AnsøgningJobsøgning

Mestrer du jo­ban­søg­nin­gens håndværk?

Det kan være svært at skrive en ansøgning, der skiller sig ud. Her får du gode råd til ansøgningen trin-for-trin, længde og layout, men også et eksempel på den gode struktur.

At skrive en ansøgning er en disciplin – et håndværk. Som med alt godt håndværk skal du tage opgaven seriøst, så du kan skrive en professionel og målrettet ansøgning.

Det, der ofte er krævende ved ansøgninger, er at sætte sig grundigt ind i jobbet og arbejdspladsen. Men gør du det, bliver din målrettede ansøgning værd at læse. Med enkle greb lover jeg, at selve din ansøgning ikke er noget, du skal bruge halve og hele dage på.

Nogle gange er det lige præcis din gode ansøgning, der giver adgangsbilletten til en jobsamtale. Andre gange bliver den slet ikke læst, fordi CV’et ikke fængede. Eller også blev ansøgningen ikke læst, fordi CV’et allerede var nok til at give dig billet til jobsamtalen.

Behøver du sende en ansøgning?

Hvis ansøgningen måske alligevel ikke bliver læst, behøver du så sende en ansøgning? Det korte svar er nej. Sender du dit CV til et konkret job, og er du lige i øjet, så nej. Men din gode ansøgning tilfører muligheden for at vise din interesse, ja, dit særlige engagement.

Du har skullet koble dine kvalifikationer og kompetencer til virksomhedens behov, og med en ansøgning får du lejlighed til at uddybe din situation, din motivation, dine kvalifikationer samt eventuelle huller eller unikke fortrin.

Sidst, men ikke mindst, hvis du ikke er et perfekt match i forhold til annoncens stillingskrav, så forklar det i ansøgningen, og fortæl, hvorfor du alligevel er den rette til jobbet.

En ekstra fordel ved at udarbejde en god målrettet ansøgning er, at når du indkaldes til jobsamtale, så har du lavet det meste af din forberedelse.

Den gode ansøgning trin-for-trin

Hvordan starter du den gode ansøgning? Et bud er at følge disse seks enkle trin:

  1. Læs jobopslaget grundigt.
  2. Identificer de 2-3 vigtigste kompetencer, der efterspørges – eller ring og spørg, hvad der er need-to-have og nice-to-have.
  3. Formuler 1-2 sætninger om, hvorfor dette er dit drømmejob, dvs. din motivation.
  4. Lav et kompetenceafsnit på 1-3 sætninger for hver af de 2-3 vigtigste kompetencer inkl. eksempler og perspektivering til jobbet.
  5. Formuler 1-2 sætninger om, hvordan du vil indgå i den sociale kontekst.
  6. Afslutning om, hvorfor I skal mødes.

Indhold, længde og layout

Husk, at din ansøgning ser fremad, dit CV bagud – bortset fra profiltekst. Typisk bør en ansøgning ikke fylde mere end en A4-side. Det virker godt, når der er en rød tråd i dit layout og sprog i såvel din ansøgning som dit CV. Det kan fx være samme font, farvevalg og placering af kontaktinfo og foto.

Eksempel på gode ansøgninger

Her ser du en ansøgning, der illustrerer den anbefalede struktur.

Denne artikel er en del af en serie, med ansøgningsråd fra bogen Jobjagt.

I Jobjagt deler Birgit O’Sullivan ud af sin erfaring med at være på jobjagt. Hun har mange års erfaring med rekruttering for såvel startups som internationale koncerner i Danmark og udlandet.

Bogen kan fås hos boghandlere og på nettet eller lånes på biblioteket. Læs mere om bogen Jobjagt her: www.gad.dk/jobjagt.

Kontakt Birgit O’Sullivan, O’Sullivan Consultingbirgit@osullivan.dk.

Læs også