JobsamtaleJobsøgning

Job­sam­ta­le på Skype

Som moderne jobsøgende kan du komme ud for mange uventede situationer, når du går til jobsamtale. Èn af dem er, at du slet ikke behøver at gå til jobsamtale, men kan blive interviewet derhjemme over Skype.

Vi er blevet tæsket igennem med, at det er vigtigt at give et fast håndtryk til jobsamtalen; men fremover skal jobsøgende sandsynligvis skoles i, at man bør præsentere sig selv med høj, klar stemme og for alt i verden ikke sige ’hallooo?!’ gentagne gange.

Et nyt fænomen breder sig nemlig i takt med, at arbejdsmarkedet globaliseres, og nye medarbejdere skal udvælges på tværs af landegrænser – og teknologien gør det muligt for os at mødes uden at mødes rigtigt.

Da Kamilla Møller Hansen sidste sommer søgte en stilling, blev hun inviteret til jobsamtale. I ansættelsesudvalget sad folk fra både Københavns Universitet og Arkitektskolen Aarhus, og da det var logistisk svært at samle alle fysisk til en almindelig jobsamtale, blev det til, at alle jobsamtalerne skulle foregår over Skype.

Til Kamilla Møller Hansens jobsamtale deltog tre personer, og det var uden webcam. Hun havde googlet dem på forhånd for at se, om de var yngre eller ældre, og danne sig et indtryk af, hvad de ville lægge vægt på:

”Det var en stor hjælp, at jeg kunne forestille mig deres ansigter, mens jeg snakkede med dem. Én ting er at snakke med en veninde over Skype, men når man ikke kender folk og skal holde en samtale kørende med tre personer, man ikke kan se, er det med at have tungen lige i munden,” siger Kamilla Møller Hansen og uddyber:

”Det kan være svært at fornemme, hvordan det man siger, bliver modtaget, når man ikke sidder overfor hinanden og kan se, om der for eksempel bliver nikket eller smilet.”

Skype, vi har et problem
Ligesom udeblivelsen af anerkendende nik og smil var en prøvelse, foregik den første del af samtalen også meget anderledes end til en normal jobsamtale:

”I stedet for at komme ind af døren, give hånd og sige hej, var det første, der blev sagt ”nå, virker det?” og ”er I alle på?” Det var meget lige på. De fortalte mig heldigvis hurtigt, at der var en, der styrede samtalen, og det var en stor hjælp, for så behøvede jeg for eksempel ikke panikke over, at der opstod pauser,” fortæller Kamilla Møller Hansen.

Senere i samtalen udbrød der dog lettere panik, da der pludselig opstod et teknisk problem, som gjorde, at alle måtte afbryde forbindelsen og ringe op igen. Kamilla Møller Hansen fik hurtigt gjort opmærksom på problemet:

”Jeg tror, at det er rigtig vigtigt, at man i tilfælde af tekniske problemer, gør opmærksom på med det samme, at der er et problem og ikke bare sidder og siger ”Hallo! – Halloooo?” eller svarer på det, man tror, der bliver sagt. Man risikerer, at det, man siger, ikke giver nogen mening, fordi man svarer på noget, man ikke kan høre ordentligt – og det kan jo give et dårligt indtryk.”

Sort får med muligheder
For Kamilla Møller Hansen var jobsamtalen over Skype en succes. Hun fik jobbet og blev erfaringen rigere; men hun vil ikke decideret anbefale andre at bruge Skype til jobsamtalen, hvis det er muligt at mødes fysisk.

Samme holdning har administrerende direktør i Mercuri Urval, Christian Kurt Nielsen. I et indlæg i Berlingske Business den 19. februar 2012 giver han udtryk for, at Mercuri Urval kun bruger Skype til uddybende jobsamtaler, hvis det ikke kan lade sig gøre at mødes fysisk:

”For os er Skype-interview til den mere uddybende samtale stadig en undtagelse, men det kan være nødvendigt. Jeg selv er ansvarlig for vores aktiviteter uden for Europa og har i den forbindelse måttet ty til at bruge Skype, fordi det var den eneste mulighed,” skriver Christian Kurt Nielsen.

På trods af rollen som det sorte får i jobsamtale-øjemed, er Skype et nødvendigt redskab i mange ansættelsesforløb, og Kamilla Møller Hansen forudser, at Skype vil blive et bedre redskab, efterhånden som det bliver mere normalt at bruge det til interviews:

”Ligesom man i stigende grad holder telefonmøder på arbejdspladserne og vænner sig til at få det bedste ud af dét, kan man sikkert også vænne sig til at afkode hinanden over Skype. Jo mere det bliver normen at holde jobsamtaler over Skype, jo mere dus bliver man også med det.”