Ny i job

Nyud­dan­ne­de kan opnå stort ansvar

Ifølge Foreningen af Rådgivende Ingeniører kan man som relativt nyuddannet komme til at stå med et stort ansvar i de rådgivende virksomheder, hvis man har lyst til det.

Hvis dit mål er at lede projekter og have et stort ansvar, så er mulighederne ifølge Foreningen af Rådgivende Ingeniører store inden for de rådgivende ingeniørvirksomheder. Foreningens seneste videnopgørelse for 2014 viser, at projektledelse er en nøglekompetence for den rådgivende ingeniørbranche. Omkring hver anden medarbejder har projektledererfaring, og i forhold til 2012 er der nu ifølge Foreningen af Rådgivende Ingeniører syv procent flere projektledere af medarbejderstaben, der inden for de seneste tre år har været projektledere på et projekt med et honorar på over to millioner kroner.

”Den høje andel af projektledere viser indirekte, at der er mange spændende job i branchen, hvor man som relativt nyuddannet kan komme til at stå med stort ansvar, hvis det er det, man har lyst til. Tallet vidner også om, at det er en af branchens absolutte kernekompetencer,” siger Henrik Garver i en pressemeddelelse.

Uofficiel uddannelse er udbredt

Henrik Garver er administrerende direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, som i sin Videnopgørelse 2014 også afslører, at det hovedsageligt er de større virksomheder, der bruger flest penge på efteruddannelse pr. medarbejder. En ting er dog den formelle uddannelse – der er også den mere uformelle efteruddannelse, som sjældent bliver registreret.

”Udover de større virksomheder, der sammen med uddannelsesinstitutioner får skræddersyet uddannelsesforløb indenfor såvel det fagligt-tekniske som ledelsesmæssige, er der i branchen også stor tradition for at arbejde med projektbaseret læring. Her følger mindre erfarne medarbejdere en erfaren rådgiver, hvilket anses som et væsentligt bidrag til de rådgivende ingeniørers efteruddannelse. Men det er sværere at sætte beløb på, og derfor sværere at registrere,” siger Henrik Garver.

Rådgivende ingeniører glade for deres job

Opgørelsen viser i øvrigt, at sygefraværet i virksomhederne er faldet i forhold til 2012 og udgør 6,3 sygedage pr. medarbejder i 2013, og det kan ifølge Foreningen af Rådgivende Ingeniører være et udtryk for, at den generelle medarbejdertrivsel i branchen er høj.

I maj 2014 fremgik det af artiklen Snart er der flere rådgiverjob i udlandet end herhjemme at den rådgivende ingeniørbranche grundlæggende er forbi krisen.

Det er særligt i udlandet, at væksten ligger, hvilket ifølge Henrik Garver er helt naturligt:

”Det skyldes i virkeligheden, at Danmark ikke er et specielt stort marked, så hvis vi skal vokse, skal det ske uden for landets grænser. Derfor er det naturligt, at medarbejderstaben følger med,” er han citeret for at sige i artiklen.

Som det fremgår af artiklen er det de 20 største rådgivende ingeniørvirksomheder i Danmark, der har ansat flest medarbejdere i 2013 ifølge Foreningen af Rådgivende Ingeniørers medarbejderstatistik for 2014. De udenlandske datterselskaber havde pr. 1. januar 2014 i alt 10.982 ansatte – en stigning på næsten 392 i forhold til 2013. I Danmark var der 11.920 ansatte, hvilket altså betyder, at næsten hver andet rådgiverjob nu ligger i udlandet.