Karriere

In­ter­na­tio­na­le an­sæt­tel­ser kræver stor flek­si­bi­li­tet

Arbejder man her i Danmark i en international virksomhed, gør tidsforskellen ofte, at man skal være særligt fleksibel. Det kan Heidi Støvring skrive under på. Ifølge hende skal man ikke være bange for at tage et møde, når aftensmaden er ryddet af bordet og ungerne lagt i seng, når man har en hverdag i en international virksomhed.

Fleksibilitet er helt nødvendigt og en stor del af jobbet for Heidi Støvring, der arbejder i København for den internationale forsikringsvirksomhed, AON. Det fremgår af artiklen "Klar til møde, når aftensmaden er ryddet væk" i bladet Forsikring, hvor hun fortæller, at man ikke skal være bange for at tage et møde, når aftensmaden er ryddet af bordet, og børnene er kommet i seng:

”Som regel er det sidst på dagen ved femtiden, at de godt kan lide at snakke i USA, eller ved syvtiden ved større tidsforskelle,” siger Heidi Støvring til Forsikring.

Hun pendler ifølge artiklen mellem Nyborg og København fire dage om ugen, og så arbejder hun hjemmefra en dag.

Udfordrende at arbejde på et andet sprog

En udfordring ved det internationale job er tidsforskellen – en anden er ifølge Heidi Støvring – sprogkundskaberne, hvor et højt niveau i engelsk som regel er påkrævet. Hun mener ifølge artiklen, at det kræver noget rent psykisk af en, at man hele tiden arbejder på et andet sprog. ”At skulle tænke og skrive på et andet sprog konstant, når man bor og arbejder i Danmark, er krævende,” som hun siger.

En ansættelse her i Danmark i en international virksomhed kan desuden være springbrættet videre til et job i udlandet. Arbejder du ikke i en international virksomhed, er der selvfølgelig også andre veje at gå, som man kan læse om i artiklen, Sådan kommer du ud i verden og arbejder.

Mulighederne i udlandet er uanede, men det kan samtidig også gøre det svært at overskue, hvis man gerne vil ud i verden og arbejde. Lone Rank, der er chefkonsulent og karriererådgiver i Djøf mener, det er vigtigt, at man bliver meget konkret i forhold til, hvad man vil – i stedet for at fokusere på, hvor i verden der lige præcis er muligheder for en med de kompetencer, man har:

”Vi starter ofte et helt andet sted med en snak om, hvad du kan – både nu og på lang sigt – og så taler vi derefter om, hvilke muligheder der er på arbejdsmarkedet ude i verden. Det er oplagt at tænke over, at der er vækst i Kina inden for et særligt område, og at der eksempelvis er mangel på arbejdskraft i Norge, men det skal også matche din profil, ellers er du ikke en oplagt kandidat til jobbet,” siger Lone Rank i artiklen.

Headhuntet til en af verdens største banker

Cand.polit., Christian Heiberg, er en af dem, der har taget springet fra Skandinavien til et job i London i japanske Mizuho, der er en af verdens største finansielle institutioner med omkring 55.000 medarbejdere. Det kan man læse om i artiklen her.

Allerede efter kort tids ansættelse oplevede han forskellen i mixet mellem dansk, engelsk og japansk kultur:

”Japanerne er noget mere grundige og procesorienterede, end vi er, og man tager sig længere tid til at træffe beslutninger. Det er en forstærket udgave af den svenske konsensuskultur, og lige som med min ansættelsesproces, så er det hele gennemsyret af, at man gerne vil sikre sig, at det, man er i gang med, er holdbart. Jeg er en utålmodig person, så det kan godt give nogle sammenstød, men vi lærer af hinanden: De kan give mig input, og jeg kan lære dem noget om eksekvering,” siger Christian Heiberg, der sætter stor pris på, at han er placeret højt oppe i fødekæden i banken, hvor han nemmere kan påvirke tingene og har stor frihed til at lave de forandringer, han gerne vil.

Han blev headhuntet til jobbet i udlandet og gik ikke bevidst efter det. Han mener, at det har været det, at han har gjort sig umage i sine tidligere jobs, der har ført ham til et topjob i udlandet.

Læs også