, og som hovedregel vil du efterfølgende også få et svar på din ansøgning. I de fleste situationer vil man også få svar fra andre skoletyper, som for eksempel små privatskoler,” siger Hans Aagaard.

Han understreger, at man aldrig skal være bange for at tage kontakt til en arbejdsgiver for at høre, hvorfor man ikke har fået noget svar på ansøgningen.