Det betaler sig ikke at være grundig

Næste gang du skriver en jobansøgning skal du måske tænke dig om en ekstra gang inden du skriver at du er grundig og pålidelig. Folk der beskriver sig selv som grundige og pålidelige tjener nemlig i snit 9.000 kr. mindre om måneden end folk, der beskriver sig selv som dynamiske og resultatorienterede.

Som en del af indtastningen af et CV i vores CV-database beder vi folk vælge 5 ord der beskriver dem selv ud fra en liste på 24 ord, og ved at sammenholde de ord som folk vælger med de øvrige oplysninger i CV'et får man nogle ganske interessante resultater om hvilke ord folk med forskellige jobtitler bruger til at beskrive sig selv.

Stor forskel på lønnen

Personegenskaber og løn
Resultatorienteret 33000
Dynamisk 33000
Analytisk 32000
Målrettet 32000
Kontaktskabende 30000
Ambitiøs 29000
Initiativrig 29000
Tillidsvækkende 29000
Engageret 29000
Energisk 28000
Systematisk 28000
Velformuleret 28000
Kreativ 28000
Selvstændig 27000
Udadvendt 27000
Effektiv 27000
Kvalitetsbevidst 27000
Ansvarsbevidst 26000
Fleksibel 25000
Humørfyldt 25000
Samarbejdsvillig 25000
Serviceminded 24000
Pålidelig 24000
Grundig 24000

Det første, der springer i øjnene, er den store lønforskel der er, afhængigt af hvilke ord folk bruger til at beskrive sig selv. Det er folk der beskriver sig selv som resultatorienterede, dynamiske og målrettede, der tjener mest, men det kan også betale sig at være analytisk, kontaktskabende, ambitiøs og initiativrig. Folk der beskriver sig selv med disse egenskaber får 4-5000 kr. over gennemsnittet i løn om måneden.

Hvis man skal gøre karriere i erhvervslivet er det derimod en dårlig forretning at være grundig, pålidelig, serviceminded, samarbejdsvillig, flexibel, ansvarsbevidst eller humørfyldt. Disse egenskaber trækker 4-5000 kr. fra i lønnen.

Midt imellem finder vi de neutrale personegenskaber som at være troværdig, engageret, energisk, systematisk, velformuleret, kreativ, selvstændig, udafvendt, effektiv og kvalitetsbevidst. Disse egenskaber tæller hverken nævneværdigt fra eller til i lønnen.

Store kønsforskelle

Personegenskaber M K
Dynamisk 72% 28%
Analytisk 69% 31%
Resultatorienteret 68% 32%
Ambitiøs 64% 36%
Målrettet 63% 37%
Tillidsvækkende 62% 38%
Systematisk 61% 39%
Kvalitetsbevidst 60% 40%
Pålidelig 53% 47%
Kreativ 52% 48%
Kontaktskabende 52% 48%
Initiativrig 52% 48%
Grundig 51% 49%
Energisk 51% 49%
Selvstændig 50% 50%
Fleksibel 49% 51%
Samarbejdsvillig 48% 52%
Engageret 48% 52%
Effektiv 48% 52%
Velformuleret 46% 54%
Humørfyldt 46% 54%
Ansvarsbevidst 45% 55%
Udadvendt 42% 58%
Serviceminded 40% 60%

Der er store kønsforskelle i hvilke ord henholdsvis mænd og kvinder bruger til at beskrive sig selv. Det er fortrinsvis mænd der beskriver sig selv som dynamiske, analytiske, resultatorienterede, ambitiøse og målrettede. Blandt de mennesker, der bruger disse ord til at beskrive sig selv, er der ca. 2/3 mænd og 1/3 kvinder, altså dobbelt så mange mænd som kvinder. Om det skyldes falsk beskedenhed hos kvinderne ved jeg ikke, men det var som bekendt disse ord, der gav de højeste lønninger.

Det er til gengæld fortrinsvis kvinder, der beskriver sig selv som servicemindede, udadvendte, ansvarsbevidste, humørfyldte og velformulerede. Alt sammen udmærkede egenskaber, men det var bare ikke disse ord, der giver de højeste beløb i lønningsposen. 20 års ligestillingsdebat har ikke ændret på, at mænd og kvinder opfatter sig selv forskelligt og har forskellige interesser, og det påvirker naturligvis også deres valg af erhverv og dermed også deres løn.

