JobglædeKarriere

Pas­sio­ne­ret forhold til jobbet kan være usundt

For de fleste er det en privilegeret gave at være passioneret omkring jobbet, men for nogle er passionen tvangspræget og usund.

Har du et passioneret forhold til dit arbejde? Så er du formentlig misundt af mange, der keder sig i deres job, men du bør samtidig også se lidt nærmere på din passion. Ifølge norske Ide Katrine Birkeland, der er postdoc ved Handelshøjskolen BI i Oslo, er der to typer af passion, som er vigtig at skelne mellem, for som hun siger, så er passion ikke kun godt, som man ellers ynder at tro.

Hun skelner mellem disse to typer lidenskab:

Harmonisk lidenskab:

Arbejdet er sjovt og betydningsfuldt, men ikke altoverskyggende. Lidenskaben for jobbet er under kontrol. Høje niveauer af harmonisk lidenskab hænger sammen med arbejdspræstation, velvære, kreativitet og forpligtigende engagement.

Tvangspræget lidenskab:

Arbejdet optager en uforholdsmæssig stor del af livet. Denne form for lidenskab træder frem, når jobbet er forbundet med andre behov som for eksempel social status eller selvværd. Det er personer, der definerer sig selv ud fra, hvad de laver, og ikke hvem de er. Høje niveauer af tvangspræget lidenskab hænger som regel sammen med udbrændthed, stress på jobbet og konflikter mellem arbejde og familie. Tvangspræget lidenskab for jobbet er ikke kun negativt for dem der lider af det, det får også konsekvenser for omgivelserne.

Din passion kan være farlig

”Ordet passion betød oprindeligt lidelse, men i dag ser vi som regel på passion som noget positivt. Prøv at søg på ”passioneret” på jobindex.dk, så vil du se flere hundrede stillinger, hvor det er attraktivt at være ”passioneret”, men der er forskellige måder at være passioneret på, og den ene af dem – den tvangsprægede lidenskab, som nævnt herover – er farlig, fordi den kan have alvorlige konsekvenser,” siger Ide Katrine Birkeland, der har fulgt 1.200 medlemmer af en fagforening inden for det tekniske felt i Norge gennem et helt år.

Medlemmerne har en høj uddannelse, og arbejder både i den private og offentlige sektor. De har i løbet af 2014 svaret tre gange på spørgsmål om arbejdslidenskab, velvære og adfærd. Undersøgelsen viser, at fire ud af 10 deltagere har en høj grad af harmonisk lidenskab for deres arbejde. Cirka 15 procent opnår en højere score end gennemsnittet for tvangspræget lidenskab, og mellem 2,5 og 3 procent af deltagerne har en stærk form for tvangspræget lidenskab.

Ide Katrine Birkeland mener, at det er vigtigt at se på, hvilken type passion man selv har for sit job.

”Evaluer dig selv og find ud af, hvorfor du er så passioneret omkring dit arbejde. Er det fordi, du vokser personligt af at arbejde med det, du gør – eller er det fordi, du opnår anerkendelse ved det, du laver? Hvis du hele tiden kan se, at din passion for jobbet har at gøre med andres vurdering, så er mit bedste råd, at du anerkender det – og derefter taler med en professionel omkring det,” siger Ide Katrine Birkeland og konkluderer, at det reelt handler om, hvorvidt din passion er baseret på indre eller ydre værdier.

Hun mener, at man skal til at se på passion, som man gjorde for mange, mange år siden, da det betød det samme som lidelse, fordi det rent faktisk kan være det.

Personer med tvangspræget passion kan ifølge Ide Katrine Birkelands studie være ødelæggende for en arbejdsplads, fordi den kan medføre en ubehagelig opførsel. Medarbejdere med høj grad af tvangspræget lidenskab opfører sig ifølge hende mere nedladende og respektløst over for kollegaer – de går rundt med skyklapper og spidse albuer.

Læs også