Et job i provinsen er ikke en skuffelse, men nærmere en berigelse, hvis man spørger tandlæge Maria Olsen. Maria blev færdiguddannet som tandlæge fra Tandlægeskolen i København i juni 2018 og fik flere forskellige jobtilbud. Valget faldt på tandlægen.dk på Ærø med jobstart i august.
"Jeg var ikke et sekund i tvivl om, at jeg ville få de største faglige udfordringer og mest erfaring, hvis jeg valgte et job i provinsen frem for i hovedstaden," fortæller Maria, der har haft en fuld patientbog, siden hun startede jobbet.
Som tandlæge er det vigtigt, at man hurtigt får opbygget en masse klinisk erfaring med mange forskellige behandlingsformer, når man er færdig med sin uddannelse. På Ærø er der mulighed for at arbejde med både voksentandpleje, børnetandpleje og omsorgstandpleje. Mange tandlæger har anbefalet hende at tage et job i provinsen.
"Der er bare et betydeligt større behandlingsbehov end det, man finder på Østerbro, og desuden er der flere patienter pr. tandlæge end i hovedstaden," siger hun.
Men det er ikke kun Maria, der har fundet sin faglige hylde i provinsen. Selvom det krævede lidt mere overvejelse, fik Maria sin kæreste Dennis til at flytte med. For ham betød flytningen, at han skulle sige et godt job op i Indre By. Han fandt dog hurtigt et job som revisor i Svendborg. Et job, hvor han både har fået gode kolleger og spændende opgaver.
"Dennis er rigtig glad for at han sagde ja til at flytte og har allerede fået mange nye spændende opgaver på jobbet."
De er så flinke i provinsen
"Her på Ærø siger alle hej til hinanden," fortæller Maria, der særligt sætter pris på, at de lokale er så venlige og imødekommende overfor hende. De ved, hun er den nye tandlæge, og spørger til hvordan det går.
"Det ville jeg jo aldrig have oplevet, hvis jeg havde fået et tandlægejob på Frederiksberg," griner hun.
Det hørte naturligvis med i overvejelserne, at Maria og hendes kæreste skulle flytte fra familie, venner, det rige kulturliv og de mange muligheder, en storby, som København byder på. Men Maria oplever det som et godt bytte.
"Der sker meget på Ærø. Selvom det er et lille samfund, er der 180 forskellige foreninger, man kan være medlem af. Dennis har netop meldt sig ind i en madklub med mange andre madentusiaster på øen. Har man brug for en kage, skal man tage hen til Connie, der er godt brød hos den lokale bager, og Købmandsgården arrangerer fredagsbar, hvor der er hyggeligt samvær med de lokale."
Selvom Maria er flyttet langt væk fra venner og familie, har hun ikke mistet kontakten til dem.
"Nu er vi sammen med vores venner og familie på en langt mere intens måde. Vi ser dem sjældnere, men i længere perioder. Vi er kommet tættere på hinanden, selvom vi er flyttet længere væk."
Maria sætter særligt pris på turen til København, som hun planlægger nøje. De ca. tre timer fra Ærø til Hovedbanegården er en kærkommen lejlighed til at sætte sig i ro og mag med en god bog. Og hendes råd til andre er da også at se på transporttiden som en mulighed snarere end en udfordring.
"Det kræver måske lidt mere planlægning, men det giver så meget ro i hverdagen at være ’herude hvor vinden blæser’, og folk er så rare," slutter Maria.