Ny i jobØvrigt

In­stal­la­tions­virk­som­hed tager så mange lærlinge som muligt

I den vestsjællandske virksomhed Multi-Tech har man én lærling for hver tredje svend, fordi man mener, det er vigtigt at tage ansvaret for at uddanne fremtidens elektrikere alvorligt. Her mener man, at andre burde gøre det samme.

29 svende og 12 lærlinge. Sådan er fordelingen lige nu hos den vestsjællandske installationsvirksomhed Multi-Tech, og fordelingen er ikke helt atypisk hos Multi-Tech, selv om den formentlig er det i mange andre el-virksomheder.

”Man skal starte med at gribe i egen barm. Vi synes, der er for få, der har nok lærlinge. Der har i min tid næsten altid været mangel på kvalificerede elektrikere. Det kan man kun gøre én ting ved: Uddanne så mange som muligt – og give dem en god, varieret og solid uddannelse,” siger Niels Jørgensen til fagbladet Elektrikeren.

Han har været i el-branchen i 34 år – og er én af de fire ledere af Multi-Tech i Kalundborg. Han mener, at nogle af hans installatør-kolleger skulle tage mere ansvar. Ikke fordi det er noget, man bliver rig af, som han siger, men fordi det giver en personlig glæde at give unge mennesker kommunikationsevner og en faglig uddannelse. Virksomheden har ikke en politik om et fast antal lærlinge, men man sigter mod at have så mange som muligt.

Han vurderer ifølge Elektrikeren, at der i fremtiden vil være mangel på kvalificerede elektrikere.

Manglen på elektrikerlærlinge lige om hjørnet

Den vurdering bliver bakket op af en analyse, ”El-branchens fremtidige lærlingebehov”, der blev udført tilbage i 2010 for Tekniq og Dansk El-forbund, hvor man kiggede på udviklingen fra 1998 til 2008 – og kom med prognoser for udviklingen frem til 2018.

Som det fremgår af analysen, har både elektrikere og el-installationsbranchen de seneste ti år oplevet en relativ kraftig vækst, og der er i den periode kommet godt 12 procent flere beskæftigede elektrikere, og antallet af beskæftigede i el-installationsbranchen er steget med knap 13 procent. Tekniq og Dansk El-forbund har dog fokus på, om den udvikling kan fortsætte de kommende år.

Analysen peger nemlig på, at der kan opstå en mangel på elektrikere i både 2013 og 2018:

  • I 2013 kan manglen være på ca. 480 elektrikere, svarende til 3,8 pct. af den forventede samlede beskæftigelse af elektrikere i branchen i 2013.
  • Manglen kan forventes at være større i 2018, på 1.370 elektrikere, svarende til 9,9 pct. af den forventede samlede beskæftigelse af elektrikere i branchen i 2018.

Det har ikke været muligt at se en opdatering af tallene hos Dansk El-Forbund, men i en artikel her på Jobindex.dk i 2013 er prognosen om mangel på arbejdskraft rykket nogle år ud i tiden – i hvert fald i Nordjylland.

”Vil du have fast arbejde de næste mange år? Tag en uddannelse som tømrer, murer eller elektriker. Når du har svendebrevet i hånden, skulle der være sikkerhed for beskæftigelsen.”

Sådan skriver Midt-Vest Avis onsdag den 20. februar 2013 om håndværkeres jobudsigter i Nordjylland. Udmeldingen kommer på baggrund af en rapport lavet af Beskæftigelsesrådet Nordjylland, der belyser udsigterne for beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen i landsdelen frem til år 2022. Rapporten peger på, at der allerede fra 2015 vil mangle eksempelvis 200 murere og 75 elektrikere i Nordjylland. Det skyldes til dels, at mange store bygge- og anlægsprojekter er i gang eller forventes at blive skudt i gang.

Mange kan ikke finde elektriker-læreplads

Ifølge analysen kan manglen håndteres på forskellige måder, men der sættes fokus på, at branchen kan tiltrække flere af de uddannede elektrikere og uddanne flere elektrikere. Det er altså her, at en virksomhed som Multi-Tech mener, at virksomhederne skal tage deres del af ansvaret, når det kommer til at tage lærlinge. Lige nu har man som nævnt 12 lærlinge – normalt er der 10:

”Men for tiden har vi 12, fordi der er mange, som ikke kan finde en læreplads. Der vil vi gerne bidrage lidt for at tage vores del af det sociale ansvar,” siger Niels Jørgensen til Elektrikeren.

Virksomheden modtager næsten dagligt ansøgninger, og Niels Jørgensen har kun positive erfaringer med at ansætte lærlinge. Han fornemmer hurtigt til samtalen, om der er tale om go eller no-go.