AnsøgningJobsøgningOpsigelse

Langt færre kon­kur­ren­ter til jobbet end du tror

Det job, som du bare vil have, afføder måske flere hundrede andre ansøgninger. Men bare rolig. For hver 100 ansøgere er der formentlig kun 25 reelle konkurrenter.

Du ved det formentlig godt, når du søger: Det her job er så attraktivt, at flere hundrede vil konkurrere om at få lov til at skrive under på ansættelsespapirerne. Men rent faktisk kan du skrue det tal langt ned, ifølge Morten Fogelstrøm, der er jobkonsulent i Helsingør Jobcenter og driver en blog om jobsøgning på jobcenterindsats.wordpress.com.

”Jeg har siddet i utallige ansættelsesudvalg og har igennem mange år bedømt folks jobsøgningsmateriale, og det gælder på tværs af alle faggrupper – altså både for den højtuddannede, håndværkeren og superspecialisten – at 75 procent af alle ansøgninger simpelthen dumper og aldrig rigtig kommer i betragtning,” siger Morten Fogelstrøm.

Det allerførste, der ifølge Morten Fogelstrøm bliver læst, er dit cv, og allerede her bliver langt de fleste sorteret fra, fordi de simpelthen ikke lever op til de faglige krav. Derfor skal du først og fremmest kunne dokumentere i dit cv, at du besidder de mest nødvendige krav til jobbet.

”For at blive lagt over i den gode bunke, skal du egentlig bare vise, at du kan det, de efterspørger. Du skal helt klart signalere, at du imødekommer de fire-fem hardcore kriterier, som virksomheden kræver, og de bliver som regel afsløret i stillingsopslaget,” siger Morten Fogelstrøm, selv om han erkender, at det faktisk ikke fremgår af alle jobopslag, hvad de væsentligste kriterier i jobbet er.

I de tilfælde må man derfor gå endnu mere analytisk til værks og satse på, at man rammer rigtigt med de kriterier, man selv mener, er de vigtige.

Lad dig ikke afskrække

På cv’et kan du være lige så god som de 10 andre konkurrenter, som til sidst ender i den gode bunke, men formår du at kommunikere bedre end de andre – ja, så er du rykket længere frem i det intensiverede opløb.

”Man skal derfor ikke lade sig afskrække af, at der måske er mange om buddet. Der vil selvfølgelig være mange, der er lige så dygtige som dig, men der skal du så være en af de bedste til at kommunikere om dine evner. Du kan være det mest begavede talent, men hvis du ikke kan fortælle andre om det og dermed forbliver uopdaget, ja så er du ikke god nok til at kommunikere det, du kan,” fastslår Morten Fogelstrøm.

Han mener, at hvis man kan svare på, hvad det mest afgørende er for at få succes i lige præcis det job - så vil man score godt uanset jobtype. Han nævner igen, at nogle arbejdsgivere ikke formår at beskrive, hvad de egentlig er på udkig efter, og nævner som eksempel en stilling som lærer.

”Det er et af de områder, hvor man ofte ikke afslører, hvad man er på udkig efter. Noget af det vigtigste for en lærer er med mine øjne, at man kan lede et klasserum, men det er der aldrig nogen, der skriver i et opslag. Her taler man måske om ”inklusion”, og det vil mange derfor skrive i deres ansøgning, så her kan man skille sig positivt ud ved at komme med nogle praktiske eksempler på, hvordan man har ”inkluderet” eller hvordan man har ledet klasserummet. Det hæver troværdigheden med eksempler, og det er den bedste måde at dokumentere sine evner på,” understreger Morten Fogelstrøm.

Find en usexet virksomhed på bøhlandet

Han slår derudover et stort slag for, at man koncentrerer sig om at finde jobopslag, som ikke nødvendigvis er de allermest sexede, som han siger. For hvorfor vælge det, som alle andre vælger og ende i en langt hårdere konkurrence?

”Find en usexet virksomhed på bøhlandet. Bag et kedeligt jobopslag, kan der gemme sig et helt fantastisk job – hvor et fantastisk stillingsopslag kan dække over et dybt kedeligt arbejde. Ting er ikke altid, som de ser ud til at være, og hvis du søger et job, der udefra virker mindre attraktivt, så vil du kunne påvirke dine odds for at få jobbet,” siger Morten Fogelstrøm og nævner, at der for eksempel er jobs i det offentlige, som har store frihedsgrader, og som er langt mere interessante, end folk går og tror.

Læs også