JobglædeØvrigt

Kokkes anseelse er steget markant de seneste 10 år

De seneste 10 år er særligt kokkes anseelse steget blandt danskerne, som nu placerer kokkene på en 29. plads ud af 99 jobtyper.

Ugebrevet A4 og Avisen.dk har spurgt danskerne, hvor stor prestige de forbinder med 99 forskellige job. Undersøgelsen blev også foretaget i 2006, og i løbet af de ti år er det særligt kokkenes anseelse, der er steget markant blandt danskerne.

Helt nøjagtigt placerer de adspurgte danskere kokkene på en 29. plads ud af de 99 jobtyper. Tjenerfaget har ifølge undersøgelsen også oplevet en fremgang.

”Der er stor fokus på opkvalificering og uddannelse i restaurantbranchen og på uddannelsesinstitutionerne, og jeg mener, at det har været med til at påvirke danskernes syn på tjenere og kokke. Især på kokkefronten er der sket utrolig meget det seneste årti, og vi ser jo en række danske kokkeprofiler, som har opnået stjernestatus gennem konkurrencer, TV-programmer og meget andet,” siger Marianne Kragh, der er uddannelseschef i HORESTA på HORESTAs egen hjemmeside.

På 70. pladsen finder man tjenerjobbet, som ifølge HORESTA har oplevet en fremgang på 0,94 point siden undersøgelsen for ti år siden.

Piloter har det mest prestigefyldte job

På førstepladsen over de mest prestigefyldte job i Danmark ligger jobbet som pilot, derefter kommer hospitalslæge, praktiserende læge, advokat og universitetslektor.

De fem mindst attraktive job ifølge de 2.020 adspurgte danskere er som nummer 99; kontanthjælpsmodtagere, dagpengemodtagere, reklameomdelere/bude, parkeringsvagter og rengøringsassistenter.

Ifølge en artikel på ugebreveta4.dk er det ikke kun kokkene, der har taget et stort spring op ad listen de seneste 10 år. Det gælder også for de ”varme hænder” særligt sygeplejersker, socialrådgivere og pædagoger. Sygeplejerskerne ligger ifølge en artikel på Ekstrabladet.dk på en 23. plads og er rykket seks pladser op siden 2006. Pædagogerne er rykket fra plads 64 til 48, og socialrådgiverne på plads 47 har rykket sig fra plads 55 i 2006. Det glæder samfundsdebattør Bettina Post, der er tidligere formand for Dansk Socialrådgiverforening.

”Det er overraskende – og meget glædeligt – for mig, at prestigen er steget for de varme hænder. Jeg ville faktisk have troet, at det modsatte gjorde sig gældende. Der er jo stor og vedvarende kritik af, hvordan velfærdssamfundet fungerer i forhold til børn, ældre og socialt udsatte. Hele måden vi snakker om velfærden er meget kritisk,” siger Bettina Post til Ugebrevet A4.

Kan bruges politisk

Dansk Sygeplejeråd mener, at medlemmernes pæne placering kan bruges i overenskomstforhandlinger, og når der skal laves politisk lobbyarbejde – lyder det ifølge Ugebrevet A4 – fra forbundets formand, Grete Christensen:

”Vi er glade for at have et godt omdømme i befolkningen. Det gør det da nemmere for os over for politikere og andre at slå til lyd for, at vi skal have ordentlige løn- og arbejdsvilkår,” siger hun.

Læs også