Den moderne jobkamp foregår i høj grad online. Og når du i dag skal netværke dig til et nyt job, er det langt fra sikkert, at det indebærer, at du skal gå rundt og uddele dit visitkort.
I dag bør du også netværke og skabe personlige relationer til professionelle kontakter, når du er online. Det mener den danske journalist og forfatter Abelone Glahn, der også afholder kurser i jobsøgning på nettet.
1. Tjek dit virtuelle håndtryk
Som Computerworld tidligere har fortalt, vælger mange arbejdsgivere at tjekke jobansøgere på nettet, før de ansætter dem. Eksempelvis ved at lave google-søgninger på deres navn og tjekke deres Facebook-profiler.
Din tilstedeværelse på digitale medier kalder Abelone Glahn for dit virtuelle håndtryk. Det er at sammenligne med det første håndtryk i den fysiske verden. Det er her, hvor arbejdsgiveren vurderer og ser dig an første gang.
"Det er ligesom i den fysiske verden. Hvis du går til et møde, hvor du skal skabe kontakter, sørger du også for at se ordentlig ud. Det er det første, du skal tænke over - du skal se ordentlig ud på nettet," siger hun.
Dine profiler på sociale netværk som Facebook, Twitter og LinkedIn er højt placeret, når dit navn bliver googlet. Derfor opfordrer Abelone Glahn til, at du sørger for, at dit cv på LinkedIn fremstår opdateret og pænt samtidig med, at du bør sørge for, at din Facebook-profil har de rette privacy-indstillinger.
2. Gør dig nyttig
En ting er dit førstehåndsindtryk. Noget andet er din adfærd, når du netværker på sociale medier. Ifølge Abelone Glahn er det helt afgørende, at du gør dig nyttig.
Det vil sige, at du i dine opdateringer skal bidrage med noget, som andre kan bruge, og det behøver ikke være noget, der direkte profilerer dig selv. Det kan eksempelvis blot være et link til en artikel, der er relevant for andre indenfor dit fagområde.
"Men du skal ikke bare linke til den. Du skal forklare, hvorfor artiklen er spændende og relevant. Mange holder sig tilbage, fordi de tænker, at det ved folk sikkert i forvejen. Men det gør de ikke altid, og det er vigtigt, at man ikke er bange for at opdatere med de ting, som man finder interessante," siger Abelone Glahn.
3. Brug job-relaterede hashtags
LinkedIn er måske det mest kendte sociale netværk til jobsøgning. Men du kan også med fordel bruge Twitter og Facebook, hvis du vil holde øje med jobtilbud eller vil tilbyde din egen arbejdskraft. Og ifølge Abelone Glahn virker det begge steder mest effektivt, hvis du anvender hashtags.
Hashtags er en slags emneord, og hvis du eksempelvis søger på det mest populære jobrelaterede hashtag på Twitter, #jobdk, vil du få en lang liste over personer og virksomheder, der linker til jobopslag eller kommer med input til jobsøgningen. På samme måde kan du med fordel også selv tagge dine jobrelaterede opslag med #jobdk.
Hold også øje med andre mere specifikke, men knap så udbredte hashtags. Det kan eksempelvis være #itjobdk.
4. Tilføj aldrig folk uden grund
Især på LinkedIn vælger nogle brugere at tilføje folk i flæng. Ikke fordi de kender de pågældende mennesker, men måske snarere fordi de ønsker at kende dem.
Ifølge Abelone Glahn er det helt okay at udvide sit netværk ved at tage kontakt til folk, som man ikke tidligere har haft kontakt til. Men hun anbefaler kraftigt, at du altid tilføjer en kommentar til anmodningen, hvor du forklarer, hvem du er og, hvorfor I begge kan drage nytte af at have kontakt.
"Det er der desværre mange, der ikke gør. I øjeblikket har jeg 904 henvendelser og invitationer på min LinkedIn, og jeg vil tro, at de 600 af dem ikke er forsynet med en besked. Når jeg oplever det, så tænker jeg, at det er folk, som ikke kender LinkedIn og ikke ved, hvordan de skal bruge det. Måske har de bare inviteret mig, fordi de ved et uheld har klikket forkert? Hvis de vil mig noget, så må de skrive en besked til mig. Det andet er en smule uhøfligt," siger Abelone Glahn.
5. Mød folk fysisk
Det er super-effektivt at netværke på nettet, hvor du hurtigt og let kan få kontakt til en stor personkreds. Men Abelone Glahn anbefaler, at du også tager initiativ til at møde folk i den fysiske verden, hvilket kan være med til at styrke de bånd, som du allerede har knyttet online.
"Det styrker altid relationen, når du mødes med nogen fysisk. Jeg er selv stor tilhænger af, at du også forsøger at opbygge et netværk, som du mødes med i den fysiske verden. Her i eftermiddag skal jeg eksempelvis selv mødes med et netværk, som vi har etableret online," siger hun.