JobglædeØvrigt

Hver tredje sælger sover for lidt

Hver tredje sælger sover for lidt, og 35 procent siger, at de inden for de seneste fire uger har sovet dårligt. Det kan have konsekvenser.

I en ny undersøgelse fra Business Danmark – fagforening og a-kasse for sælgere – svarer 33 procent, at de i gennemsnit sover fra seks timer og nedefter om natten. 35 procent siger, at de inden for de seneste fire uger har sovet dårligt, ifølge Businessdanmark.dk.

”God søvn er, at du føler dig udhvilet, når du kommer i omdrejninger efter nattesøvnen. Altså at du kan klare en arbejds- eller fridag uden at føle dig søvnig. Ens søvnbehov er individuelt og primært arveligt betinget, så man kan ikke generalisere. Men de fleste har behov for syv-otte timers søvn. Seks timer og derunder er for lidt, selv om søvnbehovet falder med alderen,” siger søvnspecialist og cand.psych.aut. Torben Jager Petersen – til Businessdanmark.dk.

Han er ansvarlig leder af den private søvnklinik ScanSleep og mener, at dårlig søvn er kendetegnet ved kvantitets- og kvalitetsmæssigt ikke at kunne restituere kroppen. Det kan ifølge Torben Jager Petersen skyldes en eller flere af 84 kendte diagnoser på søvnforstyrrelser eller være på grund af livsstilsbetingede faktorer – for eksempel hvis man har elektronik kørende i soveværelset eller har indtaget meget alkohol eller koffeinholdige drikke inden sengetid.

Søvnmangel kan skade kroppen

Ifølge en artikel tilbage fra 2009 på Videnskab.dk kan søvnmangel være decideret skadeligt for kroppen og føre til et hav af livstruende sygdomme. Her fremgår det, at en af kilderne til dårlig søvn er en stresset måde at leve og arbejde på.

”De nye teknologier har medført, at vi er online hele tiden, og det har skabt et nyt arbejdsmiljø, som vi ikke kender konsekvenserne af. Folk lever på en måde, hvor de potentielt kan udsætte sig for en stor sundhedsrisiko. Især unge mennesker lever dødsensfarligt. Man er sådan lidt tarzanagtig og siger, at man kan sove, når man bliver gammel, men den holdning giver hurtigt bagslag,” advarer Poul Jennum, der er overlæge, dr.med. – leder af Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital.

Det er ikke kun ydre påvirkninger, så som stress, der kan give dårlig søvn. Medfødte lidelser kan også give udslag i søvnproblemer – også selv om sygdommen i sig selv ikke er brudt ud endnu – men ligger latent i kroppen. Det gælder ifølge artiklen på Videnskab.dk flere hjernesygdomme som Alzheimers eller Parkinsons sygdom, der først bryder ud i takt med, at personen bliver ældre.

To ud af ti voksne har søvnproblemer

Forskere har blandt andet fundet ud af, at forskellige sygdomme kan påvirke kroppens produktion af hormonet melatonin, der kun dannes, når vi sover i mørke. Stoffets koncentration i blodet falder altså i løbet af dagen, men ny forskning viser, at der er mindre udsving i stoffets koncentration mellem nat og dag hos personer, der lider af bestemte sygdomme.

”Et simpelt spørgsmål som: ”Føler du dig ofte træt?” eller ”Hvor meget og hvor regelmæssigt sover du?” kan altså sige meget om vores generelle sundhedstilstand. Disse simple indikatorer er forbavsende stærkt forbundet til den generelle helbredstilstand,” siger Poul Jennum på Videnskab.dk.

Ifølge den private søvnspecialistklinik ScanSleep har to ud af ti voksne så store søvnproblemer, at det ikke kan klares med gængse gode søvnråd. Patienter med søvnløshed fortæller ifølge Scansleep.dk for eksempel, at de ikke kan falde i søvn, at de vågner flere gange i løbet af natten og ikke kan falde i søvn igen, at de vågner for tidligt – og at søvnen ikke opleves restituerende.

”De fleste mennesker har oplevet kortere perioder med stress, sorg eller smerte, som har forstyrret deres søvn. Ydre faktorer som nye omgivelser, støj, nye lyde eller lys kan også fremkalde kortvarig insomni (søvnløshed, red.). I tilfælde, hvor insomni skyldes en forbigående ændring i omgivelserne, klarer de fleste sig uden hjælp,” lyder det på Scansleep.dk.

Bliver tilstanden derimod kronisk, kan det være alvorligt. Det kan ifølge Scansleep øge risikoen for angst og depression, svækket immunforsvar, hjerte karsygdomme og i mange tilfælde et overforbrug af sovemedicin.

Læs også