JobglædeKarriere

Psykolog møder mange nervøse iværk­sæt­te­re - her er hendes gode råd

Planlæg og kom i kontrol. Sådan lyder nogle af rådene til nervøse iværksættere fra erhvervspsykolog Majken Matzau, der har mødt mange af slagsen.

Gennem de seneste år har vi set et stigende antal af nystiftede virksomheder i Danmark, men antallet af iværksættere kunne muligvis være meget større, hvis iværksætterlystne danskere blev bedre til at håndtere deres frygt for det ukendte.

Den vurdering kom Torben Bager, professor og centerleder for Entrepreneurship Centre på Syddansk Universitet, for nylig med i en artikel i Computerworld.

Den danske erhvervspsykolog Majken Matzau oplever også tit, at forestillingen om livet som iværksætter kan være en kilde til frygt og usikkerhed hos mange, der drømmer om at etablere deres eget firma.

Hun er selv selvstændig erhvervspsykolog og møder mange klienter, der er på nippet til at kaste sig ud i et iværksættereventyr, men som tøver med at forfølge deres drøm, fordi de rammes af akut frygt.

"De er bange for at miste deres trygge indkomst og forlade deres etablerede job. Mere konkret frygter de, at de ikke kan leve af det, fordi der ikke er kunder nok. Der også mange, der frygter, at de bliver ensomme, når de skal arbejde selv,” siger hun til Computerworld.

Indstiller drømmen efter frygt

Hun forklarer, at frygten kan være så stor, at de ender med ikke at forfølge deres iværksætterdrøm.

Usikkerheden rammer ofte, når de potentielle iværksættere skal til at skrive forretningsplaner og tage en endelig beslutning om at stifte virksomheden.

"Her er der mange der går i stå, og en del af dem ender med aldrig at komme i gang igen,” siger Majken Matzau.

Majken Matzau anbefaler, at potentielle iværksættere håndterer deres frygt ved at planlægge og få struktur på deres ideer.

"Jeg anbefaler at de sætter sig ned og planlægger. Først og fremmest bør de lave en forretningsplan, og hvis de har en familie, bør de sætte sig ned og få talt med familien om, hvordan det kan løbe rundt økonomisk i den første tid. Det handler grundlæggende om at komme ud og få undersøgt de ting, som mange er bange for,” siger hun.

Bliver slave af frygten

Ifølge Majken Matzau er der også mange iværksættere, der ikke lader sig stoppe af usikkerheden, men som alligevel ender med at blive en slave af den.

Typisk sker det, fordi usikkerheden driver dem til at træffe dårlige beslutninger.

Majken Matzau forklarer, at hun møder mange iværksættere, der eksempelvis vælger at sige ja til flere opgaver end de kan overskue, fordi de er bange for at virksomheden ikke kan løbe rundt.

"Konsekvensen er, at de bliver sindssygt stressede, og samtidig står de i en situation, hvor de er svære at hjælpe, fordi de som selvstændige ikke har mulighed for at sygemelde sig,” fortæller hun.

Stress hæmmer kreativiteten

En del af problemet er ifølge Majken Matzau, at mange folk netop drømmer om at blive selvstændige, fordi de i forvejen sidder i et lønmodtagerjob, hvor de er stressede.

Det dog sjældent et godt udgangspunkt, fordi stress kan ifølge Majken Matzau hæmme folks evne til at tænke kreativt.

Derfor råder hun altid sine kunder til at få bugt med de værste stress-symptomer, før de starter den nye tilværelse som selvstændige.

"Det er vigtigt at kunne tænke kreativt, derfor råder mine kunder til at få noget luft, så de først og fremmest kan sænke stressniveauet. Det kræver ofte at de tager noget ferie eller orlov. Det giver ro i hovedet til at tænke nye tanker, før de går i gang,” siger hun.

Hun slår dog også først, at det ikke nødvendigvis er alle, der vil føle sig godt tilpas i livet som iværksætter.

"Nogle folk er mere autoritetstro og frygtsomme, mens andre er vant til at gå deres egne veje og skabe alting selv. Dem, der er rigtig dygtige til at etablere virksomheder, er enormt fokuserede. De har et laserfokus på, hvad de vil opnå. Men hvis man omvendt er meget bange, skal man måske bare slet ikke være iværksætter,” siger hun.

Læs også