Jobsøgning

Ju­le­frokost – av, det gjorde ondt

Jeg så igennem en stor rude, glade mennesker som holdt julefrokost. De dansede, grinede og havde hinanden som kolleger. I dag kunne de feste løs, få sjove oplevelser sammen. Mandag morgen ville de møde op på arbejde og tale om årets julefrokost; maden, vinen, baren, de sjove, de pinlige og så videre…

Jeg mærkede en smerte, et savn og en jalousi, som ikke kan beskrives. Jeg savnede mit job, mine kolleger og det at være en del af et fællesskab. Det var som om, at jeg først dér forstod, hvor ensom jeg egentlig følte mig uden et job og kolleger. Av – det blev den værste december nogensinde.

I 2009 mistede jeg mit job i maj måned - jeg var destinationschef hos Forbruger Kontakt, der var kommet ny distributionsdirektør, som ønskede at skifte hele lederstaben ud – sådan at han kunne få sit eget hof ind.

Jeg var meget chokeret, idet jeg og mit team havde skabt fantastiske resultater og altid var det team, som blev vist frem, som det gode eksempel, og skulle lære nye op. Kort sagt: "Jeg havde ikke set den komme."

I starten var jeg meget aktiv og var sikker på, at jeg inden længe havde et nyt job – men nej, det var svært – jeg var ikke god til at søge job på samme måde som alle andre, og der var krise.

Humøret dalede, men jeg kunne stadigvæk hive mig selv op. Noget nyt skulle ske. Jeg savnede kolleger, noget at stå op til om morgenen, at bruge mine kompetencer til noget, og så ønskede jeg fortsat at udvikle mig fagligt. Nogle idéer begyndte at gro.

Efter en 6 ugers selvvalgt uddannelse hos Ledernes Kompetencecenter som projektleder havde jeg et projekt parat, som jeg "bare" skulle følge. Jeg ville lave et jobsøgningsnetværk, som skulle hedde Powerjobsøgerne - sådan at jeg og andre med samme behov kunne få dem dækket.

Uddannelsen var færdig – det havde været så skønt at gå i skole sammen med nogen. Men nu stod jeg igen uden et fællesskab, og julen nærmede sig. Jeg var klar over, at mit projekt først kunne sættes i gang efter nytår.

De fleste vil beskrive mig som et menneske, der altid er glad – men det var som om, at jeg hele tiden gik rundt med et en klump i halsen og et pres i brystet – en helt fremmede følelse for mig.

På et tidspunkt skulle jeg på besøg hos nogle familiemedlemmer i Jylland. Jeg skulle bo på et vandrehjem, lige overfor messehallerne i Fredericia. Jeg havde ikke tænkt over, at det kunne påvirke mig, at jeg for under et år siden havde været til en stor og helt fantastisk firmafest med kollegerne i de haller. Klumpen og presset blev større, og jeg skyndte mig at gå mod vandrehjemmet.

Det blev ikke meget bedre – lige der foran mig, var der en stor rude, hvor jeg kunne se en masse glade mennesker feste. De var kolleger, og de var til julefrokost. Av. Det var dråben – jeg brød sammen.

Det er ikke til at forklare, hvis ikke man har været jobsøger, men det at være en del af et fællesskab betyder mere, end vi tror. Jeg følte et stort savn – som måske kan sammenlignes med det at blive skilt fra én, man holder af. Jeg blev på én gang ked af det, vred og møg misundelig på dem alle sammen.

Julen 2009 blev den mest forfærdelige i mit liv. Jeg var nede i et sort hul, og vi havde dårligt råd til julegaver og så videre. Jeg ved, at jeg påvirkede familien med mit manglende julehumør.

Sidenhen har jeg fundet ud af, at mange får ledighedsstress i julen af mange årsager: Der er ikke mange ledige stillinger opslået, man føler, at man skal holde fri med børnene, men får dårlig samvittighed over, at der ikke bliver søgt job, motivationen er nede, økonomien er nede og så videre. Kombinationen af tristhed og stress kan føre til depression.