De resultatorienterede

 1. Salgsdirektør
 2. Markedschef
 3. Fabrikschef
 4. Adm. direktør
 5. Marketingchef
 6. Kundechef
 7. Funktionschef
 8. Salgschef
 9. Eksportchef
 10. Logistikchef

Og hvilke job søger man så, hvis man er resultatorienteret? Folk der bruger den slags ord om sig selv søger ikke overraskende lederjob, og det er i høj grad her vi har forklaringen på lønforskellene. Men det er ikke nogen dårlig ide at bruge disse ord i dit CV og din ansøgning, også selvom du ikke søger et lederjob. På den måde signalerer du, at du er seriøs og et muligt lederemne på lang sigt, og hvis det gør det samme indtryk til jobsamtalen kan det godt betyde noget for lønnen.

De højeste andele af resultatorienterede folk finder vi blandt folk der søger forskellige chefstillinger, navnlig indenfor salg. Hele 85% af de personer der søger job som Salgsdirektører beskriver sig selv som resultatorienterede, og de sidste 15% får sandsynligvis ikke jobbet. Som chef skal man skabe resultater, men selvom du ikke søger et chef job er det ikke nogen dårlig ide at beskrive dig selv som en, der skaber resultater, og nævne nogle af de resultater du har skabt i dine tidligere job, for resultater er det, som virksomhederne er villige til at belønne.

De mindst resultatorienterede personer er Tjenere, Sygeplejersker, Pakkedamer, Musikere, Montagemedarbejdere og Dyrepassere.

De dynamiske

 1. Systemansvarlig
 2. Marketingchef
 3. Eksportchef
 4. Adm. direktør
 5. Eksportingeniør
 6. Systemadministrator
 7. Erhvervskonsulent
 8. Salgsdirektør
 9. Researcher
 10. Eksportmanager

Hvor finder vi så de mest dynamiske medarbejdere?

Der er en høj andel af eksportfolk blandt de personer, der beskriver sig selv som dynamiske, det er åbenbart nødvendigt at være dynamisk, hvis man bevæger sig rundt på eksportmarkederne, ellers sker der ikke noget. Men det er også her vi finder salgsdirektører og marketingchefer og mærkeligt nok systemsadministratorer.

De mindst dynamiske personer er folk der søger job som Servicemedarbejdere, Rejsebranchemedarbejdere, Levnedsmiddelteknikere, Laboranter, Fuldmægtige, Finansmedarbejdere, Elinstallatører, Computernørder, Automatikmekanikere og Analysekemikere.

Analytikerne

 1. Analytiker
 2. Systemudvikler
 3. Systemadministrator
 4. Systemansvarlig
 5. Softwareudvikler
 6. Markedsanalytiker
 7. Datanom
 8. Controller
 9. Civilingeniør
 10. Systemkonsulent

Hvilke job søger man, hvis man er analytisk? Den største andel af analytiske begavelser finder vi ikke overraskende blandt folk der søger job som Analytikere, Systemudviklere og Systemadministratorer.

Det er også her vi finder mange projektmedarbejderne og it-konsulenterne, og de tjener også godt. Her handler det om at indsamle, bearbejde og koordinere oplysninger, og det er værdsatte og vellønnede job.

De mindst analytiske personer er Sekretærer, Salgssupportere, Sælgere, Maskinoperatører, Lagerekspedienter, Kasseassistenter, Kantineassistenter, Handicapmedhjælpere og Butikselever.

De initiativrige

 1. Internetudvikler
 2. Kommunikationschef
 3. Kontorchef
 4. Udvikler
 5. Artdirector
 6. Funktionschef
 7. Elinstallatør
 8. Markedschef
 9. Miljøtekniker
 10. Kursuskonsulent

Hvor søger de initiativrige? Her finder vi folk der selv går i gang og tager initiativ, i stedet for at vente på at få besked på hvad de skal gøre.

