Jobsamtale

He­ad­hunte­rens bedste tips efter job­sam­ta­len

Her er mine råd til dig – på basis af min erfaring som headhunter gennem mere end 14 år.

Nu har du så været til en spændende jobsamtale, og det gik da vist OK, men hvad gør du så? Sidder og venter? Ringer straks op og siger ”tag mig!” eller noget helt tredje?

På vej ud af døren

Din eventuelle opfølgning på en samtale starter allerede, når du er på vej ud af døren. For noget af det vigtigste, du kan gøre, er at få at vide, hvad du kan forvente dig efter samtalen.

Så medmindre du har fået en lille briefing om dette i slutningen af interviewet, så spørg:

  • hvad sker der herfra?
  • hvordan forventer I, at jeg forholder mig?

På den måde går du hjem med en viden om, hvordan tingene er – usikkerhed om dette kan gøre, at du måske handler forkert eller slet ikke.

Opfølgning eller ej?

Uanset hvordan du nu laver din opfølgning – på mail eller telefon – så skal du jo tage stilling til, om du overhovedet vil lave en opfølgning.

Jeg må indrømme, jeg ikke rigtigt kender nogen argumenter for ikke at følge op. Det eneste tilfælde er, hvis du ved interviewet har fået at vide: Don't call us, we will call you! – men det er da vist relativt sjældent, det sker. Men måske er der slet ikke nogen grund til at følge op – det kunne jo være du var 100 % sikker på, at du får jobbet tilbudt?

Men som sagt mener jeg, du bør følge op.

Mail eller telefon?

Altid mail! Via en mail kan du formulere dig bedst muligt, og modtageren kan læse mailen i ro og mag uden, at du fanger ham/hende på telefonen på et dårligt tidspunkt.

Hvor hurtigt?

Du bør følge op samme dag eller max dagen efter interviewet. Beslutningen om hvilke kandidater, der går videre træffes som regel allerede samme dag, du har været til interview. I hvert fald, hvis alle kandidater var til interview samtidig. Men som regel ved du ikke, hvornår de andre kandidater kommer – så opfølgning skal ske nærmest med det samme.

Hvad skal jeg skrive?

Du har måske læst mine tidligere tips og tricks, og herfra ved du, at jeg mener det vigtigste, du skal vise før og under en samtale er: (1) Jeg er motiveret, og (2) jeg har de rette kompetencer.

Så i din opfølgning ville jeg simpelthen skrive:

”Efter interviewet er jeg blevet endnu mere motiveret for at blive en del af jeres organisation ...” og så en række grunde til, hvorfor netop denne organisation motiverer dig.

Herefter skriver du hvilke af dine kompetencer, som du mener matcher stillingen bedst muligt:

”Jeg er glad for, at vi kom ind på jeres behov for X, Y og Z, for jeg håber, jeg fik vist jer, at jeg netop kan X, Y og Z.”