JobsamtaleJobsøgning

Ma­ve­for­nem­mel­se afgør om du får jobbet

Er du først kommet igennem nåleøjet og er til jobsamtale, så er det arbejdsgivernes mavefornemmelse, der afgør, om du får jobbet eller ej.

"Vil du passe ind her blandt de andre kollegaer. Forstår du jargonen, krav til påklædning og de uskrevne regler på denne arbejdsplads?"

Nogle af de spørgsmål dukker formentlig mere eller mindre ubevidst op hos den arbejdsgiver, du sidder over for til jobsamtalen. Alle de formelle krav om uddannelse og erfaring har du højst sandsynligt levet op til, når du er nået frem til jobsamtalen, så det er ikke her, slaget skal slås. Det er dine personlige kompetencer og arbejdsgiverens mavefornemmelse i forhold til dig, som nu vil blive afgørende for, om du kommer til at møde ind på arbejdspladsen om ganske kort tid.

Det viser et norsk studie, som forskeren Erika Braanen Sterri står bag sammen med Jon Rogstad - begge fra den norske forskningsstiftelse Fafo.

"Arbejdsgiverne ønsker at basere deres beslutning om, hvem de skal ansætte, på mest mulig korrekt information, og derfor overrasker det os, at den endelige beslutning er overladt til mavefornemmelsen," forklarer norske Erika Braanen Sterri, der har været en af dem, der har fået lov til at sidde med som en flue på væggen, da fem virksomheder skulle rekruttere nye medarbejdere.

Sæt dig grundigt ind i virksomheden

Studiets konklusion om, at det er de sociale egenskaber, der afgør beslutningen, fordi det kun er folk, der er kvalificeret til jobbet - der bliver kaldt ind til jobsamtale - er vigtig information for de jobsøgende, der skal til samtale.

"Det er vigtigt at passe ind i virksomheden og være "en af dem". Derfor er det nok ikke så dumt at finde ud af noget om virksomheden på forhånd - hvordan er omgangstonen og påklædningen? Din attitude skal passe ind i virksomheden," siger Erika Braanen Sterri, der også råder til, at man forbereder sig på de klassiske spørgsmål, som de fleste bliver stillet til en jobsamtale - særligt omkring ens svage og stærke sider.

Det er særligt godt at bruge referencer til opgaver, hvor man tidligere har opnået gode resultater, når man taler om sine stærke sider - og i øvrigt forholder sig ydmygt - lyder det fra Erika Braanen Sterri.

Arbejdsgiverne skal opstille kriterier

Alle virksomhederne i studiet mener, at de sociale egenskaber er vigtige, men de har samtidig svært ved at konkretisere, hvilke egenskaber de lige præcis går efter. Mange af arbejdsgiverne havde i studiet et ideal om at have en mangfoldighed blandt de ansatte, men under samtalen forsvandt idealet. Rammerne bliver ofte så indsnævrede, at mange bliver udelukket for eksempel på grund af deres sprog.

Forskerne mener, at arbejdsgiverne bør tydeliggøre overfor sig selv, præcis hvilke sociale egenskaber en ansøger skal besidde for at kunne lykkes med jobbet.

"Det skal de gøre sig klart allerede inden jobsamtalen, fordi det vil kunne reducere beslutninger truffet på deres mavefornemmelse. Det vil give mere gennemsigtige samtaler. Arbejdsgiverne ser sig selv som gode menneskekendere, men det er ikke altid tilfældet," siger Erika Braanen Sterri og tilføjer, at det også vil komme de mennesker til gavn, som ikke præsterer godt i en salgssituation, som en jobsamtale kan opleves som.

Der vil virksomheden på forhånd have gjort klart, om en kompetence som at sælge sig selv reelt er vigtig for den type job, de søger en medarbejder til.

De her fire ting vil de vide om dig

Ifølge forskerne forsøger arbejdsgiverne lidt forenklet at finde ud af fire ting om dig til jobsamtalen - ting, som de ikke kan læse ud af din ansøgning eller dit cv:

  1. Om du passer ind og vil komme godt ud af det med resten af de ansatte
  2. Om du er en stabil arbejdskraft
  3. Om du vil mestre arbejdsopgaverne
  4. Om dine værdier stemmer overens med virksomhedens værdier