Her finder vi Internetudviklere og Artdirectors, men også kommunikationschefer og kontorchefer, der skal sørge for at der sker noget.

De mindst initiativrige mennesker er Telefonister, Studentermedhjælpere, Rengøringsassistenter og Konstruktører.

De kreative

 1. Artdirector
 2. Multimediedesigner
 3. DTP'er
 4. Designer
 5. Dekoratør
 6. Sygeplejerske
 7. Grafiker
 8. Tekstforfatter
 9. Fotograf
 10. Arkitekt

Hvor finder man de kreative? Det er her vi finder kunstnere og designere og andre folk der skaber noget på den ene eller anden måde.

Hvordan sygeplejersker er kommet med på listen sammen med multimediedesignere og tekstforfattere ved jeg ikke, det er måske nødvendigt at få gode ideer, men vi må håbe de ikke er alt for kreative i deres behandling af patienterne.

De mindst kreative personer er Lagerforvaltere, Systemkonsulenter, Regnskabschefer og Informatikassistenter.

De ikke-kvalitetsbevidste

Det er ikke så overraskende at de mest kvalitetsbevidste personer søger job som Maskinoperatører, Kvalitetskoordinatorer, Lagerforvaltere, Elektronikmekanikere og Laboratorieteknikere. Dette er job hvor det er nødvendigt at have styr på tingene og ikke lave for mange fejl.

Det er langt mere tankevækkende og foruroligende, at vi finder den mindste andel af kvalitetsbevidste personer blandt dem som søger job som Virksomhedskonsulenter, Personalechefer, Organisationsudviklere, Organisationskonsulenter, Salgsdirektører, Dyreassistenter, Dyrepassere og Administrerende direktører!

Dette er folk der bestemmer og som rådgiver andre folk om hvordan de skal strukturere deres arbejde. Her har vi måske årsagen til de kvalitetsproblemer, man ser i mange virksomheder og organisationer!

De grundige

 1. Tegner
 2. Maskinmestre
 3. Ufaglærte
 4. Automatikmekanikere
 5. Elinstallatører
 6. Elektrikere
 7. Bygningskonstruktører
 8. Byggeteknikere
 9. Bygningsingeniører
 10. Lagerassistenter

Og de grundige? Dem som tjener mindst i denne uofficielle undersøgelse?

Den højeste andel af grundige jobansøgere finder vi hos Tegnere, Maskinmestre, Ufaglærte, Automatikmekanikere, Elinstallatører, Elektrikere, Bygningskonstruktører og Byggeteknikere, og det er jo meget betryggende at bygningskontruktørerne og byggeteknikerne ikke arbejder på samme måde som organisationsudviklerne og organisationskonsulenterne. Det er måske derfor de fleste bygninger holder længere end de fleste organisationer.

Blandt de mindst grundige finder vi Socialrådgivere, Salgsdirektører, Personaleudviklingschefer, Mediekoordinatorer, Erhvervskonsulenter og mærkeligt nok Elektroingeniører.

Og hvad kan man bruge det til?

Næste gang du skriver en jobansøgning, så tænk grundigt over hvilke ord, du bruger til at beskrive dig selv. Undersøgelsen viser, at forskellige faggrupper bruger meget forskellige ord til at beskrive sig selv, og de ord du bruger om dig selv vil derfor hos læseren placere dig i en bestemt gruppe.

Hvis du vil gøre karriere indenfor salg eller fremstå som et potentielt lederemne er det derfor godt at fremstå som dynamisk, målrettet og resultatorienteret, men det er ikke nok at bruge disse ord i ansøgningen, man skal helst også beskrive de resultater man har opnået i de stillinger, man har haft, hvis man for alvor vil fremstå som resultatorienteret.

Hvis man er ingeniør eller tekniker er det derimod godt at fremstå som analytisk, systematisk og kvalitetsbevidst, dette er ord der er værdsat af ingeniører.

Det er indenfor servicefagene, at det er vigtigt at være ansvarsbevidst, samarbejdsvillig, serviceminded, pålidelig og grundig. Dette er vigtige egenskaber og der er tale om vigtige job, men de er der desværre ikke lige så højtlønnede som nogle af de andre job.