KarriereØvrigt

Iværk­sæt­ter­drøm på vej til vir­ke­lig­he­den

Iværksætteren Jens Dall Bentzen har designet en ovn, der omdanner billig biomasse til fjernvarme. Resultaterne med et pilot anlæg var særdeles gode, og nu etableres det første rigtige anlæg. Går det godt, venter markeder i Norden, alpelandene og Tyskland – men også Østeuropa, Rusland og Kina.

Jens Dall Bentzen havde arbejdet 10 år hos COWI, hvor han dels rådgav virksomheder og dels deltog i forsknings- og udviklingsprojekter med sin baggrund som civilingeniør – men som tiden gik, blev det mere klart for ham, at han var mere til teknik og produktudvikling end til rådgivning. Desuden havde han lyst til at udvikle sine egne ting, og det fik ham til at stoppe sit job tilbage i 2007 for at blive selvstændig.

I 2005 havde han udviklet et nyt koncept til at køle røg og lave fjernvarme af røgen. Konceptet var blevet patent-anmeldt, og rettighederne var overdraget til COWI, men virksomheden og Jens Dall Bentzen var ikke helt enige om, hvordan de skulle komme videre med konceptet.

”For at patentet skulle gælde i det meste af verden, skulle man investere mange penge, og det havde COWI ikke lyst til. Jeg troede meget på konceptet, og derfor blev vi enige om en pris for patentet, og at jeg skulle starte mit eget firma. Et amerikansk firma var interesseret i konceptet, og de investerede i min nye virksomhed Dall Energy, så jeg havde nogle penge til at videreføre patentet.”

COWI og et dansk varmeværk havde forberedt et demonstrationsprojekt, hvor konceptet skulle demonstreres. En gaskedel skulle udskiftes med en biomasse kedel efter det nye koncept, og der var opnået et tilskud fra Energistyrelsens forskningsprogram.

”Men det lokale gasselskab klagede over projektet og fik medhold. Varmeværket er fortsat låst til gassen, og jeg fik ikke demonstreret mit patent. Det var en ulykkelig situation for alle parter,” fortæller Jens Dall Bentzen.

Men det lod han sig ikke slå ud af: Der var flere idéer, hvor de kom fra.

Kendskab avler idéer
”Idéerne kommer af, at man er i branchen og ser og hører om de problemer, der er – og tænker over, hvordan de kan løses. Jeg fik en god teoretisk viden på mit studie på DTU og i min tid som forsker på DTU, og i COWI fik jeg en god indsigt i hele fjernvarme-branchen,” siger Jens Dall Bentzen.

Han satte sig for at udvikle en biomasse ovn, der kunne løse de problemer, der er med traditionelle ovne – nemlig brændselsfleksibilitet, vedligehold og reguleringsegenskaber. Ovnen blev udviklet med hjælp fra blandt andet FORCE, og med hjælp fra EUDP programmet blev et pilot anlæg finansieret.

”Fordi resultatet med pilot anlægget var særdeles godt, kunne vi få en kunde interesseret og et tilskud til et demonstrationsanlæg.”

Lige nu kredser hans tanker om den ovn, der om kort tid skal omdanne biomasse til fjernvarme. Ovnen er designet til at bruge forskellige typer brændsel og ikke kun flis, og Jens Dall Bentzen har stor tiltro til teknologien, fordi pilot anlægget fungerede perfekt.

”Det bliver afgørende at få anlægget i Bogense i drift,” siger han.

Mange danske og udenlandske kunder har vist interesse, men de vil gerne se anlægget i drift, før de træffer nogen beslutninger.

Sværere end forventet
Lige nu synes han, det går rigtig fint med hans virksomhed, der har til huse i Hørsholm – men sådan har det ikke hele tiden været.

”Det har været nogle hårde år. Tingene går ikke altid, som man gerne vil have dem til, og selv om man virkelig regner med at få ja til et projekt, kan du pludselig få et nej. Så er der ikke trøst at hente mange steder, men det er bare med at komme op på hesten igen. Jeg har haft søvnløse nætter, men nu er det spændende, og jeg glæder mig til, at anlægget i Bogense kommer i drift,” siger han.

Samtidig kan han ikke lade være med at tænke på: Hvad nu hvis…
”Men det kan ikke gå helt galt,” skynder han sig at tilføje.

Han råder andre ingeniører med iværksætterdrømme om at tænke sig grundigt om.
”Det er ikke nemt. Jeg fik en god ordning med COWI det første år, hvor jeg løste nogle opgaver for dem. Der er vigtigt at forberede sig godt, så man har noget at starte på, når man stopper sit job. For lige pludselig er lønnen der ikke fast hver måned, og så er man bare alene. Og man er virkelig alene,” siger han.

Han har oplevet, at det er rigtig svært at sælge nye produkter fra et nyt firma, og det har overrasket ham.
”Jeg havde nok troet, at det ville være nemmere, end det egentlig har været. Men jeg har lært meget, blandt andet at finde frem til de kunder, som kan lide at være de første. Det er faktisk en kunst at finde dem, og jeg har brugt meget tid på kunder, som så alligevel er sprunget fra til sidst. Der er jeg nok blevet bedre til at screene mine kunder,” siger Jens Dall Bentzen.