Det er en af årsagerne til, at Powerjobsøgerne siden 2010 har holdt julefrokost for Powerjobsøgere – og det vil vi også gøre i år. En enkelt festlig dag, som vi forbereder sammen, glæder os til sammen, afholder sammen, kan fortælle familie og venner om, og som vi kan tale om bagefter – sådan en dag, betyder langt mere for jobsøgere, end du tror!

Til sidst vil jeg give nogle juleråd med til jer, der er jobsøgere for at undgå tristhed og ledighedsstress:

 1. Lav en arbejdsplan for julen, hvor du giver dig selv fridage og ferie (husk at melde ferie). Følg planen.

 2. Søg uopfordret i virksomheder – mange virksomheder har stillinger liggende, som først offentliggøres efter nytår (du kan være heldig, at du passer ind, og at de helst vil undgå 200 ansøgninger i det nye år).

 3. Meld dig ind i et jobsøgningsnetværk eller til noget frivilligt arbejde, så du får brugt dine kompetencer, skaber netværk og oplever julestemningen i et fællesskab.

 4. Dyrk noget motion eller gå ture – tag nogle dybe indåndinger, og få rystet spændinger og stressende tanker fra dig.

 5. Er økonomien i bund, så vil de fleste familiemedlemmer forstå, hvis man fortæller, at man i år bliver nødt til at give mindre julegaver eller måske slet ikke give til voksne i familien.

 6. Det lyder underligt, men nogle af de mindste julegaver, vi har givet vores børn, er dem de i dag husker som gode julegaver. For eksempel det år min søn fik en hjemmelavet skattekiste til rollespil med alverdens glasperler og uægte guld, og min datter fik en MEGET pyntet og MEGET billig prinsessekjole, hun kunne bruge til udklædning fra en etnisk butik.

Har du et familiemedlem eller en ven, som er jobsøger, kan du hjælpe på følgende måde:

 1. Respektér personens måde og tempo at søge job i. Gode råd er ikke altid velkomne.

 2. Ros personen for hvad som helst – ind imellem. Er der noget jobsøgere savner, er det anerkendelse (de fleste).

 3. Prøv at opmuntre personen, og lav evt. selv en lille julefrokost for de bedste venner/familiemedlemmer (hvor det er forbudt at tale om jobsøgning – medmindre personen selv vil).

 4. Støt personen i at deltage i frivilligt arbejde, jobsøgningsnetværk eller motion – det hjælper på humøret.

 5. Fortæl personen, at det er ok ikke at give gaver i år, eller at det bare skal være en lille personlig hyggegave.

Hvad skete der for mig og projekt Powerjobsøgerne efter julen 2009

Vi kom over julen, og jeg startede Powerjobsøgerne op den 1. februar 2010 – jeg fik #jobsøgningsglæde, fordi konceptet er bygget op, som om man går på arbejde to dage om ugen, har kolleger, bruger sine kompetencer til at drive netværket, og man får inspiration fra professionelle oplægsholdere og undervisere, som har meldt sig frivilligt for at støtte vores netværk.

Efter nogle måneder kunne jeg vælge mellem fire stillinger. Jeg var med på sidelinjen, da netværket voksede sig større og større. Jeg valgte efter to år at opsige min stilling og lave en nonprofit landsorganisation.

Landsorganisationen har forskellige sponsorer og sælger medlemskaber til kommunerne. Vi er fire ansatte, som støtter de lokale netværk i landet. Vi arbejder på at blive landsdækkende, sådan at ingen jobsøgere behøver at være alene i deres ledighedsperiode – eller savne de behov, jeg og mange andre har som jobsøger.

Udover at vi forebygger ensomhed, depression og så videre., så får vi 90 % til samtale indenfor tre måneder og 70 % i arbejde indenfor ½ år, fordi det er et struktureret og målrettet koncept.

Jobsøgere betaler kun 10 kr. om måneden til en "kaffekasse" i det lokale netværk, og de virksomheder som sender ledige stillinger ud i vores netværk, kan benytte os kvit og frit.

Engang imellem søger vi sponsorater til særlige arrangementer, som nu hvor vi vil invitere 100 jobsøgere til julefrokost.

Du kan læse mere her: www.powerjobsøgerne.dk eller på vores Facebookside, eller LinkedIn gruppe.

GLÆDELIG JUL TIL ALLE