JobsøgningØvrigt

Her får flest job lige nu

Få top fem over de brancher, der ansætter flest medarbejdere lige nu og hop med ind i krystalkuglen og få et kig på de brancher, der vil efterspørge arbejdskraft fem år ud i tiden.

Den økonomiske choktilstand har siden 2009 været hård for arbejdsmarkedet, der gang på gang har oplevet fyringsrunder. Men hvor står vi nu, og ikke mindst: Hvor er jobbene henne lige nu? Her kan du se top 5 over, hvor der bliver ansat flest:

  1. Arbejdsformidling og vikarbureauer – 2.650 (9,2%)
  2. Restauranter – 2.438 (6,2%)
  3. Virksomhedskonsulenter – 2.032 (9,7%)
  4. Anlægsentreprenører – 1.514 (11,4%)
  5. Medicinalindustri – 1.398 (7,1%)

Procentsatsen angiver stigningen fra de første tre kvartaler i 2013 til de første tre kvartaler i 2014.

Mira Lie Nielsen, der er chefkonsulent hos Dansk Erhverv, der står bag undersøgelsen, mener, at økonomerne – inklusive hende selv – flere gange har været overbeviste om, at nu ville det gå fremad med dansk økonomi.

”Vi er blevet lige skuffede hver gang, for så er forbrugerne pludselig holdt op med at bruge penge, eller der er sket noget andet, som har fået økonomien til at bremse op. Det har gjort, at virksomhederne har været tilbageholdende med at fastansætte og derfor benytter de sig af blandt andet vikarbureauer, fordi man her kan få en mere fleksibel arbejdskraft,” siger Mira Lie Nielsen med hentydning til topplaceringen for arbejdsformidlinger og vikarbureauer.

Hun regner dog ikke med, at branchen vil fastholde de høje vækstrater, som vi ser her, men at man ikke kan udelukke en fortsat pæn fremgang, såfremt væksten i beskæftigelsen udvikler sig, som krystalkuglen tilsiger lige nu:

”Så bliver der inden for en årrække mangel på visse typer arbejdskraft, og der kan vikarbureauerne også være en løsning og dermed fortsat have fremgang.”

Hun understreger, at man generelt mærker en fremgang på arbejdsmarkedet lige nu og altså særligt inden for nogle brancher.

Industrien vil fortsat nedlægge arbejdspladser

Hvis man tager yderligere et kig ind i fremtiden, selv om den selvfølgelig er svær at spå om, så kan man, hvis man fremskriver de nuværende tendenser se et tydeligt billede af arbejdsmarkedets behov fem år frem.

”Inden for industrien er der blevet markant færre arbejdspladser de seneste år, og det gælder også inden for landbruget. Der er ikke noget, der tyder på, at det ændrer sig. Der er dog enkelte virksomheder i industrien – inden for eksempelvis medicinalindustrien – der har brug for højtuddannede eksperter – og det kommer formentlig til at fortsætte,” siger Mira Lie Nielsen, der derefter kigger på en anden del af økonomien, som er serviceindustrien.

Der er her, at omkring 70 procent af alle danskere har deres job, og den sektor dækker blandt andet rengøring, frisører, advokater, folk med højt vidensniveau osv.

”Mit bud er, at it-branchen vil skille sig ud, for her har man allerede nu problemer med at finde softwareudviklere og andre. Derudover vil hotel- og restaurationsbranchen også fortsat opleve fremgang. I 2014 var udviklingen i turismen rigtig god, og der er stadigvæk potentiale, hvis man ser på, hvordan vores nabolande udvikler sig inden for turisme,” slår Mira Lie Nielsen fast.

Også inden for bygge og anlæg vil man ifølge Dansk Erhverv se efterspørgsel på arbejdskraft, lige som man også gør allerede nu:

”Vi hører om begyndende flaskehalse inden for nogle områder. Der har været rigtigt mange anlægsprojekter rundt om i landet, og de stilner lidt af, hvis vi kigger frem i tiden. I København og Aarhus vil der fortsat være rigtig meget i gang. Der bliver udviklet en helt ny bydel i København, og det tilsiger, at der fortsat vil være gang i byggeriet og behov for anlægsentreprenører, som hyrer murere, elektrikere osv.,” siger chefkonsulenten hos Dansk Erhverv.

Hun mener, at hvis man i dag står som ung ufaglært menneske, så skal man overveje en uddannelse, der fører til beskæftigelse. Ifølge hende er det værd at holde øje med de uddannelser, der år efter år fører til ledighed, og navigere uden om dem.

Ifølge Dansk Erhverv blev der fra 2013 til 2014 fyret flest inden for pengeinstitutterne, luftfart, post- og kurertjeneste, engroshandel med it-udstyr og blandt byggeentreprenører.