LønØvrigt

Massiv fremgang i VVS-branchen bør føre til løn­stig­nin­ger

VVS-branchen oplever en markant fremgang i indtjeningen, og det bør ifølge næstformand i Blik & Rør, Henrik W. Petersen, føre til lønstigninger.

Deloitte har gennemgået regnskaberne for mere end 1.300 danske installationsvirksomheder, og gennemgangen viser, at det primære resultat pr. ansat er steget med 16 procent siden forrige år – det bedste resultat de seneste fem år. Trods travlheden har der kun været en relativt beskeden fremgang i lønnen på VVS-området, hvilket undrer næstformanden i Blik & Rør, Henrik W. Petersen.

”Det er vældigt positivt, at branchen har fremgang i indtjeningen. Det smitter som regel af på vores medlemmer rent beskæftigelsesmæssigt, og så skulle det gerne have en afsmittende virkning på lønnen – men den er indtil videre stort set udeblevet,” siger Henrik W. Petersen og tilføjer, at lønnen i de seneste år har ligget ret stille i branchen.

Forhandlingerne om lønnen foregår lokalt, og den gennemsnitlige timeløn for VVS’ere er ifølge Blik & Rør på 186,82 kroner. I forhold til året før er timelønnen på VVS-området kun steget 2,06 kroner – det svarer til en lønfremgang på 1,1 procent.

Større lønfremgang kan ikke ligge langt væk

”Jeg er sikker på, at hvis vi kigger tre år ud i tiden, så vil der være sket noget med lønnen. Vi kan fornemme nu, at det er begyndt at gå op for folk, at der skal være en sammenhæng mellem branchens indtjening og lønnen, og vi kan håbe, at den lille stigning fra sidste år til i år bliver startskuddet til fremtidige lønstigninger,” siger Henrik W. Petersen, der mener, at den manglende lønstigning de seneste år skyldes finanskrisen.

”Dansk byggeri stagnerede kraftigt i 2009, 2010 og 2011, og de spor skræmmer stadigvæk, og det er nok ikke helt unormalt. Personligt undrer jeg mig dog over, at man er så lang tid om at komme op i omdrejninger i forhold til lønnen. Finanskrisen har vist skræmt lidt for meget,” siger Henrik W. Petersen og tilføjer, at fremtidsudsigterne er lyse for branchen med blandt andet energioptimering og den grønne omstilling af boligmassen – som, han mener, er en god grobund for at få en større reallønsstigning.

Vi kommer snart til at mangle VVS’ere

Behovet for flere VVS’ere i de kommende år vil ifølge Henrik W. Petersen betyde, at der vil komme til at mangle faglært arbejdskraft. Det har man fra Blik & Rørs side forsøgt at få på dagsordenen de seneste to år. Arbejdsgiverne er helt enige med Blik & Rør i, at det vil blive et problem i den nærmeste fremtid, men der stopper enigheden så også.

”Man er slet ikke enige om, hvordan udfordringen skal løses. Vi kommer til at mangle lærlinge om et par år, og derfor har vi sat os et mål om at få 700 nye lærlinge hvert år. Vi har ligget på 500 i snit de seneste år, så det lave indtag kommer til at ramme os hårdt om nogle år,” siger han og tilføjer, at man fra Blik & Rørs side mener, at man skal indføre en praktikpladsgaranti, men det er langt fra alle arbejdsgivere, der mener, at det er en god idé, for hvis det ikke fungerer, så lander aben på arbejdsgiverens skulder, som udmeldingen ifølge Henrik W. Petersen lyder fra virksomhederne.

”Uanset hvordan man vender og drejer det, så bærer arbejdsgiverne et kæmpe ansvar i forhold til at få uddannet nok VVS’ere, men problemet er, at virksomhederne kan have svært ved at se en måned frem. De regner med, at der er andre, som uddanner lærlingene i stedet for lige præcis dem, men sådan fungerer det jo ikke, og så ender det hele med at bryde sammen,” siger Henrik W. Petersen.

Der er også mulighed for at komme i skolepraktik som VVS-lærling, men det er ifølge næstformanden ofte ikke en lige så god løsning som at være i praktik i en rigtig virksomhed.